CADA DIA, UNA AGRESSIÓ JUDICIAL: L'ESTAT PORTA AL TC EL LLIBRE SISÈ DEL CODI CIVIL DE CATALUNYA

El consell de ministres ha aprovat aquest divendres la interposició d'un recurs d'inconstitucionalitat contra determinats preceptes de la Llei del llibre sisè del Codi Civil de Catalunya, aprovat al Parlament el passat 8 de febrer amb els vots de JxSí, PSC, CSQP, PPC i 5 diputats de la CUP. La Llei, relativa a les obligacions i els contractes, culmina la codificació del dret civil català. L'executiu espanyol assegura que la Llei contravé la doctrina del Tribunal Constitucional (TC), envaeix les competències exclusives de l'Estat sobre legislació civil, i podria afectar la unitat de mercat.

El text regula els contractes de compravenda i de permuta, el de cessió d'un solar o aprofitament urbanístic a canvi de construcció futura, així com els de conreu. En casos de compravenda, té en compte la capacitat del comprador d'un immoble de fer-se enrere quan el contracte prevegi el finançament d'una compra per una entitat de crèdit i finalment aquesta entitat de crèdit no el concedeixi. També incorpora de manera detallada la regulació de contractes com el de custòdia del territori, el d'integració ramadera, el d'aliments o el de pensió vitalícia.

La referència que el govern espanyol ha publicat després del consell de ministres afirma que la Llei “regula de forma innovadora el contracte de compravenda, la cessió de finca o l'aprofitament urbanístic a canvi de construcció futura i el contracte de permuta”, i a més “conté importants innovacions respecte del contracte de mandat i el de gestió d'afers aliens sense mandat”.

Segons el govern espanyol, aquestes matèries es troben dins de les competències exclusives de l'Estat sobre legislació civil sense perjudici de la conservació, modificació i desenvolupament per part de les Comunitats Autònomes dels drets civils, forals o especials.

Un marc normatiu que segons l'executiu espanyol no empara “una regulació innovadora per part de les Comunitats Autònomes” ni permet tenir com a subjecte “institucions que no es trobin contingudes en el dret civil autonòmic en qüestió amb anterioritat a la Constitució”.

L'executiu espanyol també sosté que l'article 149.1.6 de la Constitució “estableix la competència exclusiva en matèria de legislació civil”, i per tant “els preceptes de la llei [del Parlament] podrien vulnerar el principi d'unitat de mercat”.

 

“Bufetada al Parlament i als juristes”

 

El conseller de Justícia, Carles Mundó, creu que el recurs del govern espanyol al Tribunal Constitucional (TC) contra el Llibre Sisè del Codi Civil català, sobre contractes, és una nova “bufetada sonora” contra la sobirania del Parlament i als juristes i acadèmics independents que la van elaborar. A més, ha recordat que el Consell de Garanties Estatutàries va avalar la constitucionalitat del text i que el PSC i el PP parcialment hi van votar a favor.

En declaracions a l'ACN poc després de conèixer l'anunci que el Consell de Ministres ha aprovat recórrer part de la llei aprovada al Parlament, Mundó ha mostrat la seva indignació per un recurs contra una llei que “no és política, sinó jurídica i acadèmica, no és conjuntural, és tècnicament perfecta”. “Sorprèn que malgrat l'esforç perquè no es produís el recurs, no s'ha pogut evitar”, ha lamentat. Així, ha recordat que tots els llibres del Codi Civil, i aquest era l'últim, han estat elaborats per la Comissió de Codificació de Catalunya, presidida pel degà del Col·legi de Notaris, i formada per juristes i experts acadèmics independents, rigorosos i “molt prudents”, que no van tenir cap dubte de la seva constitucionalitat.

