TV3 TORNARÀ EMETRE AQUEST DISSABTE EL DOCUMENTAL " 1-O" ( 21.55 H. )

TV3 tornarà a emetre dissabte a les 21.55 el documental 1-O i després farà un debat amb els protagonistes. La cadena pren la decisió després de l'èxit d'audiència en l'estrena d'aquest treball, aquest dimarts. Dirigit per Lluís Arcarazo i produït per Mediapro, aquest reportatge explica el dia del referèndum, una jornada que va deixar més d'un miler de ferits i més de dos milions de vots en un dia que va ser "terrible i inoblidable". Relata el que va passar des de cinc col·legis electorals i a partir de testimonis anònims. "No hem pogut assumir la grandesa de l'1-O", explica Arcarazo en una entrevist a NacióDigital.

El documental es va emetre aquest dimarts a TV3, en el marc del programa Sense ficció, i va tenir una gran audiència: 1.135.000 espectadors i un 34,4% de quota de pantalla, el que va situar la televisió catalana com a líder indiscutible de la franja de nit i va significar el rècord històric de Sense ficció. TV3 també va liderar de forma molt destacada l’audiència del dia a Catalunya (18,1%), amb més del doble de quota que la segona cadena.

D'altra banda, Catalunya Ràdio ha tancat el 2017 amb el rècord històric d’audiència de 698.000 oients en la tercera onada de l'Estudi General de Mitjans (EGM) al novembre. L'emissora pública catalana també destaca el lideratge del cap de setmana del programa El suplement amb Ricard Ustrell, i el creixement d'El matí de Catalunya Ràdio amb Mònica Terribas. A aquests 698.000 oients s’hi afegeix un altre rècord històric de la ràdio a Internet al conjunt de l’Estat, amb 2.870.000 usuaris únics a l'octubre passat, convertint-se en la primera emissora que supera els dos milions d’usuaris a la xarxa -web i aplicació mòbil.

A aquestes xifres també s'hi suma el lideratge de la ràdio pública catalana a nivell informatiu, segons el Centre d’Estudis d’Opinió. De la seva banda, Catalunya Informació, que ha celebrat el seu 25è aniversari, i Catalunya Música, que ha culminat la celebració del 30è aniversari, també han aconseguit creixements d’audiència a l’EGM durant el 2017, que ha estat l’any del retorn d'iCat, el canal de música i cultura.

Lideratge informatiu

La ràdio pública ha estat referència en la cobertura dels atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils, del referèndum de l’1 d’octubre, de les vagues i aturades de país del 3 d’octubre i del 8 de novembre, de les jornades parlamentàries del 6 i 7 de setembre, de la proclamació de la República catalana i l’aprovació de l’article 155 el 27 d’octubre, i de les eleccions al Parlament del 21-D.

L'emissora recorda que el 2017 s’ha viscut una campanya duríssima contra els mitjans públics catalans, amb episodis violents davant dels estudis de Catalunya Ràdio, a l’avinguda Diagonal de Barcelona, amb els atacs rebuts a les portes de l’emissora el mateix dia de la proclamació de la República i l’aprovació de l’article 155.

Precisament, Catalunya Ràdio subratlla que la possible afectació de l'emissora i TV3 per l’aplicació de l’article 155 han generat interès en una gran quantitat de periodistes i mitjans d’arreu del món, que han estat atesos pels professionals i els directors dels mitjans públics, que van protagonitzar una roda de premsa el 25 d’octubre davant de l’amenaça d’intervenció per part de l’Estat.

iCat, l’aposta per la cultura

 

L’aposta per l’escena musical catalana i per la cultura del país, en un sentit ampli, ha tingut el seu moment àlgid en el retorn d’iCat el 6 de setembre, amb una graella amb disset programes temàtics i amb una de cada tres cançons programades d’artistes catalans. L'emissora també ressalta que la consolidació d‘iCat converteix l’emissora en un "actor imprescindible" en la difusió de la cultura del país.

Amb aquesta aposta estratègica, la ràdio pública –que al juny va estrenar un programa de literatura a Catalunya Ràdio, Ciutat Maragda, i al setembre un altre a iCat, L’irradiador, promociona i difon uns continguts culturals "que van molt més enllà de la música".

