EL VOT DELEGAT DELS PRESOS GARANTEIX UN PRESIDENT INDEPENDENTISTA AL PARLAMENT

El vot delegat que reclama el jutge del Suprem per als diputats electes empresonats situaria en 65 els vots de què pot disposar l'independentisme en la sessió de constitució del Parlament del proper dimecres. Amb aquesta xifra, l'independentisme empata en vots amb la resta de grups -és a dir, les formacions unionistes més els comuns-. Però tindria garantida la designació del candidat republicà a la presidència, atès que el grup de Xavier Domènech ha deixat clar que no votarà el candidat de Ciutadans per a la presidència de la Cambra. Encara que tota l'oposició estigués disposada a votar el candidat de Podem per tal d'evitar l'elecció d'un independentista, en cas d'empat continuat el reglament fixa que s'imposa el candidat del grup amb més diputats. Entre un candidat d'ERC i el dels comuns, guanyaria el d'ERC. Aquest resultat garantiria la majoria de la Mesa per a l'independentisme.

Dels 70 diputats que va aconseguir el 21-D JuntsxCat, ERC i la CUP, n'hi ha tres que són a la presó -el vicepresident, Oriol Junqueras, el conseller Quim Forn i l'expresident de l'Assemblea Jordi Sànchez- i cinc a l'exili -el president, Carles Puigdemont, i els consellers Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret i Toni Comín-. El jutge del Suprem ha denegat la sortida de Junqueras de la presó per participar en el ple, però ha deixat clar que la "incapacitat legal" que ha reconegut als tres presos per participar en la vida parlamentària amb normalitat els ha de permetre delegar el vot.

El reglament fixa que en cas d'empat en les votacions de la Mesa es repeteix la votació. Si després de quatre votacions, l'empat persisteix es considera escollit el candidat del grup parlamentari amb més diputats. Si els comuns mantenen el seu compromís de no votar Ciutadans, cap altre grup de l'oposició no tindrà prou diputats per superar ERC.

Per tant, el candidat de C's a presidir la Mesa, José María Espejo Saavedra, no té prou diputats i el dels comuns, Joan Josep Nuet, té prou diputats per empatar però el seu grup és massa petit.
Vicepresidència

Ciutadans sí s'imposaria en la següent votació, la de la vicepresidència, si comptès amb el suport dels comuns. Les dues vicepresidències es voten conjuntament, qui té més vots és vicepresident primer i l'altre, segon. Si empaten els independentistes i la resta de l'oposició, guanyaria el candidat de C's, el grup del qual té més escons i es quedaria la vicepresidència primera, i el de JuntsxCat, la segona.

Les quatre secretaries es voten també en una sola votació. El secretari primer seria per a C's, el segon per a JxCat, el tercer d'ERC i el quart, PSC.

Tot, en el benentès que la Mesa accepti la indicació del Tribunal Suprem i atorgui el vot delegat per als tres diputats electes empresonats. Dimarts es reunirà la Mesa de la diputació permanent, però és possible que la decisió sobre la delegació del vot quedi finalment en mans de la Mesa, en aquest cas la Mesa d'edat, i per tant no se sàpiga fins al mateix dimecres.

Informa:ELMON.CAT (13-1-2018)

LA CUP, SENSE COHERÈNCIA NI SENTIT D'ESTAT: NO TENIM AUTONOMIA NI REPÚBLICA

Per Ramon Serra, editor

Sembla que van ser els romans que van inventar allò de "divideix i venceràs". I això és el que han aconseguit els espanyols per destruir l'independentisme. Només des de la situació excepcional que viu el país sota la bota espanyola es pot compendre tot el guirigall que hi ha al voltant de la investidura del nou president de la Generalitat.

L'independentisme ha demostrat una gran capacitat de resistència, una gran fortalesa defensiva. A cada atac d'Espanya hem respost com cal. Però vet aquí que quan es tracta de jugar a l'atac no en sabem. Ni tan sols, permeteu-me el símil futbolístic, jugar al contraatac. En efecte, ara amb la investidura de Turull es tractava de jugar al contraatac i de posar en evidència l'Estat si l'hagués empresonat. Imagineu-vos quin ressó mundial hauria tingut: el president de la Generalitat, elegit democràticament, ha estat empresonat. Per llogar-hi cadires!

Era la millor tàctica ara mateix per jugar contra Espanya, un equip més poderós que nosaltres. Després de tant joc defensiu, per fi, ara teníem la possibilitat de jugar asl contraatac i de fer-li mal amb un davanter ràpid i golejador com Turull. Pero,no, la CUP ha volgut jugar a l'atac, el tot pel tot, com si la nostra capacitat ofensiva fos com la dels espanyols quan tots sabem que això és impossible.J ugar de tu a tu en aquets moments contra Espanya és suïcida. Aquesta tàtica ens ha fet perdre el partit. Sortosament la Lliga és llarga, però si anem perdent punts per la nostra falta d'estratègia podem baixar de categoria, és a dir, desaparèixer del mapa.

Llegeix més...

Visites Rebudes

07210837