FORN, SÁNCHEZ I CUIXART RENUNCIEN A LA VIA UNILATERAL EN LA DECLARACIÓ AL SUPREM

Front comú del conseller Joaquim Forn, l’ex-president de l’ANC Jordi Sànchez i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, al Suprem espanyol. Tots tres han declarat davant el jutge Pablo Llarena que renuncien a la via unilateral per aconseguir la independència. En concret, els dos candidats de Junts per Catalunya han dit que deixarien l’acta de diputats si en la nova legislatura es transgredia el marc constitucional espanyol. A més, l’advocat de Forn, David Pérez, ha explicat que el seu client no volia tornar a ser conseller.

Els tres empresonats han dit al jutge que el referèndum del primer d’octubre es va fer fora de la legalitat espanyola i que no tenia cap efecte legal. En aquest sentit, han declarat que una consulta organitzada pel govern espanyol era l’única manera possible d’aconseguir la independència. L’advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, ha explicat que el seu client no considerava cap més via ‘després de la reacció contra l’1-O.’

Per la seva banda, Forn ha defensat l’actuació dels Mossos d’Esquadra durant l’1-O i els dies previs. El conseller ha negat passivitat en l’actuació dels agents del cos i ha dit que mai no els va posar al servei de la causa independentista. ‘Ha explicat la diferència entre el compromís polític amb el referèndum i les actuacions encomanades als Mossos’, ha explicat el seu advocat als mitjans.

Les defenses han descartat, gairebé, que el jutge es pronunciï sobre les presons preventives que afecten els seus clients.

Les manifestacions del 20 de setembre


Sànchez i Cuixart han reiterat davant Llarena les seves conviccions pacifistes i han insistit que la manifestació del 20 de setembre al Departament d’Economia no tenia per objectiu coaccionar l’estat espanyol. Per aquests fets, els dos són acusats d’un delicte de sedició. Sànchez i Cuixart han negat que hi hagués violència durant la concentració, però han dit que sí que es van cometre actes vandàlics contra cotxes de la Guàrdia Civil.

Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, ha ressaltat als mitjans que el seu client i l’ANC mai no havien convocat manifestacions violentes. ‘És un home de pau’, ha afegit sobre l’ex-president de l’Assemblea. L’advocada que Cuixart, per la seva banda, ha aportat material gràfic que demostra que el seu client va fer crides a la calma per a evitar avalots el 20 de setembre.

Les defenses presentaran escrits davant del Suprem


Les defenses de Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart presentaran escrits davant el jutge de Llarena per demanar la seva llibertat. Els lletrats aprofitaran el contingut de les declaracions d’aquest dijous per argumentar per escrit per què consideren que el jutge ha d’aixecar la mesura cautelar de presó preventiva. En el cas de Sànchez i Forn, els lletrats presentaran l’escrit entre aquesta tarda (via telemàtica) o divendres matí. En el cas de Cuixart, la seva defensa ho farà en els propers dies i aportarà més documentació i vídeos sobretot centrats en els fets del 20 de setembre.

A les declaracions també hi era present el lletrat de l’acusació popular, exercida pel partit d’ultradreta VOX. A la sortida, Javier Ortega ja ha avançat que demanarà al jutge que els mantingui a presó. Un cop les defenses registrin els escrits, la fiscalia també haurà de fixar la seva posició abans que el jutge Llarena resolgui. Per tant, la decisió del Suprem no es coneixerà fins d’aquí a alguns dies.

Les defenses de Sànchez (Jordi Pina), Cuixart (Marina Roig) i Forn (Daniel Pérez-Esque) treballaran a partir d’aquesta tarda en la redacció d’escrit per presentar davant el Suprem argumentant els motius per demanar la llibertat dels seus representats. Ho faran aprofitant també el contingut de les declaracions d’aquest dijous i dels interrogatoris de la fiscalia i el mateix magistrat.

En el cas de Sànchez i Forn –tots dos escollits diputats- el calendari juga en la seva contra perquè el govern espanyol ha fixat per al proper 17 de gener el ple de constitució del Parlament. Per això, han comunicat que registraran els escrits en les properes hores (com a màxim, demà al matí). En canvi, la defensa de Cuixart no juga amb tanta pressa i la lletrada, Marina Roig, ha avançat ho farà la setmana vinent.

Un cop el jutge Llarena tingui sobre la taula els escrits, demanarà a la fiscalia també que es posicioni sobre les peticions de llibertat i, posteriorment, emetrà una resolució amb la decisió. Per tant, passaran encara alguns dies per saber si Sànchez, Cuixart i Forn surten de la presó.

Informa:VILAWEB.CAT (11-1-2018)

LA CUP, SENSE COHERÈNCIA NI SENTIT D'ESTAT: NO TENIM AUTONOMIA NI REPÚBLICA

Per Ramon Serra, editor

Sembla que van ser els romans que van inventar allò de "divideix i venceràs". I això és el que han aconseguit els espanyols per destruir l'independentisme. Només des de la situació excepcional que viu el país sota la bota espanyola es pot compendre tot el guirigall que hi ha al voltant de la investidura del nou president de la Generalitat.

L'independentisme ha demostrat una gran capacitat de resistència, una gran fortalesa defensiva. A cada atac d'Espanya hem respost com cal. Però vet aquí que quan es tracta de jugar a l'atac no en sabem. Ni tan sols, permeteu-me el símil futbolístic, jugar al contraatac. En efecte, ara amb la investidura de Turull es tractava de jugar al contraatac i de posar en evidència l'Estat si l'hagués empresonat. Imagineu-vos quin ressó mundial hauria tingut: el president de la Generalitat, elegit democràticament, ha estat empresonat. Per llogar-hi cadires!

Era la millor tàctica ara mateix per jugar contra Espanya, un equip més poderós que nosaltres. Després de tant joc defensiu, per fi, ara teníem la possibilitat de jugar asl contraatac i de fer-li mal amb un davanter ràpid i golejador com Turull. Pero,no, la CUP ha volgut jugar a l'atac, el tot pel tot, com si la nostra capacitat ofensiva fos com la dels espanyols quan tots sabem que això és impossible.J ugar de tu a tu en aquets moments contra Espanya és suïcida. Aquesta tàtica ens ha fet perdre el partit. Sortosament la Lliga és llarga, però si anem perdent punts per la nostra falta d'estratègia podem baixar de categoria, és a dir, desaparèixer del mapa.

Llegeix més...

Visites Rebudes

07210848