MILERS DE PERSONES ES MANIFESTEN A SANT SEBASTIÀ A FAVOR DEL PROCÉS CATALÀ

Ja fa cert temps que l'independentisme basc ha situat Catalunya com un dels miralls amb qui vol crear sinergies i de qui seguir els passos -subvertint algunes dècades en què l'admiració era en sentit contrari-. Aquest dissabte a la tarda, però, s'ha fet un pas més amb l'organització d'una manifestació per part d'EH Bildu a Sant Sebastià en què milers de persones han donat suport explícitament al procés català sota el lema "Tot un poble en moviment. Amb Catalunya, amb la democràcia".

La marxa, que ha partit a les 17 hores de la plaça del Bon Pastor de la capital guipuscoana, ha comptat amb la participació de dirigents de l'esquerra abertzale com Arnaldo Otegi, Arkaitz Rodríguez, la portaveu parlamentària d'EH Bildu, Maddalen Iriarte, o la portaveu a l'Ajuntament de Sant Sebastià, Amaia Almirall.

Minuts abans d'iniciar-se la manifestació, la diputada de la CUP Mireia Boya, acompanyada pel també diputat cupaire Albert Botran, ha mostrat el seu agraïment als assistents per "aquesta mostra de suport" i ha incidit que l'1 d'octubre Catalunya tindrà un "referèndum d'autodeterminació".

"És important guanyar-lo, tot i que també és important defensar el resultat i per això comptem amb la força d'altres pobles, principalment dels bascos que estan avui aquí i sabem que estaran a partir del 2 d'octubre", ha valorat.

Així mateix, ha recalcat que en el futur, quan els bascos estiguin "preparats, el poble català no us oblidarà perquè vosaltres també pugueu exercir el vostre dret a l'autodeterminació i trencar d'una vegada per totes amb el règim del 78".

 

Crítiques al PNB

 

Per la seva banda, al final de la mobilització, a la Plaça Zuloaga, la portaveu parlamentària d'EH Bildu, Maddalen Iriarte, ha llegit un comunicat en què ha subratllat que la lluita dels catalans és la "nostra".

Així mateix, ha incidit que no cal deixar-se "enganyar ni confondre si algú diu que el poble d'Euskal Herria mira Catalunya amb desdeny o que Euskadi sí que sap negociar perquè a poc a poc anem en un tren que ens porta de cap lloc cap a enlloc".

Al PNB, "No els agrada sentir que són socis del PP, però així són les coses. Ens volen enredar en polèmiques falses i artificials. No ens deixem enganyar i prenguem l'exemple de Catalunya. La república catalana i basca estan cada vegada més a prop", ha sentenciat.

 

Esteles i ikurriñas onejant per la independència

 

Durant la manifestació, que ha recorregut els carrers de la ciutat, s'han pogut veure nombroses ikurriñas i estelades acompanyades de crits a favor de la independència. Aquí se'n poden veure algunes fotografies: "Nosaltres, sempre amb Catalunya"

Durant la presentació de la marxa aquest dilluns, Arnaldo Otegi va fer una crida a reclamar "una sobirania pròpia" i va destacar que, "davant d'aquells que volen extreure al poble i la ciutadania de la història", EH Bildu defensa que "els canvis socials i progressistes es donen en les societats que tenen gran consciència de si mateixes i que, a més, tenen capacitat de mobilitzar-se".

Així mateix, va instar a "reclamar la pròpia sobirania" i, al mateix temps, recordar les paraules del primer lehendakari del govern basc, José Antonio Agirre, que va deixar dit allò que "nosaltres, sempre amb Catalunya"". La manifestació d'aquest dissabte és, segons Otegi, "una bona ocasió" perquè "els bascos independentistes, la gent de les esquerres sobiranistes basques, la ciutadania, en general", puguin demostrar "quin és el seu grau de solidaritat i complicitat amb un poble que està donant un exemple democràtic important a Europa i que està reclamant l'exercici del dret a l'autodeterminació per decidir si vol ser independent o no".

Informa:NACIODIGITAL.CAT (11-8-2017)

ELS NÚMEROS BANCARIS PER INGRESSAR DINERS A LA CAIXA DE RESISTÈNCIA

Per pagar les multes de l' Estat als independentistes l' ANC ha obert aquests comptes bancaris per tenir una caixa de resistència. Col·laborem-hi tots, encara que sigui amb uns pocs diners. La independència comença i acaba amb la butxaca...

Transferències bancàries als números de compte:
ES78 2100 5000 5102 0017 2439
ES41 3025 0002 4514 3338 9791

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

" Alguns catalans no s'adonen que Espanya vol liquidar Catalunya"

"El somni de la vicepresidenta" és un magistral article d'Andreu Mas-Collell publicat al diari Ara Exposa les quatre fases endegades per l'Estat espanyol per liquidar Catalunya. Hi ha catalans que no en són conscients. Segueix el text implecable d'Andreu Mas-Collell...

