L'ANC DECIDIRÀ DISSABTE SI CONVOCA UNA MANIFESTACIÓ DAVANT ESTREMERA I SOTO DEL REAL

L’independentisme s’ha manifestat al cor de la Unió Europea i ha clamat per l’alliberament dels presos polítics. La imatge de 45.000 persones marxant pels carrers de Brussel·les amb estelades i cridant ‘llibertat’ va tenir un impacte potent en l’àmbit mediàtic. Tanmateix, l’estratègia repressiva de l’estat espanyol no ha variat ni un mil·límetre. Per això, certs sectors de l’independentisme fa temps que especulen amb una acció més directa: manifestar-se a la ciutat de Madrid o davant de les presons d’Estremera i Soto del Real, on són empresonats Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Aquesta última possibilitat ha cobrat força arran de la decisió del Tribunal Suprem espanyol de mantenir en presó preventiva el vice-president de la Generalitat, Oriol Junqueras. L’argumentari del tribunal, més pròxim a una sentència condemnatòria que no pas a una revisió del cas, va encendre encara més els ànims. En aquest sentit, Gabriel Rufián, diputat d’ERC al congrés espanyol, va fer el següent piulet:

45.000 rodeando Bruselas. 45.000 rodeando Soto del Real y Estremera.

— Gabriel Rufián (@gabrielrufian) January 5, 2018

Fonts de l’ANC han explicat a VilaWeb que el secretariat de l’entitat fa temps que valora la possibilitat de convocar una manifestació davant d’Estremera i Soto del Real, però en cap cas a la ciutat de Madrid. De totes maneres, diuen que encara no s’ha decidit res perquè és un tema que divideix els membres del secretariat. ‘Hi ha gent que ho té molt clar i altres que en són més renuents. No passa com amb la manifestació de Brussel·les, que la vam preparar amb temps i tots hi estàvem d’acord’, expliquen les mateixes fonts.

Dissabte, la direcció de l’ANC es reunirà per debatre el full de ruta de l’entitat per a enguany. Un text que haurà de rebre l’aprovació de les bases en l’assemblea general del 17 de febrer. Les fonts consultades per VilaWeb diuen que en la mateixa reunió s’acordarà una posició definitiva sobre una manifestació a Estremera i Soto del Real. ‘Seria molt estrany que no es prengués una decisió. Fa molts dies que en parlem i ara té més força que mai’, argumenten.

Una convocatòria sense detalls


El debat intern sobre si s’ha d’anar a Estremera o Soto del Real no ha anat més enllà de la convocatòria. Segons fonts de l’ANC, no s’han discutit els detalls d’una possible convocatòria. Ara bé, les mateixes fonts expliquen que, per logística, la cosa ‘més natural’ seria una doble manifestació simultània a les dues presons, perquè els dos centres penitenciaris estan separats per més de cent quilòmetres. Tampoc no s’ha fet esment a possibles dates per a la convocatòria.

Òmnium, per la seva banda, ha dit a VilaWeb que tenia constància que al carrer es comentés la possibilitat de manifestar-se davant d’Estremera i Soto del Real. En tot cas, la direcció de l’entitat no s’ha posicionat sobre una possible convocatòria: ‘No se n’ha parlat.’

Informa:VILAWEB.CAT (1-11-2018)

LA CUP SAP QUE ELS ÀNGELS ASEXUATS NO SERVEIXEN PER A RES

"El dilema de la CUP: país real o puresa ideal "

 

J.M. Solé i Sabaté

La CUP, partit anticapitalista, és contrària que els mitjans de producció estiguin bàsicament en mans privades i en què l’objectiu principal és obtenir el màxim benefici en un mercat lliure i competitiu. Això és, rebutja un sistema econòmic injust en què el ser humà explota altres persones. És un partit admirable en molts aspectes, treballa des de la base, tothom té opinió i decisió i alhora el seu ideari polític és diàfan; així en el present defensa que si la població catalana en referèndum va votar —i defensar valentament i coratjosament— la República catalana, d’aquest punt no es mouen.

Altres vegades en la nostra història ens hem trobat en aquest atzucac. La raó per una banda i la realitat de la força per una altra. Només cal recordar com Macià el 17 d’abril de 1931 va haver de renunciar a la República catalana —la que va trencar el sistema monàrquic borbònic espanyol— per la pressió intimidatòria de la neonata República espanyola. D’aquesta manera no va ser República catalana sinó Generalitat, reinstaurada o recuperada.

Tot seguit analitzarem un passat llunyà que ens pot fer servei en aquest dilema per ajudar la CUP i, lògicament, l’independentisme català, sotmès a setge des que va guanyar les eleccions del dia 21 de setembre —recordem que van ser imposades pels partits del 155: PP, PSOE i Cs—, i a una persecució política, judicial, ideològica i mediàtica pròpia del Maccarthisme. La de la cacera de bruixes contra el comunisme.

El 1891 la fundació de la Unió Catalanista era un graó necessari per consolidar el dispers catalanisme, pretenia unir tots els catalanistes per damunt de la seva manera de pensar i veure el món. Així, des dels provinents del catalanisme històric i el món més cultural de la revista La Renaixensa fins als del catalanisme polític al voltant d’un molt jove Prat de la Riba.

Llegeix més...

Visites Rebudes

07176188