UNES 15.000 PERSONES PERDRAN LA FEINA PER L'OFEGAMENT DE L'ESTAT A TV3

Representants de la indústria audiovisual catalana han alertat que si no es pren cap mesura i TV3 retalla el pressupost en produccions externes per assumir l'IVA que li reclama el Ministeri d'Hisenda, això podria suposar la desaparició del sector a curt termini i que 15.000 persones que en depenen perdin la feina. En roda de premsa, han reclamat una moratòria als gestors de la CCMA i que esperin a la formació del nou govern abans de prendre mesures "dràstiques", que el futur executiu elabori un pla de xoc "urgent" que faci una aportació extraordinària de pressupost per fer front a la demanda del Ministeri i que el govern espanyol i els partits que li donen suport revisin el criteri de l'IVA per evitar la desaparició de la indústria. En aquest sentit han assegurat que els principals partits polítics s'han mostrat partidaris de fer una aportació extraordinària a TV3 per fer front al nou criteri de l'IVA.

A l'inici de la roda de premsa el president de PROA – Productors Audiovisuals Federats, Raimon Masllorens, ha condemnat l'atac que "està rebent" TV3 així com altres agents culturals del país amb el canvi de criteri de l'IVA per part d'Hisenda. Masllorens ha explicat que si no s'aplica un "pla de xoc" i TV3 atura de compra de producció aliena es produirà la "tempesta perfecta". El responsable de PROA ha recordat que ja van patir el 2010 una important rebaixa econòmica pel que fa al pressupost de la televisió en la producció i que fa poc mesos que el Tribunal Constitucional va tombar la taxa a les operadores que ajudava a finançar el cinema català. "No tindrem cap tipus de suport de la Generalitat ni compres i això suposarà la paràlisi i fer insostenible el sector. Molts professionals es quedaran a l'atur o hauran de marxar a treballar fora de Catalunya", ha alertat.

Per la seva banda, el president de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, Àlex Casanovas, ha demanat als responsables de la CCMA que no prenguin decisions sense que hi hagi un govern i que no pressionin sobre un sector professional "importantíssim" en el món industrial català. Casanovas s'ha mostrat confiat en que es pugui desencallar la situació amb un acord polític i ha lamentat que "fa molts anys" que la indústria retalla pressupost i manté la qualitat en les produccions. "Necessitem pressupostos per poder treballar amb qualitat", ha exclamat al final de la roda de premsa.

Els professionals han reclamat que es faci un pla de futur per Televisió de Catalunya i que no s'hagi d'estar cada any posant el "termòmetre" i donant "vitamines a la cadena". "És molt important que TV3 sigui líder i que competeixi per ser-ho, sinó es posarà en qüestió", ha manifestat Masllorens. També ha lamentat que actualment la direcció de TV3 ja no està contractant "res" i que si no se soluciona la problemàtica la propera temporada "la graella estarà buida".

"Ens diuen que podria afectar a tothom i que ara tot just comença el degoteig", ha lamentat Masllorenç. Així, des de PROA s'ha fet especial incidència en què la situació afecta als programes de la graella com ara 'Tarda Oberta' però també al cinema. "Des del juny que no s'ha convocat la comissió de cinema perquè està aturada sine die", han expressat. Finalment també han subratllat que l'animació i els documentals "s'han deixat de banda". "Abans érem líders en animació i documentals. Ara no tenim ni nominacions als Goya i això passa perquè TV3 fa temps que no hi pot apostar i no se'n produeixen", ha conclòs Masllorens.

Raimon Masllorens ha avançat que la propera setmana tindran converses amb diferents partits polítics d'àmbit estatal per afrontar una situació que afecta "tot l'Estat". "El més raonable és esperar a que hi hagi un govern i que com a gestor de la CCMA marqui el camí a seguir", ha respost Masllorenç en ser preguntat per si iniciaran algun tipus d'acció reivindicativa.

Les organitzacions també han proposat que, aprofitant la finalització el mandat del Consell de Govern de la CCMA, es constitueixi un consell "amb poder" i "autoritat" per tirar endavant un canvi de model que ajudi a garantir la competitivitat de TV3 i els seus objectius fundacionals. Tot i que ha dit que qui nomena el consell és el Parlament, Masllorens ha apostat per un organisme "professional" i menys "polititzat".

La roda de premsa l'han convocat PROA (Productors Audiovisuals Federats) i s'hi ha adherit la PAC (Productors Audiovisuals de Catalunya), GAC (Guionistes Associats de Catalunya), l'Associació de Dones de l'Audiovisual i AADPC (l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya). A la trobada han explicat que la CCMA els ha comunicat en una reunió que durant el 2018 s'hauran de retallar gairebé 40 milions d'euros del pressupost per fer front al dèficit de l'any 2017, a la caiguda de la publicitat i, la part més important, al nou canvi de criteri en el càlcul de l'IVA. Segons denuncien la part més important de la retallada de despesa serà en les partides de compra de drets esportius i de producció aliena.

Informa:ELMON.CAT (12-1-2018)

LA CUP SAP QUE ELS ÀNGELS ASEXUATS NO SERVEIXEN PER A RES

"El dilema de la CUP: país real o puresa ideal "

 

J.M. Solé i Sabaté

La CUP, partit anticapitalista, és contrària que els mitjans de producció estiguin bàsicament en mans privades i en què l’objectiu principal és obtenir el màxim benefici en un mercat lliure i competitiu. Això és, rebutja un sistema econòmic injust en què el ser humà explota altres persones. És un partit admirable en molts aspectes, treballa des de la base, tothom té opinió i decisió i alhora el seu ideari polític és diàfan; així en el present defensa que si la població catalana en referèndum va votar —i defensar valentament i coratjosament— la República catalana, d’aquest punt no es mouen.

Altres vegades en la nostra història ens hem trobat en aquest atzucac. La raó per una banda i la realitat de la força per una altra. Només cal recordar com Macià el 17 d’abril de 1931 va haver de renunciar a la República catalana —la que va trencar el sistema monàrquic borbònic espanyol— per la pressió intimidatòria de la neonata República espanyola. D’aquesta manera no va ser República catalana sinó Generalitat, reinstaurada o recuperada.

Tot seguit analitzarem un passat llunyà que ens pot fer servei en aquest dilema per ajudar la CUP i, lògicament, l’independentisme català, sotmès a setge des que va guanyar les eleccions del dia 21 de setembre —recordem que van ser imposades pels partits del 155: PP, PSOE i Cs—, i a una persecució política, judicial, ideològica i mediàtica pròpia del Maccarthisme. La de la cacera de bruixes contra el comunisme.

El 1891 la fundació de la Unió Catalanista era un graó necessari per consolidar el dispers catalanisme, pretenia unir tots els catalanistes per damunt de la seva manera de pensar i veure el món. Així, des dels provinents del catalanisme històric i el món més cultural de la revista La Renaixensa fins als del catalanisme polític al voltant d’un molt jove Prat de la Riba.

Llegeix més...

Visites Rebudes

07174830