FINS I TOT EL CONSELL D'EUROPA CONDEMNA LA VIOLÈNCIA ESPANYOLA, MALGRAT LES PRESSIONS D'ESPANYA

L’Assemblea del Consell d’Europa ha condemnat avui la violència policíaca espanyola del referèndum del primer d’octubre i ha fet una crida al diàleg per a trobar una solució política a la crisi entre Catalunya i Espanya. A més, ha demanat la implicació de la comunitat internacional per a cercar una sortida.

En un debat d’alt nivell polític celebrat a Estrasburg sota el títol ‘La necessitat d’una solució política per a la crisi a Catalunya’, la majoria de diputats ha condemnat la repressió espanyola l’1-O i ha remarcat que la violència no és el camí. Alguns representants de l’estat espanyol han criticat l’acció de la Generalitat, acusant-la d’incomplir la llei. Per part sobiranista, ha intervingut el diputat del PDECat Jordi Xuclà.

No obstant això, només els representants d’Azerbaitjan, Turquia i Sèrbia han mostrat el seu suport ferm a l’argument de la integritat territorial esgrimit per Espanya. Alguns dels altres diputats s’hi han referit, però han posat l’èmfasi en la violència de la policia espanyola i en la necessitat de dialogar. A més, alguns han insistit que l’ordenament jurídic no pot estar sotmès a les demandes democràtiques.

El suís Manuel Tornare han reivindicat que ‘l’única sortida és un full de ruta que condueixi a la mediació’; el britànic Roger Gale ha citat l’exemple d’Escòcia afirmant que un referèndum com el que es va pactar al Regne Unit és també possible a l’estat espanyol. Per la seva banda, la suïssa Elisabeth Schneider-Schneiter ha posat el sistema federal del seu país com a model i ha dit que Suïssa està a la disposició de la mediació.

La parlamentària belga Pettra de Sutter ha criticat que el president espanyol, Mariano Rajoy, continuï fent servir paraules amenaçadores i l’ha avisat que aplicar el 155 seria ‘el pitjor que podria passar’. Alguns diputats, com Ganira Pashayeva, de l’Azerbaidjan, han fet referència a la necessitat de resoldre la situació amb diàleg però dins del marc de la integritat territorial.

Pressions espanyoles

 


El ministre d’Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, va reunir-se dilluns amb el secretari general del Consell d’Europa, Thorbjørn Jagland, per a intentar evitar que es fes aquest debat sobre Catalunya a l’Assemblea del Consell d’Europa. No obstant això, les pressions del ministre espanyol no van tenir cap efecte.

Jagland va rebutjar en un debat previ aquesta setmana la idea d’una mediació internacional però va oferir, per contra, l’ajuda del Consell d’Europa en el camp del dret constitucional. En resposta a preguntes de membres de l’Assemblea dimarts, Jagland va emfatitzar la importància de resoldre el conflicte dins del marc constitucional espanyol o una ‘versió modificada de la constitució.

Diferència clara amb el debat al Parlament Europeu

 


A diferència del debat de fa uns dies al Parlament Europeu, en el qual intervenien els representants designats de cada grup polític, avui han parlat gairebé una trentena de diputats. A més, ho han fet sense estar subjectes a representar els grups polítics, és a dir, únicament es representaven a sí mateixos.

Això ha permès que s’escoltessin moltes veus crítiques amb la resposta violenta del govern espanyol al referèndum de l’1-O. Malgrat que no s’ha votat cap resolució, la majoria dels diputats han condemnat la repressió i han reivindicat el diàleg.

Informa:VILAWEB.CAT (12-10-2017)

EL MUSEU DE LLEIDA: " QUE SE CONSIGA EL EFECTO SIN QUE SE NOTE EL CUIDADO "

 

'El museu de Lleida: “Conseguir el efecto y que no se note el cuidado”'

 

Antoni Bassas

Com que en política no hi ha res casual, avui, quan falten deu dies per a les eleccions, ha arribat el dia del trasllat de les obres d’art del Museu de Lleida reclamades per Sixena. No és casual: amb la Generalitat sotmesa al 155, l’Estat consuma una nova mesura de força política i jurídica que entra dins la categoria de l’“¡A por ellos!”.

Ara no repassarem tota la història de la reclamació de les obres d’art, però m’agradaria que es quedessin amb les explicacions que va donar el director del Museu de Lleida, ara fa un any, quan el vàrem entrevistar just davant de les obres avui embalades en direcció a Sixena.

Remarco la informació: les obres van ser dipositades per Sixena. El Museu de Lleida les ha conservat perfectament durant molts anys. I remarco el concepte de Sixena, Lleida, la Franja, com un espai geogràfic de contacte entre el català i el castellà; àrea de barreja, d’interessos compartits a la conca de l’Ebre; llocs on, fins fa anys, les fronteres dels bisbats no es corresponien amb les de les províncies, fins al punt que molts aragonesos de la Franja tenien el seu bisbe a Lleida perquè les parròquies del seu poble pertanyien al bisbat de Lleida. Ara els mateixos que diuen que no s’han de posar fronteres són els mateixos que la posen entre Catalunya i Aragó. Llegeix més...

Visites Rebudes

06674916