QUINES PENQUES! EL GOBIERNO PROPOSARÀ A LA UE REFORMAR LES EUROORDRES " PERQUÈ NO HAN FUNCIONAT BÉ " AMB PUIGDEMONT

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, saludant el president del Senat durant la recepció al Congrés del dia de la Constitució. Divendres traslladarà als seus homòlegs europeus la preocupació de l'Estat pels problemes de "funcionament" de les euroordres. EFE

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, saludant el president del Senat durant la recepció al Congrés del dia de la Constitució. Divendres traslladarà als seus homòlegs europeus la preocupació de l'Estat pels problemes de "funcionament" de les euroordres. EFE

El govern espanyol aplaudeix el moviment per sorpresa del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena de retirar l'euroordre de cerca i captura contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els quatre consellers a Bèlgica. Considera que és un gest "raonable" i, sobretot, "intel·ligent" perquè s'ha posat de manifest les últimes setmanes que el sistema de detenció europeu "no ha funcionat massa bé".

Per això el govern espanyol té intenció al pròxim consell de ministres de Justícia europeus -on participarà el ministre Rafael Catalá-, que es reuneix el a Brussel·les, una proposta informal per reformar el sistema. Fonts de l'executiu han assenyalat que, quinze anys després que s'aprovés aquest mecanisme comú, ja és hora de reformar-lo perquè tingui més "garanties" i "agilitat".

"Nosaltres creiem en Europa i som molt col·laboradors i ells, en canvi, no ho són tant", assenyalen les mateixes fonts censurant la forma de procedir de la justícia belga. La idea de Catalá, que serà present a la reunió, es plantejar el tema de forma informal durant el dinar amb d'altres ministres com a "cas teòric". Perquè es demostra, en el cas de Puigdemont i els quatre consellers, segons el seu parer, que "els resultats de l'ordre de cerca i captura no són bons en el fons ni en el temps".


Objectiu: processar pels mateixos delictes

 

En aquest sentit, la proposta del govern espanyol és que sigui imprescindible fer "menys tràmits" per poder extradir algú amb una euroordre i que en cap cas es puguin "canviar els delictes". Es donava el cas que Bèlgica no té tipificat de la mateixa manera els delictes de rebel·lió i sedició que Espanya i que Puigdemont hauria hagut de ser processat a l'Estat només per un delicte econòmic, el de malversació.

Llarena no volia que hi hagués diferències de entre els imputats i per garantir la "igualtat de les defenses". Les mateixes fonts del govern espanyol s'expressen en la mateixa línia, malgrat neguen que coneguessin amb antelació la intenció de Llarena de retirar l'euroordre.

Informa:ARA.CAT (6-12-2017)

EL MUSEU DE LLEIDA: " QUE SE CONSIGA EL EFECTO SIN QUE SE NOTE EL CUIDADO "

 

'El museu de Lleida: “Conseguir el efecto y que no se note el cuidado”'

 

Antoni Bassas

Com que en política no hi ha res casual, avui, quan falten deu dies per a les eleccions, ha arribat el dia del trasllat de les obres d’art del Museu de Lleida reclamades per Sixena. No és casual: amb la Generalitat sotmesa al 155, l’Estat consuma una nova mesura de força política i jurídica que entra dins la categoria de l’“¡A por ellos!”.

Ara no repassarem tota la història de la reclamació de les obres d’art, però m’agradaria que es quedessin amb les explicacions que va donar el director del Museu de Lleida, ara fa un any, quan el vàrem entrevistar just davant de les obres avui embalades en direcció a Sixena.

Remarco la informació: les obres van ser dipositades per Sixena. El Museu de Lleida les ha conservat perfectament durant molts anys. I remarco el concepte de Sixena, Lleida, la Franja, com un espai geogràfic de contacte entre el català i el castellà; àrea de barreja, d’interessos compartits a la conca de l’Ebre; llocs on, fins fa anys, les fronteres dels bisbats no es corresponien amb les de les províncies, fins al punt que molts aragonesos de la Franja tenien el seu bisbe a Lleida perquè les parròquies del seu poble pertanyien al bisbat de Lleida. Ara els mateixos que diuen que no s’han de posar fronteres són els mateixos que la posen entre Catalunya i Aragó. Llegeix més...

Visites Rebudes

06674841