RAJOY MANTINDRÀ EL 155 SI PUIGDEMONT ÉS INVESTIT A DISTÀNCIA

El govern espanyol reaccionarà "immediatament" a qualsevol intent d'investidura a distància del cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, per evitar que sigui president de la Generalitat des de Brussel·les. Ho ha exposat el portaveu de l'executiu central Íñigo Méndez de Vigo en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, qui ha garantit que tot intent seria recorregut "sense vacil·lació". En conseqüència, fonts de la Moncloa consideren que en tal cas el 155 seguiria en vigor –i no s'aixecaria– perquè la seva suspensió immediata generaria que no hi hagués president escollit.

De Vigo ho ha justificat públicament recordant les "vergonyoses jornades" al Parlament amb l'aprovació de les lleis de desconnexió, que demanava no repetir amb una investidura telemàtica. "És una fal·làcia, una pretensió irrealitzable" ha carregat el portaveu espanyol, exigint el retorn a la normalitat. "No es pot estar a 2000 quilòmetres de distància sent president, no és seriós. La sessió de control també es faria a distància?" reblaven les fonts. Aquestes insistien que la Moncloa posaria tots els mitjans a l'abast per aturar incompliments o reinterpretacions del reglament.

La qüestió és que membres de la direcció del Partit Popular es posicionaven també d'aquest parer, fa uns dies, en una conversa informal amb El Nacional: creien que un nou intent de forçar la llei seria mantenir-se "fora de la legalitat", de manera que el 155 es mantenia vigent. Això passava després que el PP anunciés que presentaria el recurs, en tal cas. "És surrealista, com tot allò que han fet darrerament. És un absurd, una forma de riure's del conjunt dels ciutadans. Si no ve és perquè no vol, està simplement fugat", denunciava el coordinador general del PP, Fernando Martínez Maíllo.

Davant d'aquest escenari, De Vigo ha suggerit que el proper cap de l'executiu català no tingués processos judicials oberts. "Puigdemont és un fugit de la justícia espanyola, i Catalunya ha de començar a preocupar-se dels problemes dels catalans i no dels seus personals" ha dit sobre la marxa a Bèlgica per evitar ser detingut i empresonat. És més, el portaveu ha instat Puigdemont a seguir el camí de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, quan en la declaració al Suprem va abjurar de la via unilateral, i aquesta setmana va renunciar al càrrec pels processos judicials oberts.

La qüestió és que el govern espanyol comença a assenyalar el polític gironí com l'únic escull pel retorn a la normalitat. "Lenta i inexorablement es va deixant veure l'aplicació del 155, no hi ha possibilitat de fer política fora de la llei, abans o després cau el pes de la realitat. Carles Mundó ha deixat la política, Carme Forcadell no vol ser presidenta, Neus Lloveras deixa l'Associació de Municipis, Jordi Sánchez reconeix que el referèndum de l'1-O va ser il·legal" s'ha vantat el portaveu, com situant Carles Puigdemont en l'epicentre de les rèmores del procés independentista.

Informa:ELNACIONAL.CAT (12-1-2018)

LA CUP SAP QUE ELS ÀNGELS ASEXUATS NO SERVEIXEN PER A RES

"El dilema de la CUP: país real o puresa ideal "

 

J.M. Solé i Sabaté

La CUP, partit anticapitalista, és contrària que els mitjans de producció estiguin bàsicament en mans privades i en què l’objectiu principal és obtenir el màxim benefici en un mercat lliure i competitiu. Això és, rebutja un sistema econòmic injust en què el ser humà explota altres persones. És un partit admirable en molts aspectes, treballa des de la base, tothom té opinió i decisió i alhora el seu ideari polític és diàfan; així en el present defensa que si la població catalana en referèndum va votar —i defensar valentament i coratjosament— la República catalana, d’aquest punt no es mouen.

Altres vegades en la nostra història ens hem trobat en aquest atzucac. La raó per una banda i la realitat de la força per una altra. Només cal recordar com Macià el 17 d’abril de 1931 va haver de renunciar a la República catalana —la que va trencar el sistema monàrquic borbònic espanyol— per la pressió intimidatòria de la neonata República espanyola. D’aquesta manera no va ser República catalana sinó Generalitat, reinstaurada o recuperada.

Tot seguit analitzarem un passat llunyà que ens pot fer servei en aquest dilema per ajudar la CUP i, lògicament, l’independentisme català, sotmès a setge des que va guanyar les eleccions del dia 21 de setembre —recordem que van ser imposades pels partits del 155: PP, PSOE i Cs—, i a una persecució política, judicial, ideològica i mediàtica pròpia del Maccarthisme. La de la cacera de bruixes contra el comunisme.

El 1891 la fundació de la Unió Catalanista era un graó necessari per consolidar el dispers catalanisme, pretenia unir tots els catalanistes per damunt de la seva manera de pensar i veure el món. Així, des dels provinents del catalanisme històric i el món més cultural de la revista La Renaixensa fins als del catalanisme polític al voltant d’un molt jove Prat de la Riba.

Llegeix més...

Visites Rebudes

07174832