NO NORMALIZEM LA REPRESSIÓ: SIMPLEMENT NO HI HA DELICTE

"No normalitzem la repressió: simplement no hi ha delicte "
«És feina de tots no deixar passar ni una sola avinentesa de recordar que no hi ha delicte i que tot és fruit d’un colp d’estat polític, executat per una part de l’estament judicial»

 Vicent Partal


Avui Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Joaquim Forn compareixen davant el jutge per demanar de ser posats en llibertat. Ningú no n’espera res, perquè, després de llegir la resolució del Suprem sobre el manteniment a la presó d’Oriol Junqueras, ningú no pot pensar que la decisió tinga res a veure amb lleis ni amb justícia. És cert que Sànchez, Cuixart i Forn compareixen davant l’Audiència i no davant el Suprem, però crec que amb l’experiència d’aquests dies ja n’hi ha ben bé prou: els fets no importen, cosa que, havent triat com a mètode precisament la via penal, esdevé l’aberració jurídica més gran que hom puga imaginar.

I tanmateix, la discussió sobre les possibilitats concretes de la compareixença d’avui no ens hauria de fer desviar del fet fonamental: no hi ha delicte. De cap mena. I això és tan evident que fins i tot ho reconeix per escrit el text que manté a la presó Oriol Junqueras! El cite textualment, de la pàgina 6: ‘pero es cierto que aún siendo hechos de tan enorme gravedad y aunque pudieran [compte amb l’ús del condicional] calificarse ya como delitos de desobediencia, todavia no puede decirse, aunque sea provisionalmente, que constituyan los delitos de rebelión o de sedición que le han sido imputados’. Si el jutge i tot reconeix que allò de què és acusada una persona no constitueix un delicte, què caram hi fa, en presó preventiva, aquesta persona?

Lamentablement, però, assistim a una criminalització permanent, política i mediàtica, que passa per alt els fets. Fa poques hores, per exemple, Herrero de Miñón afirmava al congrés espanyol, sense més ni més, que la presó era justificada perquè són ‘delinqüents’. És clar: delinqüents sense haver estat jutjats, sense haver comès cap delicte i sense que ni tan sols el jutge tinga capacitat d’adjudicar-los provisionalment la constitució de cap delicte.

L’escàndol té una dimensió com més va més gran i, com diu Pérez Royo, no acabarà bé per a la justícia espanyola. Però mentrestant la repressió va fent el seu camí, que no és solament deixar Junqueras i els altres injustament a la presó, sinó també sembrar la por en la societat. He passat aquestes darreres vint-i-quatre hores a Brussel·les, mirant de seguir de prop l’acord de govern que han aconseguit les forces independentistes. I he estat testimoni de les mesures de seguretat i discreció absolutament exagerades que envolten la política catalana d’avui. Perdó: no pas la política catalana, sinó la que fan els independentistes, que els altres viuen a Xauxa sense cap remordiment ni vergonya.

Cal, doncs, lluitar per no permetre que es normalitze ni la repressió ni els efectes d’aquesta repressió. És feina de tots no deixar passar ni una sola avinentesa de recordar que no hi ha delicte i que tot és fruit d’un colp d’estat polític, executat per una part de l’estament judicial. No deixem de dir-ho, però pensem també sempre que la millor resposta és guanyar com l’independentisme va guanyar el 21-D i plantant cara a l’estat espanyol, tal com el nou govern –aquest que ja va prenent forma– haurà de fer, amb l’ajut, si més no, dels dos milions de catalans que ja hem demostrat que no estem disposats, de cap manera ni a cap preu, a acceptar la tirania.

Informa:VILAWEB.CAT (11-1-2018)

LA CUP SAP QUE ELS ÀNGELS ASEXUATS NO SERVEIXEN PER A RES

"El dilema de la CUP: país real o puresa ideal "

 

J.M. Solé i Sabaté

La CUP, partit anticapitalista, és contrària que els mitjans de producció estiguin bàsicament en mans privades i en què l’objectiu principal és obtenir el màxim benefici en un mercat lliure i competitiu. Això és, rebutja un sistema econòmic injust en què el ser humà explota altres persones. És un partit admirable en molts aspectes, treballa des de la base, tothom té opinió i decisió i alhora el seu ideari polític és diàfan; així en el present defensa que si la població catalana en referèndum va votar —i defensar valentament i coratjosament— la República catalana, d’aquest punt no es mouen.

Altres vegades en la nostra història ens hem trobat en aquest atzucac. La raó per una banda i la realitat de la força per una altra. Només cal recordar com Macià el 17 d’abril de 1931 va haver de renunciar a la República catalana —la que va trencar el sistema monàrquic borbònic espanyol— per la pressió intimidatòria de la neonata República espanyola. D’aquesta manera no va ser República catalana sinó Generalitat, reinstaurada o recuperada.

Tot seguit analitzarem un passat llunyà que ens pot fer servei en aquest dilema per ajudar la CUP i, lògicament, l’independentisme català, sotmès a setge des que va guanyar les eleccions del dia 21 de setembre —recordem que van ser imposades pels partits del 155: PP, PSOE i Cs—, i a una persecució política, judicial, ideològica i mediàtica pròpia del Maccarthisme. La de la cacera de bruixes contra el comunisme.

El 1891 la fundació de la Unió Catalanista era un graó necessari per consolidar el dispers catalanisme, pretenia unir tots els catalanistes per damunt de la seva manera de pensar i veure el món. Així, des dels provinents del catalanisme històric i el món més cultural de la revista La Renaixensa fins als del catalanisme polític al voltant d’un molt jove Prat de la Riba.

Llegeix més...

Visites Rebudes

07176211