PUIGDEMONT SE SENT TRAÏT PER LA UNIÓ EUROPEA

"Apel·lo Carles Puigdemont a no anunciar cap decisió que faci impossible el diàleg". Aquestes paraules de Donald Tusk, president del Consell Europeu, van tenir un fort impacte en la sala de màquines del Palau de la Generalitat hores abans que al Parlament estigués tot disposat per proclamar -de manera més o menys simbòlica, més o menys efectiva- la independència. Era el deu d'octubre i pràcticament tot l'espectre independentista donava per fet que Puigdemont traslladaria a la cambra el mandat del referèndum de l'1 d'octubre i que el faria efectiu. Les demandes d'Europa van ser decisives a l'hora de deixar en suspens la República, així com també alguna oferta de mediació internacional encara no concretada. Amb el pas de les hores i els dies, però, la Unió Europea (UE) no va fer cap gest cap a Catalunya. Més aviat el contrari.

És per això que el president de la Generalitat ha augmentat la distància emocional cap a l'Europa institucional. I és per això, també, que aquest dijous ha estat especialment dur amb el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, que no ha dubtat en alinear-se al costat de Mariano Rajoy en contra del procés català. "Havíeu vist mai enlloc del món una manifestació com aquesta per donar suport a criminals?", ha preguntat Puigdemont a Juncker en el tancament de la manifestació independentista que ha omplert el cor de Brussel·les amb 45.000 persones. Els criminals, per descomptat, són els dirigents sobiranistes que estan empresonats o bé a l'exili. I, segons el candidat de Junts per Catalunya, l'Europa oficial s'ha posat al costat de la "repressió".

La teoria de Puigdemont té la seva lògica si s'analitza la simbiosi entre Rajoy i els dirigents europeus al llarg de les últimes setmanes. Juncker, Tusk i Antonio Tajani, president del parlament comunitari, van viatjar fins a Oviedo per rebre el premi Princesa d'Astúries. "Canviar fronteres pot portar als inferns", va assenyalar Tajani, que en bona part va ser escollit president de l'Europarlament gràcies al suport del PP espanyol. "Europa és la millor fortificació contra els drames que hem conegut en el passat", va indicar Juncker. Fins i tot van elogiar la figura de Joan Carles I, que va haver d'abdicar després d'una sèrie d'escàndols -algun d'ells de corrupció- a la família.

Per tot això, el candidat de Junts per Catalunya va arribar a proposar -fugaçment- un referèndum per decidir si una República catalana hauria de formar part de la UE. Tots els ressorts del PDECat, que sempre ha presumit del seu europeïsme -la lletra "E" del nom és, precisament, en referència a Europa-, es van activar per desacreditar la proposta. En la memòria de Puigdemont també hi pesa que un portaveu de la Comissió, el maig del 2016, esbombés que havia demanat una reunió amb Juncker i que se li havia denegat. El president ho va negar, però el cert és que el representant permanent de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj, va informar del viatge a Bèlgica de Puigdemont i va explorar la possibilitat d'una reunió que encara resta pendent.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (7-12-2017)

LA CUP SAP QUE ELS ÀNGELS ASEXUATS NO SERVEIXEN PER A RES

"El dilema de la CUP: país real o puresa ideal "

 

J.M. Solé i Sabaté

La CUP, partit anticapitalista, és contrària que els mitjans de producció estiguin bàsicament en mans privades i en què l’objectiu principal és obtenir el màxim benefici en un mercat lliure i competitiu. Això és, rebutja un sistema econòmic injust en què el ser humà explota altres persones. És un partit admirable en molts aspectes, treballa des de la base, tothom té opinió i decisió i alhora el seu ideari polític és diàfan; així en el present defensa que si la població catalana en referèndum va votar —i defensar valentament i coratjosament— la República catalana, d’aquest punt no es mouen.

Altres vegades en la nostra història ens hem trobat en aquest atzucac. La raó per una banda i la realitat de la força per una altra. Només cal recordar com Macià el 17 d’abril de 1931 va haver de renunciar a la República catalana —la que va trencar el sistema monàrquic borbònic espanyol— per la pressió intimidatòria de la neonata República espanyola. D’aquesta manera no va ser República catalana sinó Generalitat, reinstaurada o recuperada.

Tot seguit analitzarem un passat llunyà que ens pot fer servei en aquest dilema per ajudar la CUP i, lògicament, l’independentisme català, sotmès a setge des que va guanyar les eleccions del dia 21 de setembre —recordem que van ser imposades pels partits del 155: PP, PSOE i Cs—, i a una persecució política, judicial, ideològica i mediàtica pròpia del Maccarthisme. La de la cacera de bruixes contra el comunisme.

El 1891 la fundació de la Unió Catalanista era un graó necessari per consolidar el dispers catalanisme, pretenia unir tots els catalanistes per damunt de la seva manera de pensar i veure el món. Així, des dels provinents del catalanisme històric i el món més cultural de la revista La Renaixensa fins als del catalanisme polític al voltant d’un molt jove Prat de la Riba.

Llegeix més...

Visites Rebudes

07176307