CATALUNYA, UN PAÍS OKUPAT: UN ESTAT VENJATIU, UN ESTAT MORIBUND, PERÒ ABANS CAURÀ L'ESTAT QUE NO ES FRACTURARÀ CATALUNYA

" Un Estat venjatiu, un Estat moribund"

Salvador Cardús

Quan José María Aznar va advertir que abans es fracturaria la societat catalana que no pas arribaria la independència, no estava fent un pronòstic. Proferia una amenaça. En realitat, el que ens deia era que, si Catalunya s’atrevia a independitzar-se, l’Estat actuaria sense contemplacions i que faria mal. Aznar, un personatge de cultura profundament autoritària però no ignorant, sabia que la Catalunya del segle XX s’havia construït sobre la base de la cohesió social, sempre posada al davant de qualsevol aspiració política. El clam unitari, tan ben formulat per Paco Candel, va ser el de la “Catalunya, un sol poble”. I si la pedra de toc de la construcció nacional ha estat la cohesió social en un país fet d’immigrants antics i nous que -no sense dificultats per a uns i altres- ho deixaven de ser en una generació, fer mal al país havia de ser dividir-lo.

ARA S’ESTÀ FENT MAL al país, fins i tot més enllà de l’amenaça aznariana. Ens podia haver despistat el fet que l’Estat tardés tant a reaccionar, cosa que va passar perquè els interlocutors catalans i els analistes espanyols el van tenir entretingut els primers anys del nostre desvetllament del malson autonomista. Entre terceres vies imaginàries i falsos suflés que mai no es desinflaven, l’Estat comptava que l’independentisme era una febrada. I aquí, per molt que ja coneixíem les febleses democràtiques de l’Estat, vam arribar a creure que, malgrat tot, tenia alguns límits.

O que, si més no, l’Europa democràtica els posaria. Però no ha estat així. La incitació a l’odi, que ja era incipient en els intents d’humiliació després del fracàs de l’Estatut del 2006 i en la campanya catalonofòbica del PP, s’ha desfermat. Amb una impune ultradreta ajudant-hi. L’Estat, que ha vist que feia tard, actua venjativament. Amb escassíssimes i lloables excepcions, mitjans de comunicació, intel·lectualitat, artistes i empresaris d’ànima espanyola -tots lligats a l’Estat nodrissa-, a més de govern, partits i sistema judicial, s’han confabulat per demonitzar l’adversari i mirar d’abatre’l definitivament fins a acomplir el seu gran projecte de nació espanyola: única i uniforme.

LA GRAVETAT I DURESA de la resposta de l’Estat pot haver ocultat la raó última de l’enorme virulència amb què aplica arbitràriament -podríem dir que fins i tot inconstitucionalment- l’article 155. I aquesta raó és la grandíssima i inapel·lable victòria del referèndum de l’1 d’octubre en contra de tota la força d’un Estat que assegurava que l’impediria. Hi va haver urnes i paperetes en tots els col·legis electorals gràcies a una gran conjura entre Govern i població civil. Quin mal que els va fer aquell èxit, quin ridícul més gran, a més de la vergonya d’una opinió pública internacional escandalitzada per la injustificable repressió. L’Estat no perdona que se’l posés contra les cordes. Hi ha ànimes càndides que encara troben que es tracta d’una aplicació suau. Com si la intervenció d’un Parlament i un govern democràtics en tingués res, de suau. Però, sobretot, hi ha l’acarnissament sobre gent pacífica a qui s’empresona presentant-los com a hipotètics causants d’explosions violentes o de posar en risc la convivència.

NO: ja no es tracta d’una confrontació entre legitimitat i legalitat. Ja ens ho podem treure del cap. Aquí hi ha un Estat venjatiu, enfollit, que vol arrasar. Ara deixa en presó incondicional els principals líders de l’independentisme, gent honesta, pacífica, lleial i sobretot digna -com els qui estan exiliats o en llibertat provisional-, perquè encara creu que la seva humiliació és el primer pas per a la liquidació definitiva del desafiament. I no: aquests són els darrers espeternecs d’un Estat feble, desacreditat i corrupte, governat per mala gent, que cada dia que passa és més a prop de la seva ensulsiada. Abans caurà l’Estat que no es fracturarà Catalunya. I això no és una amenaça: és el meu pronòstic.

Informa:ARA.CAT (5-12-2017)

ELS MONSTRES ESTAN A PUNT DE MORIR: ANAR CONTRA LA IMMERSIÓ POT SER EL SEU DARRER I DEFINITIU ERROR

"Els monstres estan a punt de morir "

 


SALVADOR CARDÚS

 

Segueix-me

“Quan creus que ja s’acaba,

torna a començar,

i torna el temps dels monstres

que no són morts -i el silenci fa niu en la vida,

fa niu en les coses - .

Quan creus que ja s’acaba,

torna a començar”.

Raimon (1969)

SÍ: HA TORNAT EL TEMPS d’obrir el calaix on havíem desat les velles cançons i les velles imatges que ens van ajudar a resistir la llarga nit del franquisme, aquella “vella i odiada nit”. Uns records, però, que també ens diuen que si vam sobreviure a aquella nit encara més guanyarem la foscor d’ara. Els monstres que no morien fa cinquanta anys eren encara més cruels que els d’ara, i som moltíssims més dels que llavors gosàvem cantar Diguem no.

I ÉS QUE SEMPRE que s’estén el nostre desànim reapareix el seu pitjor i més desbocat nacionalisme, les amenaces -tan ufanes i tan superbes- del qual ens tornen a desvetllar de la melancolia de la derrota. Només cal fer una mica de memòria. Ens hi vam trobar el 2006. L’1 de novembre, després que Pasqual Maragall expulsés ERC del Govern, es van celebrar eleccions al Parlament. L’escassíssima participació del 56,8 per cent assenyalava l’estat de desànim col·lectiu provocat pel fracàs de la reforma de l’Estatut (per cert, aprovat amb una participació encara més escanyolida del 48,85 per cent). Els partits catalanistes, amb el seu habitual comportament fratricida -per si algú no ho recorda-, havien arribat profundament dividits al final de la reforma entre el 2004 i el 2006, i, per tant, sense força negociadora a Madrid. A El camí de la independència (2010) ho vaig descriure així: “Tres anys de mala bava i d’una política de vol baix i més aviat carronyaire”. I fins l’independentisme d’ERC hi perdia 11 del 21 diputats. L’estat espanyol, conscient de la desfeta, va pensar que era l’hora de lliurar la batalla “definitiva” per acabar d’enfonsar-nos i humiliar-nos. Llegeix més...

Visites Rebudes

07024058