EL GOVERN EXIGEIX A RAJOY PACTAR EL REFERÈNDUM ABANS DE PORTAR EL DEBAT AL CONGRÉS

El Govern recull el guant de l'executiu espanyol i accepta la invitació a dialogar sobre la celebració del referèndum d'autodeterminació acordat. Ara bé, avisa que només el portarà al Congrés dels Diputats si abans hi ha un pacte entre governs. A més, per fer evident que realment hi ha una voluntat de negociar, posen com a condició de partida que es retirin totes les querelles als membres de la mesa del Parlament i s'enterri la via de la judicialització del procés. Aquesta ha estat la resposta conjunta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i del vicepresident Oriol Junqueras a l'oferiment que ha fet el govern espanyol perquè el Govern de la Generalitat faci la petició del referèndum al Congrés dels Diputats.

En els pròxims dies, ha detallat Puigdemont, l'executiu català traslladarà una proposta per fer efectiu aquest referèndum. "El Govern està disposat a negociar les condicions d'aquest referèndum", ha assegurat. Ha afegit que, en cas d'arribar a un acord, els dos governs sotmetran els respectius acords als seus parlaments. El president ha recordat que el Pacte Nacional pel Referèndum evidencia que la reivindicació de la consulta per decidir el futur de Catalunya és majoritària i transversal.

Junqueras, per la seva banda, ha recordat que el dret a l'autodeterminació del poble català és "irrenunciable" i ha reiterat la invitació al govern espanyol a assistir a la conferència que tant ell com Puigdemont i el conseller Raül Romeva faran a Madrid. El vicepresident ha exigit que siguin retirades les querelles presentades contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la mesa per haver permès el debat sobre "la mateixa qüestió" de la qual aquest divendres ha debatut el govern espanyol durant la reunió del consell de ministres.

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha argumentat quan ha fet la invitació que en el dret espanyol vigent, un referèndum d'autodeterminació no pot ser negociat per l'executiu, però ha afegit que "l'ordenament es pot modificar" i que Puigdemont pot plantejar la seva proposta davant del Parlament espanyol i no en una sala municipal, ha dit en referència a la conferència del president de la Generalitat prevista per dilluns a Madrid.

La número dos de l'executiu ha dit que "si aconsegueix que el referèndum sigui constitucional, es podria plantejar", amb l'acord del Congrés i del conjunt d'espanyols, tot recordant que la sobirania recau en el conjunt del poble espanyol.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (19-5-2017)

ELS NÚMEROS BANCARIS PER INGRESSAR DINERS A LA CAIXA DE RESISTÈNCIA

Per pagar les multes de l' Estat als independentistes l' ANC ha obert aquests comptes bancaris per tenir una caixa de resistència. Col·laborem-hi tots, encara que sigui amb uns pocs diners. La independència comença i acaba amb la butxaca...

Transferències bancàries als números de compte:
ES78 2100 5000 5102 0017 2439
ES41 3025 0002 4514 3338 9791

------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------

El referèndum unilateral, una via no prohibida per la legalitat internacional


La pràctica dels estats mostra que els referèndums d'independència no són quelcom estrany i que, quan un estat s'independitza, la comunitat internacional i la Unió Europea l'acostuma a reconèixer


Bernat Surroca

Setmana clau i d'alt voltatge polític al Parlament de Catalunya. Junts pel Sí i la CUP han tirat endavant aquest dimecres la llei del referèndum , i el Govern en ple ha signat el decret de convocatòria del referèndum de l’1-O. Avui s'ha de sotmetre a debat i votació la llei de transitorietat i, paral·lelament, l'Estat ja ha advertit que respondrà amb tot el pes de la llei. És la resposta que ha donat sempre, la legalista, i que passarà per suspensions i inhabilitacions per la via del Tribunal Constitucional.

La legalitat internacional, però, empara la llei del referèndum i l’1-O és la via més "directa i legítima" per resoldre la qüestió catalana en una situació de bloqueig i de negativa al diàleg per part de l’Estat. Així ho argumenta l’informe Catalonia Legitimate Right To Decide elaborat per quatre experts de prestigi internacional a instàncies del Departament d’Exteriors que encapçala Raül Romeva.

De la mateixa manera, i contra un dels arguments habituals de l’unionisme, el referèndum d'independència no és una cosa estranya al món. En els últims 25 anys, un gran nombre de països han aconseguit la seva independència per mitjà d’un referèndum, molts dels quals de manera unilateral, com en el cas català. Tal com explica l’informe, durant el segle XX (1905-1991), 52 territoris sense estat van celebrar referèndums d’independència. Des de la caiguda de la Unió Soviètica, això s’ha incrementat: entre els anys 1991 i 2017 hi ha hagut 53 referèndums d’independència i n’hi ha quatre més de previstos fins l’any 2019. En total, des de 1905, hi ha hagut 105 referèndums d’independència, i no tots amb el consentiment dels estats matriu.

L'evidència indica que molts països europeus han acceptat referèndums perquè una part del seu territori pregunti a la seva població si vol convertir-se en un estat independent

Llegeix més...

Visites Rebudes

06259418