CONSELLERA BORRÀS: " O INDEPENDÈNCIA O DECADÈNCIA "

Tres dies després que la fiscalia impulsés una querella contra ella i el secretari general del departament, Francesc Esteve, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, l'ha considerat pròpia d'un "estat d'excepció" i l'ha situat com a símptoma que la democràcia espanyola ha "emmalaltit". Per això, ha defensat que cal celebrar un referèndum que resolgui la dicotomia –que ja va plantejar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, fa setmanes– entre "independència o decadència".

La consellera, amb un passat lligat al món de la farmàcia, ha estat preguntada sobre quin medicament receptaria a l'Estat, i amb un punt d'ironia ha afirmat que li recomanaria que "es prengui una til·la" i s'assegui a dialogar. "Hi ha símptomes que es resolen sense medicament, només amb una consulta, parlant amb el metge", ha continuat.

Borràs ha criticat la "utilització i manipulació barroera de la justícia" que fa el govern espanyol, i ha censurat tant "la persecució de les idees", en el cas de la mesa del Parlament, com "el surrealisme que significa dir que el Govern no pot comprar urnes".

 

En un esmorzar col·loqui organitzat pel Fórum Europa en què ha rebut el suport de bona part dels consellers del PDECat al Govern –no hi ha anat cap representant d'ERC–, de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i de la coordinadora general del seu partit, Marta Pascal, Borràs ha tornat a criticar que s'assabentés de la querella a través dels mitjans de comunicació i no la rebés fins més tard, i ha avisat que "la justícia no ha de fer la feina de la política".

Malgrat la querella, la consellera ha insistit que el Govern "té la voluntat decidida" de complir el mandat democràtic rebut i celebrar un referèndum. Una votació que, ha insistit, el Govern vol que sigui pactada amb l'Estat. "La democràcia sempre està per sobre de la llei, i els problemes polítics només poden tenir solucions polítiques", ha apuntat.

El dia després que el Parlament instés el Govern a reclamar l'aval de la Comissió de Venècia al referèndum, preguntada sobre si espera la implicació de la comunitat internacional per donar sortida a la situació a Catalunya Borràs s'ha mostrat contundent: "No podem estar pendents que Europa ens resolgui la situació".

 

Núria Marín afirma que "la llei no és la solució, sinó la intel·ligència i el diàleg"

 

L'encarregada de presentar la consellera ha estat, curiosament, una dirigent del PSC. L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat –la ciutat de Borràs– ha reconegut que aquesta ha estat "una setmana dura i complicada" per a la consellera. Després de subratllar que "en el tema nacional" els plantejaments de totes dues no coincideixen, Marín ha enaltit la "intel·ligència i capacitat d'acord" de Borràs. "Sé que la llei no és la solució, sinó la intel·ligència i el diàleg polític", ha apuntat.

Informa:ARA.CAT (19-5-2017)

ELS NÚMEROS BANCARIS PER INGRESSAR DINERS A LA CAIXA DE RESISTÈNCIA

Per pagar les multes de l' Estat als independentistes l' ANC ha obert aquests comptes bancaris per tenir una caixa de resistència. Col·laborem-hi tots, encara que sigui amb uns pocs diners. La independència comença i acaba amb la butxaca...

Transferències bancàries als números de compte:
ES78 2100 5000 5102 0017 2439
ES41 3025 0002 4514 3338 9791

------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------

El referèndum unilateral, una via no prohibida per la legalitat internacional


La pràctica dels estats mostra que els referèndums d'independència no són quelcom estrany i que, quan un estat s'independitza, la comunitat internacional i la Unió Europea l'acostuma a reconèixer


Bernat Surroca

Setmana clau i d'alt voltatge polític al Parlament de Catalunya. Junts pel Sí i la CUP han tirat endavant aquest dimecres la llei del referèndum , i el Govern en ple ha signat el decret de convocatòria del referèndum de l’1-O. Avui s'ha de sotmetre a debat i votació la llei de transitorietat i, paral·lelament, l'Estat ja ha advertit que respondrà amb tot el pes de la llei. És la resposta que ha donat sempre, la legalista, i que passarà per suspensions i inhabilitacions per la via del Tribunal Constitucional.

La legalitat internacional, però, empara la llei del referèndum i l’1-O és la via més "directa i legítima" per resoldre la qüestió catalana en una situació de bloqueig i de negativa al diàleg per part de l’Estat. Així ho argumenta l’informe Catalonia Legitimate Right To Decide elaborat per quatre experts de prestigi internacional a instàncies del Departament d’Exteriors que encapçala Raül Romeva.

De la mateixa manera, i contra un dels arguments habituals de l’unionisme, el referèndum d'independència no és una cosa estranya al món. En els últims 25 anys, un gran nombre de països han aconseguit la seva independència per mitjà d’un referèndum, molts dels quals de manera unilateral, com en el cas català. Tal com explica l’informe, durant el segle XX (1905-1991), 52 territoris sense estat van celebrar referèndums d’independència. Des de la caiguda de la Unió Soviètica, això s’ha incrementat: entre els anys 1991 i 2017 hi ha hagut 53 referèndums d’independència i n’hi ha quatre més de previstos fins l’any 2019. En total, des de 1905, hi ha hagut 105 referèndums d’independència, i no tots amb el consentiment dels estats matriu.

L'evidència indica que molts països europeus han acceptat referèndums perquè una part del seu territori pregunti a la seva població si vol convertir-se en un estat independent

Llegeix més...

Visites Rebudes

06259424