A més, el text, en estudi durant deu anys, va ser avalat unànimement pel Consell de Garanties Estatutàries, després que Cs demanés la seva opinió. Després va ser aprovat a la cambra catalana per 101 vots a favor, inclosos alguns del PP en alguns punts de l'articulat, així com del PSC. Per a ell, aquest recurs “forma part de la dinàmica de voler llençar a la paperera tota la legislació del Parlament, el govern espanyol no ha tingut cap mirament i utilitza el TC per desactivar totes les iniciatives”.

Segons Mundó, el recurs podria anar contra els diversos tipus de contractes de compra-venda, els més “essencials i paradigmàtics”, com els que donen més garanties als deutors hipotecaris quan les hipoteques són venudes a fons d'inversió, els de construcció futura o els d'aprofitament urbanístic.

 

Llei innovadora

 

El text regula els contractes de compravenda i de permuta i estableix per exemple la capacitat del comprador d'un immoble de recupera les arres si es fa enrere en l'adquisició per no obtenir el finançament necessari per part d'una entitat bancària.

Entre els diferents tipus de contractes que regula el llibre en destaca el de compra-venda. Altres tipus de contractes que recull són el de permuta, el de cessió de solar o aprofitament urbanístic a canvi de construcció futura i els contractes de conreu. També incorpora altres contractes que no estaven previstos en cap norma com el de custòdia de territori, pel qual una part cedeix un terreny i l'altra el gestiona a canvi d'aplicar-hi millores; o el contracte d'aliments, pel qual una de les parts s'obliga a prestar allotjament, manutenció, assistència i cura a una persona durant la seva vida a canvi de la transmissió d'un capital, béns o drets.

Les obligacions i els contractes eren fins febrer els únics aspectes de l'àmbit privat de les persones físiques i jurídiques que, en absència d'una regulació catalana, depenien parcialment del Codi civil espanyol. Amb l'aprovació d'aquesta Llei, Catalunya substitueix definitivament la compilació del dret civil de Catalunya de 1960, que va assentar les bases del dret català modern. En aquest sentit, el conseller va afegir que es tracta d'una “eina del segle XXI, útil per donar resposta als reptes del present i del futur”, i que és el resultat de 15 anys de feina dels millors juristes, tant del món acadèmic com professional.

Entre els aspectes destacats del llibre sisè, s'hi compten la incorporació en els contractes de directives europees per a la protecció dels consumidors; de contractes habituals de l'àmbit privat, però que no estaven específicament previstos per cap norma, i d'avenços significatius en matèria d'habitatge. La Llei del llibre sisè entrarà en vigor a partir de l'1 de gener del 2018.

El llibre sisè regula tots els contractes, entre els quals destaquen el de permuta i el de compravenda, que és el contracte civil per excel·lència. Això inclou des dels actes més quotidians fins a moments tan importants com l'adquisició d'un habitatge. Precisament, el llibre sisè comporta un augment de la protecció del consumidor en aquesta matèria.

La Llei estableix que el comprador d'un habitatge podrà fer-se enrere i recuperar les arres si una entitat de crèdit li denega el finançament necessari per a l'execució de l'operació, cosa que evitarà el volum actual de demandes per aquesta casuística. En relació amb les persones que ja són titulars d'hipoteques, la Llei estableix obligacions per protegir-les dels fons d'inversió que puguin comprar paquets de crèdits. El llibre sisè també preveu el contracte de masoveria urbana, que consisteix a llogar espais a canvi d'arreglar-los i de tenir-ne cura. Encara en matèria d'habitatge, incorpora la nova regulació de la institució de la condició resolutòria com a alternativa a la hipoteca, que consisteix en el finançament de la compra per part del venedor i que estalvia la intervenció de les entitats financeres.

Per donar resposta a noves realitats socials, sovint vinculades a la gent gran, el llibre sisè regula el violari (pensió vitalícia) i el contracte d'aliments, pel qual una de les parts s'obliga a prestar allotjament, manutenció, assistència i cura a una persona durant la seva vida, a canvi de la transmissió d'un capital, en béns o drets.