Reconeixements professionals amb nom de dona

 

El 2017 també ha estat un any de reconeixements professionals. L’emissora ha rebut un Premi Ondas compartit per la cobertura dels atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils i els serveis informatius de Catalunya Ràdio i TV3 també van rebre al desembre el Premi Muriel Casals de Comunicació d’Òmnium Cultural.

Entre els reconeixements professionals durant l’any, destaquen el de la productora Núria Ventura (Premi Ràdio Associació de Catalunya) i les periodistes Mònica Terribas (Premi ARC), Mariola Dinarès (Premi DonaTIC Divulgadora 2017 i Premi Ràdio Associació de Catalunya), Maria Guixà (Premi a la Comunicació Esportiva), Txell Feixas (Premi a la Nit de les Revistes i la Premsa en Català) i Xantal Llavina (Premi Excel·lència de les Telecomunicacions).

Millora en la cobertura territorial i digital

 

Durant el 2017, Catalunya Ràdio ha millorat la cobertura a l’Estartit al març i també a Sort, Soriguera i Rialp (al Pallars Sobirà) al novembre. D’aquesta manera, la ràdio pública ha posat fi a aquests dos únics punts negres de la cobertura per FM al territori i les seves emissores ja arriben a 7.286.028 persones, que representen el 98,25% de la població catalana.

En el camp digital, Catalunya Ràdio també va estrenar al gener una nova pàgina web i va llançar al febrer una nova aplicació mòbil, el mateix any que ha innovat amb tota una 'graella digital' pròpia, amb el llançament a principis del 2017 de continguts radiofònics específicament digitals amb el projecte +CatRàdio.

La ràdio pública catalana subratlla que ha consolidat un creixement "sense precedents" de la seva audiència digital gràcies a les noves web i aplicació mòbil, a l’aposta per la digitalització dels continguts radiofònics, a la integració digital de la redacció i a l’impuls a les xarxes socials, a més de l’interès informatiu d’uns mesos "molt intensos". Al desembre s’hi va afegir també la descàrrega d’àudios, un servei molt reclamat pels usuaris. "Tot plegat són fites d’un any clau en la innovació digital i aprofundiment per una nova audiència, més participativa i rejovenida", destaca l'emissora.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (11-1-2018)

LA CUP SAP QUE ELS ÀNGELS ASEXUATS NO SERVEIXEN PER A RES

"El dilema de la CUP: país real o puresa ideal "

 

J.M. Solé i Sabaté

La CUP, partit anticapitalista, és contrària que els mitjans de producció estiguin bàsicament en mans privades i en què l’objectiu principal és obtenir el màxim benefici en un mercat lliure i competitiu. Això és, rebutja un sistema econòmic injust en què el ser humà explota altres persones. És un partit admirable en molts aspectes, treballa des de la base, tothom té opinió i decisió i alhora el seu ideari polític és diàfan; així en el present defensa que si la població catalana en referèndum va votar —i defensar valentament i coratjosament— la República catalana, d’aquest punt no es mouen.

Altres vegades en la nostra història ens hem trobat en aquest atzucac. La raó per una banda i la realitat de la força per una altra. Només cal recordar com Macià el 17 d’abril de 1931 va haver de renunciar a la República catalana —la que va trencar el sistema monàrquic borbònic espanyol— per la pressió intimidatòria de la neonata República espanyola. D’aquesta manera no va ser República catalana sinó Generalitat, reinstaurada o recuperada.

Tot seguit analitzarem un passat llunyà que ens pot fer servei en aquest dilema per ajudar la CUP i, lògicament, l’independentisme català, sotmès a setge des que va guanyar les eleccions del dia 21 de setembre —recordem que van ser imposades pels partits del 155: PP, PSOE i Cs—, i a una persecució política, judicial, ideològica i mediàtica pròpia del Maccarthisme. La de la cacera de bruixes contra el comunisme.

El 1891 la fundació de la Unió Catalanista era un graó necessari per consolidar el dispers catalanisme, pretenia unir tots els catalanistes per damunt de la seva manera de pensar i veure el món. Així, des dels provinents del catalanisme històric i el món més cultural de la revista La Renaixensa fins als del catalanisme polític al voltant d’un molt jove Prat de la Riba.

Llegeix més...

Visites Rebudes

07176195