TORRENT NO AUTORITZA ABORDAR AQUEST DIMARTS LA LLEI DE LA PRESIDÈNCIA QUE DEMANA JxCAT

La reunió de la mesa del parlament prevista per demà no abordarà la reforma de la llei de presidència que demana JxCat per a incloure el supòsit d’una investidura no presencial del candidat a presidir la Generalitat. La proposta de JxCat no està inclosa en l’ordre del dia.

El grup de Carles Puigdemont va registrar divendres en solitari la proposta per a reformar dos articles de la llei de presidència per tal d’habilitar una investidura del president a distància i perquè el govern pugui ser efectiu des de Brussel·les. JxCat també havia demanat que la iniciativa es tramités pel procediment d’urgència i que es convoqués un ple per a aprovar la reforma.

Aquest matí, el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, no s’ha pronunciat sobre si els republicans donaran suport a aquesta reforma: ‘No sé dir en quin punt exacte es troba –la tramitació–. hi ha algunes parts que són tècniques que no sé resoldre’, ha dit.

En canvi, fonts de JxCat han explicat a VilaWeb que la decisió l’ha pres unilateralment el president del parlament, Roger Torrent, que vetar una iniciativa d’aquest tipus no té precedents i que aquest tipus de propostes es tramiten sempre a la primera reunió de mesa que hi ha després de registrar-se. També han afirmat que JxCat volia avançar els terminis perquè l’oposició pot demanar pot dur la proposta al Consell de Garanties Estatutàries, fet que endarreria el ple.

La mesa sí que discutirà l’activació de la comissió del reglament perquè es pugui modificar les pròximes setmanes. Tant el PSC com el PP han registrat dos escrits advertint que aquesta comissió té rang de legislativa no pot constituir-se fins que s’hagi format govern. Per últim, la mesa abordarà una sol·licitud de Cs sobre l’operatiu de l’1-O, l’espot publicitari i un expedient de contractació que va quedar desert, així com la proposició de llei del PSC contra el malbaratament alimentari i la petició dels socialistes d’activar sis comissions no legislatives perquè comenci l’activitat parlamentària.

Informa:VILAWEB.CAT (12-2-2018)

L'INDEPENDENTISME MARCA EL FULL DE RUTA: EL CAS MONTORO, EL DELIRI DELS ESPANYOLS BARALLATS

 

Espanyols barallats o el deliri del cas Montoro
«A Madrid els nervis són desmesurats. No únicament perquè veuen com s'esfondra el castell de cartes que provaren de bastir contra l'independentisme, sinó també perquè ja és ben palès que l'època Rajoy s'acaba»

 

 Vicent PartalCada dia a les deu del vespre els subscriptors de VilaWeb reben l’edició en pdf, amb els millors articles que trobaran al diari l’endemà. Feu-vos-en subscriptors per ajudar VilaWeb i la seva visió del periodisme i el país.

El xou ha començat. Ja fa dies que l’entorn de Ciutadans va assaonant la idea que Montoro és una mena de còmplice de l’independentisme. I ahir el diari El País, reconvertit en portaveu oficial de l’extrema dreta espanyola, va disparar amb totes les salves contra el ministre espanyol. Un infame editorial va servir per a bastir la teoria que Montoro en realitat no és sinó la punta d’un iceberg. Segons aquesta teoria fantasiosa, el govern del PP no ha bellugat ni un dit per liquidar l’independentisme. I amb l’actitud que manté en el procés judicial, de fet, demostra que n’és un aliat, ni que siga per interessos mutus. La teoria és delirant i, si no fos perillosa, seria divertida i tot. Tanmateix, és un magnífic senyal que la crisi ja ha començat a esclatar a Espanya, vist que no han pogut derrotar l’independentisme. Nosaltres, habituats al plany i a menystenir els èxits propis, ens ho hauríem d’apuntar, això.

A Madrid els nervis són desmesurats. No únicament perquè veuen com s’esfondra el castell de cartes que provaren de bastir contra l’independentisme, sinó també perquè ja és ben palès que l’època Rajoy s’acaba. El PP fa pudor de cadàver polític i hi ha un descontrol evident. Que Montoro siga atacat per haver ajudat l’independentisme és el símptoma evident del deliri. D’un deliri que és conseqüència directa de dos factors: el pendent ferroviari i la baralla de pati.

El pendent ferroviari fa temps que l’explique. Quan poses els afers polítics en un pendent massa dret, la locomotora va sola i no pots frenar-la ni guiar-la. Rajoy no ha volgut fer política i s’ha trobat amb el resultat previsible: que la política la fa Llarena i ell ha perdut el control de la situació. Llarena i l’extrema dreta que l’aclama. La baralla de pati és un fenomen típicament espanyol i té un antecedent ben notable: la lluita contra els GAL. Quan el PSOE va crear aquesta organització armada clandestina, el PP la va combatre amb tots els mitjans. Però no perquè no estigués d’acord amb la seua actuació, sinó simplement per atacar el PSOE. Va fer passar l’interès del partit davant d’allò que podria ser un (mal entès i espantós) interès d’estat. I ara passarà igual. El PP i la màquina de l’entorn de Ciutadans s’enfrontaran a mort aquests mesos vinents i Catalunya no en serà un terreny de joc qualsevol, sinó un dels principals. Llegeix més...

Visites Rebudes

07388444