CARME FORCADELL RENUNCIA A CONTINUAR COM A PRESIDENTA DEL PARLAMENT

Carme Forcadell no es postularà per repetir com a presidenta del Parlament. Ho explicarà en una roda de premsa aquest migdia, tal com ha pogut saber l'Ara. Forcadell considera que ha tancat un cicle en una legislatura molt intensa, i recorda que quan va acceptar el càrrec sabia que no seria per un període excessivament llarg.

La decisió la tenia presa des de fa temps però ha esperat a comunicar-la per fer balanç final del seu mandat i per no entorpir negociacions. En tot cas, la presidenta insisteix que manté intacte el seu compromís polític i per això seguirà treballant, com a diputada, per representar els anhels de la majoria de catalans expressada a les urnes novament.

Tant ERC com JxCat havien deixat en mans de la presidenta la possibilitat de repetir. Ara, un cop es confirma la renúncia, serà ERC qui designi el seu substitut.

Feia temps que Forcadell era reticent a repetir com a presidenta del Parlament, però havia mantingut la incògnita fins ara. Els dubtes sobre la investidura a distància que planteja Puigdemont l'han acabat de fer decidir. La seva situació processal implicaria risc de tornar a la presó si el Tribunal Suprem considera que ha reincidit en els delictes pels quals se la investiga.
2018 anàlisi

Informa:ARA.CAT (11-1-2018)

LA CUP SAP QUE ELS ÀNGELS ASEXUATS NO SERVEIXEN PER A RES

"El dilema de la CUP: país real o puresa ideal "

 

J.M. Solé i Sabaté

La CUP, partit anticapitalista, és contrària que els mitjans de producció estiguin bàsicament en mans privades i en què l’objectiu principal és obtenir el màxim benefici en un mercat lliure i competitiu. Això és, rebutja un sistema econòmic injust en què el ser humà explota altres persones. És un partit admirable en molts aspectes, treballa des de la base, tothom té opinió i decisió i alhora el seu ideari polític és diàfan; així en el present defensa que si la població catalana en referèndum va votar —i defensar valentament i coratjosament— la República catalana, d’aquest punt no es mouen.

Altres vegades en la nostra història ens hem trobat en aquest atzucac. La raó per una banda i la realitat de la força per una altra. Només cal recordar com Macià el 17 d’abril de 1931 va haver de renunciar a la República catalana —la que va trencar el sistema monàrquic borbònic espanyol— per la pressió intimidatòria de la neonata República espanyola. D’aquesta manera no va ser República catalana sinó Generalitat, reinstaurada o recuperada.

Tot seguit analitzarem un passat llunyà que ens pot fer servei en aquest dilema per ajudar la CUP i, lògicament, l’independentisme català, sotmès a setge des que va guanyar les eleccions del dia 21 de setembre —recordem que van ser imposades pels partits del 155: PP, PSOE i Cs—, i a una persecució política, judicial, ideològica i mediàtica pròpia del Maccarthisme. La de la cacera de bruixes contra el comunisme.

El 1891 la fundació de la Unió Catalanista era un graó necessari per consolidar el dispers catalanisme, pretenia unir tots els catalanistes per damunt de la seva manera de pensar i veure el món. Així, des dels provinents del catalanisme històric i el món més cultural de la revista La Renaixensa fins als del catalanisme polític al voltant d’un molt jove Prat de la Riba.

Llegeix més...

Visites Rebudes

07176153