TOC D'ALERTA DE L'INDEPENDENTISME A EUROPA PEL SUPORT A RAJOY " AIXÍ, NO "

El Govern a l'exili, Marta Rovira i Joan Coma Roura han estat els protagonistes de la part política de la manifestació independentista que ha omplert aquest dijous el cor de Brussel·les. El to dels parlaments, molt de míting, ha recordat, pel seu caràcter unitari i complementari, als actes de campanya del referèndum de l'1-O. Hi han participat també eurodiputats de diferents països que donen suport al dret a decidir dels catalans.

Puigdemont s'ha dirigit directament a Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, i li ha demanat que li pregunti a Mariano Rajoy sobre les raons per les quals els catalans es mobilitzen. "Potser és perquè som demòcrates, no criminals", ha apuntat.

"La Catalunya dels Onzes de Setembre, la de l'1 d'octubre, la de la gent que guanya espais de democràcia als que la volen retallar, la que es vesteix de groc, és la millor cara d'Europa", ha manifestat el president de la Generalitat, que ha indicat que els "drets fonamentals no tenen fronteres". "Hi ha qui fa servir dues vares de mesurar", ha apuntat en referència a les institucions europees. Segons ell, hi ha països que es poden preguntar si actuant com Espanya contra el procés no rebran cap avís d'Europa.

No tenir por dels seus membres

 

Segons ell, les institucions comunitàries no haurien de tenir por de dir a un dels seus estats membres que "així no" es fan les coses. En canvi, però, ha ressaltat que també existeix una Europa que s'està construint més enllà dels grups i dels sectors econòmics. "En complicitat amb governants que no es caracteritzen per la seva honestedat", ha recalcat. "Des d'aquesta Catalunya mobilitzada volem i podem construir oportunitats de reforma i de progrés europeus", ha apuntat.

Puigdemont ha destacat els esforços de la ciutadania per enviar l'escalf als presos polítics i ales exiliats: "El vostre crit se sent dins de cadascú de nosaltres, i això ens va molt bé. Us ho vull agrair enormement". Ha aprofitat, de passada, per elogiar la feina de la "policia democràtica" de Brussel·les per haver col·laborat en la manifestació. Als manifestants els ha traslladat que aquest dijous s'ha escrit "una pàgina de la història" en la qual "qualsevol demòcrata s'hi pot sentir representat".

Rovira crida a guanyar per evitar que ho faci C's

 

Rovira, secretària general d'ERC i número dos dels republicans al 21-D, ha citat unes paraules d'Oriol Junqueras des de la presó, escrits després que Carles Mundó, conseller de Justícia, fos posat en llibertat. "Estic corprès perquè el Tribunal Suprem em va dir que no podia acompanyar-lo ni implicar-me a fons en la campanya. La profunda sensació d'injustícia ràpidament se'm va fer avinent", va redactar el vicepresident de la Generalitat des del centre penitenciari d'Estremera. "No em sento sol, sinó acompanyat de centenars de milers d'ànimes", va considerar el candidat d'ERC.

La dirigent republicana ha insistit que Junqueras sosté que l'Estat està actuant amb "esperit venjatiu". "Voteu el dia 21, cada vot serà un clam de llibertat", ha llegit Rovira. La secretària general d'ERC ha apuntat que les institucions espanyoles "no saben jugar net" perquè "els fa por la democràcia". "Tornarem a guanyar tantes vegades com faci falta", ha apuntat Rovira, que ha garantit que el procés no s'aturarà. "Si no guanyem el dia 21, guanyarà Ciutadans. I si no hi anem, sabeu què faran? Destruiran el model de país que hem construït durant anys i panys", ha vaticinat.

"Complicitat" europea amb la violència

 

"En aquest context d'insubmissió i de repressió, no ens podem oblidar de totes les perseguides", ha assenyalat Coma, regidor de la CUP a Vic que va haver de declarar davant l'Audiència Nacional per un presumpte delicte de sedició. El representant anticapitalista ha recordat els ferits de l'1-O -un miler, segons les xifres oficials- i, molt especialment, s'ha referit a Roger Español, el ciutadà que va perdre un ull durant el referèndum per l'impacte d'una pilota de goma.

