L'IVA COM A ARMA POLÍTICA: EL GOBIERNO EL FA SERVIR PER CASTIGAR CATALUNYA I ELS SECTORS " REBELS "

"L’IVA com a arma política "
Madrid ha convertit aquest impost en una eina per premiar o castigar sectors per afinitat política. Contra el cinema, però també contra la recerca o TV3, i a favor dels espectacles taurins

 

Gemma Aguilera

L’1 de gener de 1986, el sistema fiscal espanyol incorporava un nou impost sobre el consum, un requisit imprescindible per sumar-se al club de la Comunitat Econòmica Europea i complir els estàndards econòmics de la resta de socis. L’IVA -l'impost sobre el valor afegit- irrompia a la vida dels consumidors espanyols per gravar els béns de luxe amb un 33%, els productes generals amb un 12% i alguns béns que l’Estat considerava de primera necessitat, només tindrien un recàrrec del 6%. A partir d’aquell 1986, distingiríem preus amb les frases “IVA inclòs” o “IVA no inclòs”.

Sobre el paper, l’IVA està pensat perquè una administració recapti ingressos a través del consum de béns i serveis sense afectar l’equitat, l’eficiència i el desenvolupament econòmic. Pot modificar els tipus a l’alça quan té necessitats recaptatòries per reduir el seu dèficit públic, o pot reduir selectivament l’IVA si pretén estimular un determinat sector que es troba en dificultats per una frenada del consum. A la pràctica no sempre és així. Madrid ha convertit aquest impost en una arma política que modifica a conveniència i sense pudor. Tant, que anar als toros o a la discoteca es grava amb un IVA del 10%, però anar al cinema amb un 21%. Tant, que comprar bolquers o una ampolla de ginebra són el mateix luxe (21%) a ulls de la caixa de l'Estat.

Per què els toros sí i el cinema no? El ministre d’Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, ho explicava gràficament fa uns dies: “En aquesta gala dels Goya pràcticament no hi ha hagut crítiques, només ‘alguna cosa de l’IVA’”, i prometia als cineastes que si el PNB i el PSOE s’empassen els pressupostos del PP, el cinema, tradicionalment reivindicatiu i abanderat de l’esquerra espanyola, podrà rebre el mateix tracte que els exemplars empresaris dels toros. “M’he compromès amb els cineastes a rebaixar l’IVA si aprovem els pressupostos”.

 


El cinema té un IVA del 21%, un sector cultural castigat.

 

“Apujar o abaixar l’IVA és una decisió de política fiscal que, sovint, més que dirigir el consum, el que pretén és protegir les empreses i els empresaris d’un determinat sector. En aquest sentit, quan el PP rebaixa l’IVA dels toros ho fa per ajudar un sector que no quadra números, perquè tot i les ajudes obertes i no tan obertes que rep el sector taurí, des que des del maig del 2010 Europa es mira els comptes d’Espanya amb lupa, ha hagut de reduir les quantioses ajudes. Per tant, això és clarament, fer política amb l’IVA”, explica a El Món el professor d’ESADE Josep Comajuncosa.

Sobre la discriminació que el PP ha fet de sectors culturals rebaixant l’IVA a uns i a altres no, Comajuncosa remarca que es fa evident que amb la política fiscal “pots protegir un cert empresariat que et sembla que, per raons conceptuals i/o polítiques, és afí al teu govern, de manera que mostres una preferència política per un sector i un rebuig per un altre si les decisions preses no es tan econòmicament molt ben fonamentades”. En el cas dels toros és molt evident. Hi ha fins i tot sentències del Suprem i del Constitucional que remarquen que l'Estat ha de protegir aquesta "manifestació cultural espanyola", arran de la prohibició a Catalunya de les corrides de toros.

 

Contra la cultura i el progrés

 

Un mes després de la celebració del referèndum a Catalunya, i ja amb la intervenció de Madrid sobre les institucions catalanes amb l'article 155, l'IVA s'ha convertit en una potencial arma de destrucció política i cultural. Si durant dècades les subvencions culturals no pagaven IVA perquè es considerava la cultura un bé públic, des del novembre del 2017 Hisenda reclama a totes les entitats l'IVA de les subvencions obtingudes entre el 2012 i el 2015. Museus, teatres, centres de recerca, editorials, televisions autonòmiques..., una decisió que si bé afecta tots els territoris i pretén deixar tocada de mort una determinada cultura, l'estratègia té un impacte especial sobre Catalunya, amb una xarxa cultural potentíssima i un sistema de mitjans de comunicació públic equiparable al d'altres països europeus. Tot plegat, en un moment de màxima obsessió de l'Estat contra TV3 i la cultura catalana. Com a mínim, sospitós. Moltes entitats i equipaments quedaran tocats de mort. A tall d'exemple, els centres de recerca catalans han de pagar a Montoro 20 milions d'euros, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, 167 milions d'euros, el Festival Temporada Alta, 1,4 milions d'euros o l'editorial Proa, 70.000 euros.

Informa:ELMON.CAT (13-3-2018)

LA CUP, SENSE COHERÈNCIA NI SENTIT D'ESTAT: NO TENIM AUTONOMIA NI REPÚBLICA

Per Ramon Serra, editor

Sembla que van ser els romans que van inventar allò de "divideix i venceràs". I això és el que han aconseguit els espanyols per destruir l'independentisme. Només des de la situació excepcional que viu el país sota la bota espanyola es pot compendre tot el guirigall que hi ha al voltant de la investidura del nou president de la Generalitat.

L'independentisme ha demostrat una gran capacitat de resistència, una gran fortalesa defensiva. A cada atac d'Espanya hem respost com cal. Però vet aquí que quan es tracta de jugar a l'atac no en sabem. Ni tan sols, permeteu-me el símil futbolístic, jugar al contraatac. En efecte, ara amb la investidura de Turull es tractava de jugar al contraatac i de posar en evidència l'Estat si l'hagués empresonat. Imagineu-vos quin ressó mundial hauria tingut: el president de la Generalitat, elegit democràticament, ha estat empresonat. Per llogar-hi cadires!

Era la millor tàctica ara mateix per jugar contra Espanya, un equip més poderós que nosaltres. Després de tant joc defensiu, per fi, ara teníem la possibilitat de jugar asl contraatac i de fer-li mal amb un davanter ràpid i golejador com Turull. Pero,no, la CUP ha volgut jugar a l'atac, el tot pel tot, com si la nostra capacitat ofensiva fos com la dels espanyols quan tots sabem que això és impossible.J ugar de tu a tu en aquets moments contra Espanya és suïcida. Aquesta tàtica ens ha fet perdre el partit. Sortosament la Lliga és llarga, però si anem perdent punts per la nostra falta d'estratègia podem baixar de categoria, és a dir, desaparèixer del mapa.

Llegeix més...

Visites Rebudes

07211166