La Llei també preveu la desjudicialització de diversos supòsits, per estalviar temps i diners als ciutadans. Per exemple, estalvia la necessària intervenció d'un jutge en casos d'interrogatio in iure; és a dir, quan un dels hereus no accepta ni rebutja una herència, cosa que paralitza l'acceptació per part de la resta. El Codi Civil estableix que la intervenció d'un notari serà suficient per desencallar-ho.

Totes les lleis que conformen el Codi civil de Catalunya han estat elaborades per la Comissió de Codificació del Dret civil, formada per experts juristes, com catedràtics d'universitat, notaris, jutges i advocats, entre d'altres. Això fa que els textos jurídics gaudeixin d'un ampli consens i d'un nivell tècnic contrastat.

El sisè (2017) s'afegeix als altres cinc llibres que el Parlament de Catalunya ja havia aprovat en exercici de les seves competències i que conformen el corpus legal vigent a Catalunya sobre dret civil. El primer (2002) estableix l'estructura i sistemàtica del Codi Civil de Catalunya; el segon (2010) està dedicat a la persona i a la família; el tercer (2008) regula les persones jurídiques com les associacions i fundacions; el quart (2008), les successions, i el cinquè (2006), la propietat. Per tant, d'aquest Codi civil en depenen tant els testaments com la compra d'un pis, la gestió d'una comunitat de veïns o el règim econòmic matrimonial, entre d'altres. Aquests sis llibres actualitzen i amplien la regulació que des de fa segles existeix a Catalunya en matèria de dret civil.

 

Crítiques i dubtes de l'oposició per la constitucionalitat

 

Des de l'oposició van criticar que tot i que el text va rebre l'aval del Consell de Garanties Estatutàries, aquest llibre pot entrar en conflicte amb la legalitat espanyola. Des de C's, José María Espejo Saavedra va criticar que l'objectiu era únicament “fer un codi civil diferent de l'espanyol” i va alertar que hi haurà un “problema competencial important”. Va afegir que el dictamen del Codi Civil Català “no avala per complet” el llibre sisè i lamentava que malgrat això acabi donant el vistiplau.

La diputada del PSC Rosa María Ibarra va criticar la “precipitació” en l'elaboració d'aquest projecte i va considerar que es tracta d'un llibre “incomplert”. Per la seva part, el diputat de CSQP Joan Coscubiela va lamentar que el resultat final “pot portar a problemes competencials” i va augurar que segurament el text “acabarà al TC”. Coscubiela va criticar també la “mala pràctica” d'aprofitar aquest projecte per introduir canvis en la resta de llibres.

També sobre el conflicte competencial, la diputada del PPC Esperanza García va assegurar que precisament el que busca el Govern i JxSí és aquest conflicte per continuar amb la “campanya” iniciada el 6-F “amb el fil musical del victimisme constant”. Va alertar que el dret civil català que s'ha configurat no només entra en conflicte amb l'espanyol sinó també amb la voluntat d'Europa d'harmonització de drets com el contractual.

Per últim, el diputat de la CUP Benet Salellas va rebatre als diputats que parlaven d'inseguretat jurídica que aquesta no ve pel llibre sisè sinó del sistema d'elecció dels jutges, ja que va assegurar que “els tribunals espanyols no apliquen el dret civil català” i “no compleixen la llei”. El diputat també va mostrar l'oposició del seu grup al fet que el text suposa “privatitzar” part del sistema de justícia donant més poder als notaris i es va preguntar si el Govern “treballa pels interessos col·lectius o per cedir davant dels interessos d'un ‘lobbie'”.

Informa:ELPUNTAVUI.CAT (19-5-2017)

PASSI ELQUE PASSI, MAI NO HI HAURÀ UNA ENTESA CORDIAL AMB ESPANYA I MENYS AMB EL POBLE ESPANYOL

Per Ramon Serra, editor

S'acosta l'hora de la veritat. S'acosta el dia referèndum i el govern n'ultima tots els preparatius intentant que els funcionaris no rebin per les amenaces de d'Estat en reclutar voluntaris per a les meses electorals i també facilitant que la gent voti en aquells indrets, sobretot feus del poder socialista, en què els Ajuntaments ho impediran o no ho posaran fàcil.

