ELS DIPUTATS DE LA CUP ACATEN LA CONSTITUCIÓ PER " DEFENSAR ELS DRETS DELS POBLES "

Els diputats de la CUP de la XII legislatura repeteixen la fórmula utilitzada el 2015 per poder tramitar la seva acta de diputats, que els obliga a pronunciar-se sobre le compliment de la legalitat espanyola i catalana. Acaten la Constitució i l'Estatut "per imperatiu legal", tal i com ha pogut saber El Món que consta en els 2 certificats que la CUP ja ha entrat a registre, a l'espera que els altres 2 diputats l'entreguin. Però a més, afegeixen un text en què argumenten que aquest acatament per imperatiu legal es fa perquè la CUP té com a objectiu la "defensa la classe treballadora i dels drets dels pobles".

Quan van fer-ho el 2015, quan encara no hi havia acord per formar Govern i ni tan sols es contemplava la possibilitat de fer un referèndum, els 10 diputats de la CUP van entregar la seva credencial de diputats i van deixar constància escrita que els representants de l'esquerra independentista “respecten el mandat popular, expressat pel poble català, que el compromet a la ruptura democràtica i a l'inici d'un procés constituent cap a la República Catalana”.

El dia de constitució del Parlament, vuit dels deu diputats de la CUP van escriure a les paperetes de votació de les vicepresidències de la Mesa noms de dones lluitadores, com l'escriptora Montserrat Roig, la poetessa Maria Mercè Marçal; l'activista veïnal Emília Llorca; l'anarquista Júlia Romera Yàñez; la mestra i activista política Antònia Adroher; Teresa Claramunt, dirigent anarcosindicalista; l'actriu Margarida Xirgu i Elizabeth Eidenbenz, la infermera que va crear la Maternitat d'Elna. Els altres dos diputats de la CUP van votar a favor de Lluís Corominas, de JxSí.

Per altra banda, els diputats electes de JxCAT Jordi Sànchez i Joaquim Forn, que aquest dijous declaren davant del Tribunal Suprem a petició pròpia per tal que se'ls revisi la presó provisional, ja han presentat al registre del Parlament un document imprescindible per accedir a l'acta de diputat de la XII legilatura, el certificat de prometença, jurament o acatament per imperatiu legal de la Constitució espanyola i l'Estatut de Catalunya. La fórmula que han triat és "promet respectar" la Constitució i l'Estatut, tal i com ha pogut saber El Món. En el cas de Forn el document es va registrar ahir dimecres, mentre que la de Sànchez ha arribat a la cambra catalana aquest matí a les 10.00h.

Informa:ELNACIONAL:CAT (11-1-2018)

LA CUP SAP QUE ELS ÀNGELS ASEXUATS NO SERVEIXEN PER A RES

"El dilema de la CUP: país real o puresa ideal "

 

J.M. Solé i Sabaté

La CUP, partit anticapitalista, és contrària que els mitjans de producció estiguin bàsicament en mans privades i en què l’objectiu principal és obtenir el màxim benefici en un mercat lliure i competitiu. Això és, rebutja un sistema econòmic injust en què el ser humà explota altres persones. És un partit admirable en molts aspectes, treballa des de la base, tothom té opinió i decisió i alhora el seu ideari polític és diàfan; així en el present defensa que si la població catalana en referèndum va votar —i defensar valentament i coratjosament— la República catalana, d’aquest punt no es mouen.

Altres vegades en la nostra història ens hem trobat en aquest atzucac. La raó per una banda i la realitat de la força per una altra. Només cal recordar com Macià el 17 d’abril de 1931 va haver de renunciar a la República catalana —la que va trencar el sistema monàrquic borbònic espanyol— per la pressió intimidatòria de la neonata República espanyola. D’aquesta manera no va ser República catalana sinó Generalitat, reinstaurada o recuperada.

Tot seguit analitzarem un passat llunyà que ens pot fer servei en aquest dilema per ajudar la CUP i, lògicament, l’independentisme català, sotmès a setge des que va guanyar les eleccions del dia 21 de setembre —recordem que van ser imposades pels partits del 155: PP, PSOE i Cs—, i a una persecució política, judicial, ideològica i mediàtica pròpia del Maccarthisme. La de la cacera de bruixes contra el comunisme.

El 1891 la fundació de la Unió Catalanista era un graó necessari per consolidar el dispers catalanisme, pretenia unir tots els catalanistes per damunt de la seva manera de pensar i veure el món. Així, des dels provinents del catalanisme històric i el món més cultural de la revista La Renaixensa fins als del catalanisme polític al voltant d’un molt jove Prat de la Riba.

Llegeix més...

Visites Rebudes

07176198