EL CONSELL DE GARANTIES ESTATUTÀRIES CONSIDERA QUE CESSAR EL PRESIDENT I EL GOVERN AMB EL 155 NO ÉS LEGAL

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) considera que cessar el president de la Generalitat i tots els consellers és inconstitucional perquè “no respecta els principis de gradualitat ni de proporcionalitat”.

En un dictamen aprovat per la majoria dels seus membres (7 vots a favor i un en contra), l’òrgan consultiu conclou que la destitució de l’executiu “no era una mesura necessària o indispensable per assolir la finalitat perseguida per l’article 155 de la Constitució”.

El CGE defensa en el seu informe, elaborat a petició de tres diputats de Junts pel Sí de la Diputació Permanent del Parlament, que “hauria estat possible implementar altres mesures menys restrictives i alhora compatibles amb l’eficàcia d’aquest mecanisme de coerció estatal”.

En canvi, sí que considera que la decisió de Rajoy de convocar eleccions i dissoldre el Parlament no vulnera l’article 155 de la Constitució perquè té cabuda en l’expressió de “mesures necessàries” d’aquest article i es tracta d’una de les opcions “menys lesives amb el principi d’autonomia política perquè facilita la restitució plena de l’autogovern en el termini més breu”.

El dictamen també troba constitucionals les mesures sobre la intervenció de la funció d’impuls i control polítics del Parlament en cas que s’interpretin amb les “limitacions” que indica el CGE.

El Consell de Garanties referma així la seva posició sobre la inconstitucionalitat de la mesura, que ja va advertir en un anterior informe, del passat 26 d’octubre, fet a petició de l’executiu català, just abans que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, anunciés el cessament de l’executiu català en ple.

Informa:ELPUNTAVUI.CAT (6-12-2017)

EL MUSEU DE LLEIDA: " QUE SE CONSIGA EL EFECTO SIN QUE SE NOTE EL CUIDADO "

 

'El museu de Lleida: “Conseguir el efecto y que no se note el cuidado”'

 

Antoni Bassas

Com que en política no hi ha res casual, avui, quan falten deu dies per a les eleccions, ha arribat el dia del trasllat de les obres d’art del Museu de Lleida reclamades per Sixena. No és casual: amb la Generalitat sotmesa al 155, l’Estat consuma una nova mesura de força política i jurídica que entra dins la categoria de l’“¡A por ellos!”.

Ara no repassarem tota la història de la reclamació de les obres d’art, però m’agradaria que es quedessin amb les explicacions que va donar el director del Museu de Lleida, ara fa un any, quan el vàrem entrevistar just davant de les obres avui embalades en direcció a Sixena.

Remarco la informació: les obres van ser dipositades per Sixena. El Museu de Lleida les ha conservat perfectament durant molts anys. I remarco el concepte de Sixena, Lleida, la Franja, com un espai geogràfic de contacte entre el català i el castellà; àrea de barreja, d’interessos compartits a la conca de l’Ebre; llocs on, fins fa anys, les fronteres dels bisbats no es corresponien amb les de les províncies, fins al punt que molts aragonesos de la Franja tenien el seu bisbe a Lleida perquè les parròquies del seu poble pertanyien al bisbat de Lleida. Ara els mateixos que diuen que no s’han de posar fronteres són els mateixos que la posen entre Catalunya i Aragó. Llegeix més...

Visites Rebudes

06674842