Aleshores, què pot passar? Aquesta és la pregunta del milió. Sobretot cal tenir por de la por, que pot ser el nostre enemic màxim. Tot i que avui dia els mètodes moderns d'intimidació són molt potents, a hores d'ara a ningú no li passa pel cap que els tancs tornin a entrar per la Diagonal de Barcelona. A partir d'aquí els espanyols són capaços de tot: inhabilitació de polítics, intervenció de l'anomenada "autonomia", control del Mossos, clausurar " manu militari " els col·legis electorals...En fi, tota una gama de repressions que us podeu imaginar .I potser encara ens quedarem curts.

Tot amb tot, som milers les persones que no ens quedarem de braços plegats, passi el que passi i petit qui peti. Les protestes al carrer, una acampada contínua davant el Parlament i altres formes de protesta que aniran sortint seran el pa nostre de cada dia. De la nostra capacitat de resistència i de la mobilització del carrer dependrà molt el resultat final. No hem d'oblidar que com deia Macià "Catalunya només ens té a nosaltres" perquè els Estats acostumen a ser molt cauts i no reconeixen cap independència fins a misses dites. Tampoc tindrem cap aliat en les institucions europees dominades pel PP. Per tant, tot comença i acaba amb nosaltres.

Dit això aneu a saber si de grat o per força hi haurà tard o d'hora alguna mena d'acord amb l'Estat de forma forçada . Que ningú no oblidi que amb Espanya no és possible cap acord durador i els pocs períodes de llibertat que hi ha hagut al llarg dels segles sempre han acabat malament. Espanya només cedeix quan es veu acorralada. No sap pas què vol dir això de negociar. Com deia Camilo José Cela, el castellà només sap imposar-se però no convèncer. Ha estat una constant al llarg de la història i no sembla pas que ara vagi a canviar. Quan a una persona o a un poble se l'enganya una vegada la culpa és de l'enganyador, però si t'enganyen dues vegades aleshores la culpa és teva. Amb Espanya ni aigua. I si per naps o per cols calgués una entesa penseu que aquesta sempre serà forçada i mai serà un tracte entre iguals i que surti del cor. Qualsevol concessió que ens puguin fer serà una misèria i sempre amb la seguretat que al cap de poc temps tornaríem a tenir els mateixos problemes.

I si amb l'Estat mai no hi haurà una entesa com cal menys n'hi haurà amb el poble espanyol. En efecte, arriba l'hora de començar a dir les coses pel seu nom. Sembla que tota la catalanofòbia que estem vivint només vingui de l' Estat i que els espanyols sigui uns angelets. Res més lluny de la realitat. Cert que estan emmagzinats pels mitjans de comunicació de Madrid, però els fets són els fets. A veure si deixem de ser políticament correctes i diem pa al pa i vi al vi. Mai a Espanya no hi havia hagut tant d'odi contra els catalans, especialment contra la nostra llengua que sempre ha estat la gran amenaça, segons ells. I no pararan fins a destruir-nos o deixar-nos residualitzats. Cert també que hi ha algunes minories que intenten veure les coses d'una altra manera. Però en són l'excepció i a hores d'ara no podem trabucar la realitat i si són polítics no tenen cap capacitat de ser una força decisiva.

Per tant, cal esmolar ben bé les eines ara que som al juny. No hem de tenir por de res, perquè passi el que passi no podran pas, per exemple, tancar les xarxes socials. Com més repressió, més independentisme. Tot és qüestió de deixar madurar la fruita, bé que no caldrà collir-la si no ha arribat el seu temps ni menys deixar-la abandonada i que es podreixi si no arriba al punt de l'1 d'octubre.

(14-6-2017)

Visites Rebudes

05971400