Sembla que la vicepresidenta Sáenz de Santamaría va comentar al diputat Jordi Xuclà que el govern espanyol guanyaria per 10 a 0 el conflicte que culmina l’1-O. Crec, però, que l’ambició de guanyar per 10 a 0 va molt més enllà. El PP vol guanyar per 10 a 0 la guerra que va endegar ja fa molt temps per recuperar l’Espanya unitària de sempre, trasbalsada per la transició post-Franco (com ja va passar el 1931). Un advertiment: no crec que l’opinió espanyola, ni la de les seves elits, sigui homogènia. No menystindria les diferències entre el PP i el PSOE o Podem. Ni la varietat d’actituds envers Catalunya entre la gent de dretes, com tampoc entre la gent d’esquerres. Però, dit això, també és clar que, lamentablement, la dreta profunda i essencialista ha marcat l’agenda i domina, de llarg, el discurs i la iniciativa política.

El concepte d’Estat que encarna el PP simplement no pot tolerar la diferència. No pot tolerar ni Gibraltar. El PP vol viatjar al passat i vol arrossegar-nos amb ells. Des de la seva primera majoria absoluta, l’any 2000, estan en campanya permanent per aquest objectiu. I, com he dit, volen guanyar per 10 a 0. La seva estratègia de campanya té quatre fases.

La primera és recentralitzar i liquidar de facto l’estat de les autonomies. En aquesta tasca han avançat molt. Penseu, per exemple i significativament, que el primer que va fer el nou govern del PP l’any 2011 va ser avortar el procés que podria haver portat a la gestió individualitzada de l’aeroport del Prat. Però potser el més notable, i més recent, és la tristíssima feina de la comissió d’experts sobre el sistema de finançament, que, amb les excepcions de la discrepància total de les Balears i la no presència de Catalunya, es podria resumir a donar carta blanca al ministeri a canvi de res, ni de quatre llenties. Ha estat patètic.

La segona, que els està sent més difícil, és domesticar Catalunya per encabir-la en el model unitari. Aspiren que Catalunya sigui com una regió francesa i Barcelona com Lió. Les regions franceses no només depenen en tot de París sinó que són felices de dependre de París. Això és el que somien els dirigents del PP. I pel que fa a la llengua, només cal mirar el que promouen a València i a les Balears: la folklorització i la degeneració cap a un patois. Que ningú es cregui que quan hagin liquidat l’estat de les autonomies permetran una excepció catalana. Van fer el cafè per a tothom per evitar-ho (“Catalunya és una nació i per tant nosaltres també”) i ara el retiren amb la mateixa intenció (“No som una nació i per tant Catalunya tampoc”).

Si aconsegueixen liquidar la diferència catalana llavors la tercera fase serà la laminació de l’autonomia basca. No sé si a Euskadi en són conscients, però la garantia de la seva excepcionalitat és la resistència catalana. Ara el PP dissimula (Ciutadans menys) perquè li convé. Però per a l’essencialisme de l’estat unitari no hi ha res consolidat. No hi ha excepcions.

I la quarta fase -de fet, no tant una fase com una faceta permanent d’activitat-és l’engrandiment de Madrid. Per al centralisme el tracte diferent de la capital no és una excepció, és l’arquitectura política natural. Això es porta a extrems exacerbats. No se’n té prou amb la capital acumulant totes les institucions de l’Estat. També es vol que tingui les millors infraestructures i que sigui l’hàbitat propi dels rics i dels centres de decisió econòmica. I per això cal que Madrid pugui tenir un règim fiscal més favorable que les províncies. De les recomanacions de la comissió d’experts del finançament n’hi ha una de sensata: harmonitzar l’impost de successions. No ho faran. Al contrari, és previsible que el proper sistema de finançament consagri l’excepcionalitat fiscal (perdó: la preeminència deguda) de Madrid.

I aquí és on pretenen arribar. És el camí que creuen que se’ls obre decisivament si en el conflicte de l’1-O guanyen per 10 a 0. Tinc amics que pensen que hem anat massa ràpid, que l’associació amb la CUP és problemàtica, que amb els resultats del 27-S no havíem de posar dates. En definitiva: que hem comès errors. Jo els dic que puc compartir aquests judicis però que ni ells ni jo volem, ara i aquí, que la vicepresidenta efectivament guanyi per 10 a 0. I això vol dir que el dia 1 d’octubre cal que es desplegui una gran, i pacífica, demostració de dignitat democràtica, i que estiguem en condicions de llevar-nos, el 2 d’octubre, amb el cap i la moral ben alts.

Informa:ARA.CAT (9.8-2017)

 

 

 

Visites Rebudes

06063021