EL PARLAMENT INSTA EL GOVERN A BUSCAR L'AVAL DE LA COMISSIÓ DE VENÈCIA AL REFERÈNDUM

El Parlament insta el Govern a “posar en marxa les iniciatives oportunes per disposar de l'assessorament, el reconeixement i l'aval de la Comissió de Venècia pel que fa a les condicions que hauria de complir la convocatòria del referèndum per reunir els requisits establerts en el codi de bones pràctiques de la Comissió”. Aquest punt de la moció presentada per CSQP s'ha aprovat amb els vots a favor de JxSí i CSQP. Els deu diputats de la CUP s'hi han abstingut mentre que PPC, PSC i Cs hi han votat en contra. El text aprovat fa esment a deu recomanacions del codi de bones pràctiques de la Comissió de Venècia, entre elles, la de deixar un termini d'un any entre l'aprovació de la normativa que regula el referèndum i la data de celebració.

La moció aprovada cita expressament deu aspectes del codi de bones pràctiques de la Comissió de Venècia que fan referència a les següents qüestions: la naturalesa de la norma que ha de donar cobertura al referèndum; el termini mínim entre l'aprovació o modificació de la normativa reguladora del referèndum i la data de la seva celebració; característiques que ha de reunir l'òrgan organitzador; característiques del cens electoral; les condicions de la campanya; la cobertura dels mitjans de comunicació; les condicions de la pregunta; el període mínim entre l'aprovació de la pregunta i la data de celebració; criteris per atorgar validesa al resultat del referèndum; i els criteris que ha de tenir la convocatòria perquè el referèndum tingui efectes polítics i jurídics.

La CUP s'ha abstingut en tots els punts de la moció excepte en dos, en què hi ha votat a favor. Concretament el punt tercer en què el Parlament constata “l'enrocament de l'estat espanyol i les seves institucions en la negativa a la celebració pactada d'un referèndum, amb comportaments clarament autoritaris i que vulneren els drets democràtics de la ciutadania”. Un comportament que, segons el text aprovat, provoca “greus dificultats” a les institucions catalanes en el desenvolupament dels mandats del Parlament.

L'altre punt de la moció que ha obtingut el vot favorable de la CUP fa referència al suport del Parlament a les “mobilitzacions amb caràcter unitari” que el Pacte Nacional pel Referèndum pugui convocar en defensa de la convocatòria i celebració del referèndum.

El text aprovat també estableix que es buscarà el “reconeixement previ” de la Unió Europea i de la comunitat internacional amb l'objectiu que d'aquesta consulta “se'n desprenguin efectes polítics i jurídics reals”. I la moció també insta el Govern a reiterar a l'executiu espanyol la voluntat de celebrar un referèndum “de forma pactada i acordada políticament amb el govern de l'estat espanyol i d'acord amb les vies legals que existeixen en el marc constitucional espanyol”.

Així mateix, constata que existeix un mandat democràtic vigent que, d'acord amb la resolució 306/XI aprovada al debat de la política general, insta a celebrar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya que tingui “les màximes garanties d'inclusió per al conjunt de la societat catalana en la convocatòria, la formulació i l'organització, que estimuli la més àmplia participació”.

Informa:ELPUNTAVUI.CAT (18-5-2017)

ELS NÚMEROS BANCARIS PER INGRESSAR DINERS A LA CAIXA DE RESISTÈNCIA

Per pagar les multes de l' Estat als independentistes l' ANC ha obert aquests comptes bancaris per tenir una caixa de resistència. Col·laborem-hi tots, encara que sigui amb uns pocs diners. La independència comença i acaba amb la butxaca...

Transferències bancàries als números de compte:
ES78 2100 5000 5102 0017 2439
ES41 3025 0002 4514 3338 9791

------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------

El referèndum unilateral, una via no prohibida per la legalitat internacional


La pràctica dels estats mostra que els referèndums d'independència no són quelcom estrany i que, quan un estat s'independitza, la comunitat internacional i la Unió Europea l'acostuma a reconèixer


Bernat Surroca

Setmana clau i d'alt voltatge polític al Parlament de Catalunya. Junts pel Sí i la CUP han tirat endavant aquest dimecres la llei del referèndum , i el Govern en ple ha signat el decret de convocatòria del referèndum de l’1-O. Avui s'ha de sotmetre a debat i votació la llei de transitorietat i, paral·lelament, l'Estat ja ha advertit que respondrà amb tot el pes de la llei. És la resposta que ha donat sempre, la legalista, i que passarà per suspensions i inhabilitacions per la via del Tribunal Constitucional.

La legalitat internacional, però, empara la llei del referèndum i l’1-O és la via més "directa i legítima" per resoldre la qüestió catalana en una situació de bloqueig i de negativa al diàleg per part de l’Estat. Així ho argumenta l’informe Catalonia Legitimate Right To Decide elaborat per quatre experts de prestigi internacional a instàncies del Departament d’Exteriors que encapçala Raül Romeva.

De la mateixa manera, i contra un dels arguments habituals de l’unionisme, el referèndum d'independència no és una cosa estranya al món. En els últims 25 anys, un gran nombre de països han aconseguit la seva independència per mitjà d’un referèndum, molts dels quals de manera unilateral, com en el cas català. Tal com explica l’informe, durant el segle XX (1905-1991), 52 territoris sense estat van celebrar referèndums d’independència. Des de la caiguda de la Unió Soviètica, això s’ha incrementat: entre els anys 1991 i 2017 hi ha hagut 53 referèndums d’independència i n’hi ha quatre més de previstos fins l’any 2019. En total, des de 1905, hi ha hagut 105 referèndums d’independència, i no tots amb el consentiment dels estats matriu.

L'evidència indica que molts països europeus han acceptat referèndums perquè una part del seu territori pregunti a la seva població si vol convertir-se en un estat independent

Llegeix més...

Visites Rebudes

06259413