Segons Coma, Brussel·les s'ha omplert per "denunciar la complicitat d'Europa amb l'Estat davant la ràtzia repressiva". Aquest missatge l'ha repetit en català, francès i anglès. "No podem oblidar que la lògica recentralitzadora de l'Estat té a veure amb les directrius de la troika", ha reivindicat el regidor de la CUP, que ha demanat "seguir amb el compromís de la insubmissió". En un missatge dirigit a Pablo Iglesias, Coma ha apuntat que no s'ha despertat el feixisme, sinó que s'ha "despullat" l'Estat.

Les intervencions dels consellers

 

Els consellers Clara Ponsatí -Ensenyament-, Lluís Puig -Cultura-, Meritxell Serret -Agricultura- i Toni Comín -Salut- han estat els primers a pujar a l'escenari entre crits de "no esteu sols" provinents del públic. Comín ha admès que "necessitaven" parlar amb la ciutadania. "Per dir-vos gràcies, perquè necessitem molta força. Hem de seguir endavant pel camí de la República", ha assegurat el conseller de Salut. "El govern espanyol està terroritzat per si un jutge belga diu que estem perseguits per les nostres idees", ha assenyalat en castellà. "Teniu por de les urnes perquè sou uns franquistes i teniu por de la democràcia, i la democràcia sempre guanya", ha ressaltat, ben exaltat.

Dirigint-se a Europa, ha apuntat que si les autoritats comunitàries "miren cap a una altra banda", "s'hi juga l'ànima". "A nosaltres no es destitueix el feixisme, ens destitueix la democràcia", ha assegurat el conseller de Salut i número set d'ERC per Barcelona.

"Avui tots sou mestres de Catalunya, estem impartint una lliçó de dignitat i esperança", ha apuntat Ponsatí, que ha indicat que hi ha autoritats europees que "no estan prou atentes". "Heu de vigilar l'Estat. La separació de poders s'ha trencat. Ajudeu-nos a restaurar l'estat de dret!, ha exclamat la consellera d'Ensenyament.

Puig ha recordat que aquest dijous Brussel·les és de color groc, i Serret ha volgut agrair "l'escalfor" que els ha transmès la ciutadania. "A Europa estan veient que estem guanyant. La democràcia està al nostre costat. El poble de Catalunya diu que vol decidir, i a partir d'avui continuarem endavant perquè tenim presos polítics", ha assenyalat la consellera i cap de llista d'ERC per Lleida. "El 21 de desembre guanyarem i demostrarem la força que té el poble de Catalunya".

Informa:NACIODIGITAL.CAT (7-12-2017)

LA CUP SAP QUE ELS ÀNGELS ASEXUATS NO SERVEIXEN PER A RES

"El dilema de la CUP: país real o puresa ideal "

 

J.M. Solé i Sabaté

La CUP, partit anticapitalista, és contrària que els mitjans de producció estiguin bàsicament en mans privades i en què l’objectiu principal és obtenir el màxim benefici en un mercat lliure i competitiu. Això és, rebutja un sistema econòmic injust en què el ser humà explota altres persones. És un partit admirable en molts aspectes, treballa des de la base, tothom té opinió i decisió i alhora el seu ideari polític és diàfan; així en el present defensa que si la població catalana en referèndum va votar —i defensar valentament i coratjosament— la República catalana, d’aquest punt no es mouen.

Altres vegades en la nostra història ens hem trobat en aquest atzucac. La raó per una banda i la realitat de la força per una altra. Només cal recordar com Macià el 17 d’abril de 1931 va haver de renunciar a la República catalana —la que va trencar el sistema monàrquic borbònic espanyol— per la pressió intimidatòria de la neonata República espanyola. D’aquesta manera no va ser República catalana sinó Generalitat, reinstaurada o recuperada.

Tot seguit analitzarem un passat llunyà que ens pot fer servei en aquest dilema per ajudar la CUP i, lògicament, l’independentisme català, sotmès a setge des que va guanyar les eleccions del dia 21 de setembre —recordem que van ser imposades pels partits del 155: PP, PSOE i Cs—, i a una persecució política, judicial, ideològica i mediàtica pròpia del Maccarthisme. La de la cacera de bruixes contra el comunisme.

El 1891 la fundació de la Unió Catalanista era un graó necessari per consolidar el dispers catalanisme, pretenia unir tots els catalanistes per damunt de la seva manera de pensar i veure el món. Així, des dels provinents del catalanisme històric i el món més cultural de la revista La Renaixensa fins als del catalanisme polític al voltant d’un molt jove Prat de la Riba.

Llegeix més...

Visites Rebudes

07176305