EL VIRREI MILLO ASSEGURA QUE ES POT MANTENIR L'OKUPACIÓ ECONÒMICA DE LA GENERALITAT

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha assegurat aquest dijous a Catalunya Ràdio que l'article 155 es deixarà d'aplicar "el dia que es constitueixi el nou govern de la Generalitat". Ara bé, el popular ha recordat que la intervenció econòmica de les finances de la Generalitat "és una mesura que es va prendre abans del 155: dependrà de si el ministeri considera que han desaparegut les raons que van motivar la decisió".

"L'article 155 tenia una finalitat molt clara, que era restaurar la legalitat, defensar els drets de tots els catalans i protegir l'autonomia de Catalunya", ha assegurat: "Les institucions estaven segrestades per uns senyors amb interessos partidistes que trencaven la legalitat. El govern que va fer tot això no actuava com un govern democràtic". Per al delegat del govern espanyol, doncs, "l'Estat ha demostrat que quan algú ataca, es defensa".

Sobre les declaracions de Fernando Martínez-Maillo, que ahir va dir que intentarà de "totes les maneres" que Carles Puigdemont no pogui ser investit a distància, Millo ha considerat que "és absurd que algú pretengui ser president de Catalunya sense ser-hi: és una qüestió de valors, de principis, de democràcia".

Millo ha assegurat que espera no haver d'anar a unes segones eleccions: "Catalunya necessita estabilitat, tranquil·litat". Per aquest motiu, considera "imprescindible que els grups parlamentaris s'asseguin a parlar": "Això no es pot fer des de la lògica de la confrontació permanent". Amb tot, no ha aclarit quins gestos hauria de fer el govern espanyol per afavorir l'entesa.

Pel que fa als resultats electorals del PP, Millo creu que Ciutadans ha concentrat el vot útil i ha assegurat que el PP "intentarà buscar una fórmula" que li permeti tenir grup parlamentari propi, tot i que encara no ha parlat amb Ciutadans.

Informa:ARA.CAT (11-1-2018)

LA CUP SAP QUE ELS ÀNGELS ASEXUATS NO SERVEIXEN PER A RES

"El dilema de la CUP: país real o puresa ideal "

 

J.M. Solé i Sabaté

La CUP, partit anticapitalista, és contrària que els mitjans de producció estiguin bàsicament en mans privades i en què l’objectiu principal és obtenir el màxim benefici en un mercat lliure i competitiu. Això és, rebutja un sistema econòmic injust en què el ser humà explota altres persones. És un partit admirable en molts aspectes, treballa des de la base, tothom té opinió i decisió i alhora el seu ideari polític és diàfan; així en el present defensa que si la població catalana en referèndum va votar —i defensar valentament i coratjosament— la República catalana, d’aquest punt no es mouen.

Altres vegades en la nostra història ens hem trobat en aquest atzucac. La raó per una banda i la realitat de la força per una altra. Només cal recordar com Macià el 17 d’abril de 1931 va haver de renunciar a la República catalana —la que va trencar el sistema monàrquic borbònic espanyol— per la pressió intimidatòria de la neonata República espanyola. D’aquesta manera no va ser República catalana sinó Generalitat, reinstaurada o recuperada.

Tot seguit analitzarem un passat llunyà que ens pot fer servei en aquest dilema per ajudar la CUP i, lògicament, l’independentisme català, sotmès a setge des que va guanyar les eleccions del dia 21 de setembre —recordem que van ser imposades pels partits del 155: PP, PSOE i Cs—, i a una persecució política, judicial, ideològica i mediàtica pròpia del Maccarthisme. La de la cacera de bruixes contra el comunisme.

El 1891 la fundació de la Unió Catalanista era un graó necessari per consolidar el dispers catalanisme, pretenia unir tots els catalanistes per damunt de la seva manera de pensar i veure el món. Així, des dels provinents del catalanisme històric i el món més cultural de la revista La Renaixensa fins als del catalanisme polític al voltant d’un molt jove Prat de la Riba.

Llegeix més...

Visites Rebudes

07176203