EL JUTGE REVELA A CINC NOUS CÀRRECS QUE LA CAUSA DE L'1-O ÉS PER REBEL·LIÓ

El magistrat titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, ha anunciat aquest diumenge a la tarda als investigats pels preparatius de l'1-O que la causa també està oberta per rebel·lió, cosa que contradiu el criteri fixat per l'Audiència Nacional espanyola des del setembre, quan va assegurar que aquest delicte només es pot investigar en aquest tribunal central o al Tribunal Suprem.

El magistrat ha pres declaració a cinc investigats per la causa oberta com a conseqüència de dues querelles, inicialment contra Santiago Vidal, Carles Vives Pi-Sunyer i Lluís Salvadó. Es tracta de Jordi Cabrafiga, excap de gabinet de Governació, Lluís Domingo Anaya, responsable de TIC del CTTI i adscrit a Governació, Valentín Arroyo, director del CTTI, i José María Reig Sevilla i Antonio Jesús Vargas, treballadors del CTTI.

En aquest moment al procediment consten una trentena d'investigats. Tal com ha anunciat el magistrat als interrogats, la causa està oberta pels delictes de rebel·lió, sedició, malversació de fons públics, prevaricació, desobediència i revelació de secrets. Tot i que alguns advocats ho han demanat, el jutge no ha volgut concretar ni els delictes ni els fets concrets que s'imputen a cada investigat.

Fonts jurídiques han explicat que Cabrafiga ha estat preguntat sobre si ell seguia directrius polítiques i ha dit que no. Segons ell, la competència per fer el referèndum s'havia traspassat de Governació a Vicepresidència des de mitjans de juliol, i ell només va parlar en alguna ocasió amb els responsables de la web per dir-los quina estructura havia de tenir o quins continguts eren necessaris, ja que havia participat en el disseny de la web de les eleccions al Parlament del 27 de setembre del 2015.

Els investigats també han hagut de respondre sobre la cadena de comandament dins del CTTI, l'organigrama, qui donava les ordres i qüestions més tècniques.

El secretari general de VOX, Javier Ortega, ha explicat als mitjans que tots els investigats excepte un han negat la seva participació directa en els fets i que es van apartar quan van considerar que podien ser il·legals. No obstant, segons ell, la investigació "constata clarament" que van preparar la web www.referendum.cat instant a la participació ciutadana i "intentant esquivar els mecanismes de bloqueig ordenats per la fiscalia i el jutge instructor", ja que la web es va replicar diverses vegades. Ortega ha admès que falta saber qui va pagar els servidors a l'estranger i el replicat d'aquestes webs.

D'altra banda, ha dit que de la investigació de moment es desprèn que "res es movia sense el coneixement de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Marta Rovira", ja que tot i que hi hagués reunions prèvies entre els 'números 2' de cada àrea, les decisions finals es prenien en reunions on hi havia el president i vicepresident i la secretària general d'ERC, ha dit el líder de VOX. També ha explicat que el magistrat instructor de la causa al Suprem ha demanat tots els correus electrònics enviats des del març fins el 27 d'octubre d'un total de 32 investigats.

Cabrafiga i Domingo Anaya han contestat les preguntes de la fiscalia i dels seus respectius advocats, mentre Arroyo, Reig Sevilla i Vargas han respost a totes les parts excepte l'acusació popular, exercida per VOX.

Les pròximes declaracions d'investigats en aquesta causa seran aquest dimarts a la tarda i seran el jutge i exsenador Santi Vidal i Carles Viver i Pi-Sunyer.

Informa:ELNACIONAL.CAT (12-1-2018)

L'INDEPENDENTISME MARCA EL FULL DE RUTA: EL CAS MONTORO, EL DELIRI DELS ESPANYOLS BARALLATS

 

Espanyols barallats o el deliri del cas Montoro
«A Madrid els nervis són desmesurats. No únicament perquè veuen com s'esfondra el castell de cartes que provaren de bastir contra l'independentisme, sinó també perquè ja és ben palès que l'època Rajoy s'acaba»

 

 Vicent PartalCada dia a les deu del vespre els subscriptors de VilaWeb reben l’edició en pdf, amb els millors articles que trobaran al diari l’endemà. Feu-vos-en subscriptors per ajudar VilaWeb i la seva visió del periodisme i el país.

El xou ha començat. Ja fa dies que l’entorn de Ciutadans va assaonant la idea que Montoro és una mena de còmplice de l’independentisme. I ahir el diari El País, reconvertit en portaveu oficial de l’extrema dreta espanyola, va disparar amb totes les salves contra el ministre espanyol. Un infame editorial va servir per a bastir la teoria que Montoro en realitat no és sinó la punta d’un iceberg. Segons aquesta teoria fantasiosa, el govern del PP no ha bellugat ni un dit per liquidar l’independentisme. I amb l’actitud que manté en el procés judicial, de fet, demostra que n’és un aliat, ni que siga per interessos mutus. La teoria és delirant i, si no fos perillosa, seria divertida i tot. Tanmateix, és un magnífic senyal que la crisi ja ha començat a esclatar a Espanya, vist que no han pogut derrotar l’independentisme. Nosaltres, habituats al plany i a menystenir els èxits propis, ens ho hauríem d’apuntar, això.

A Madrid els nervis són desmesurats. No únicament perquè veuen com s’esfondra el castell de cartes que provaren de bastir contra l’independentisme, sinó també perquè ja és ben palès que l’època Rajoy s’acaba. El PP fa pudor de cadàver polític i hi ha un descontrol evident. Que Montoro siga atacat per haver ajudat l’independentisme és el símptoma evident del deliri. D’un deliri que és conseqüència directa de dos factors: el pendent ferroviari i la baralla de pati.

El pendent ferroviari fa temps que l’explique. Quan poses els afers polítics en un pendent massa dret, la locomotora va sola i no pots frenar-la ni guiar-la. Rajoy no ha volgut fer política i s’ha trobat amb el resultat previsible: que la política la fa Llarena i ell ha perdut el control de la situació. Llarena i l’extrema dreta que l’aclama. La baralla de pati és un fenomen típicament espanyol i té un antecedent ben notable: la lluita contra els GAL. Quan el PSOE va crear aquesta organització armada clandestina, el PP la va combatre amb tots els mitjans. Però no perquè no estigués d’acord amb la seua actuació, sinó simplement per atacar el PSOE. Va fer passar l’interès del partit davant d’allò que podria ser un (mal entès i espantós) interès d’estat. I ara passarà igual. El PP i la màquina de l’entorn de Ciutadans s’enfrontaran a mort aquests mesos vinents i Catalunya no en serà un terreny de joc qualsevol, sinó un dels principals. Llegeix més...

Visites Rebudes

07388458