EL VATICÀ JA VEIA INDEPENDENT CATALUNYA L'ANY 1922

“Els catalanistes volen reivindicar per a Catalunya no sols les autonomies provincials i el lliure ús i el reconeixement de la llengua catalana com a llengua oficial de Catalunya, sinó que sembla que mirin de separar-se completament de la resta d’Espanya. La regió, que té tradició d’independència i que és sens dubte la més rica i productiva d’Espanya, creu que es bastarà a si mateixa i que és superior a l’actual Espanya: i per això no vol conviure-hi més.” No és una frase extreta de cap sumari actual, sinó que és una carta que el nunci del Vaticà a l’Estat espanyol des del 1921 fins al 1936, Federico Tedeschini, va enviar a Roma el 1922, dirigida a l’aleshores secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Gasparri.

El nunci alarmava Roma enviant-li altres cartes com ara la següent: “Els bisbes de Catalunya i el mateix cardenal arquebisbe de Tarragona, que és tingut per catalanista, estan molt preocupats pel tomb que podrien donar els esdeveniments i no descarten que d’aquí a pocs anys la separació completa de Catalunya respecte a Espanya sigui un fet real.”

Mireia Roureda

Aquestes i altres cartes són les que ha recopilat i estudiat durant més de trenta anys de l’arxiu secret del Vaticà l’historiador i capellà Ramon Corts, avui rector de la parròquia de la Concepció de Barcelona i vicerector de l’Ateneu Sant Pacià. Les va fer públiques per primera vegada en un cicle de conferències sobre el cardenal Vidal i Barraquer i la dictadura de Primo de Rivera amb motiu de l’Any Barraquer, i ara, aquestes i d’altres, les ha recopilat en un llibre que presentarà aquest vespre a l’Ateneu Sant Pacià. El primer volum de La qüestió catalana en l’arxiu secret del Vaticà, editat per l’Ateneu Sant Pacià, recull centenars de missives entre els nuncis del Vaticà a l’Estat espanyol i els bisbes espanyols i catalans i altres autoritats sobre les “particularitats catalanes” que tant amoïnaven Espanya i Roma. Aquest primer volum abraça des de la Restauració fins a Primo de Rivera (1875-1923), és a dir, des del règim de la Restauració a Espanya, amb els regnats d’Alfons XII i Alfons XIII, fins al cop d’estat de Primo de Rivera.

No deixa marge de dubte pel que fa als intents històrics de l’Església espanyola d’espanyolitzar l’Església catalana i Montserrat, ja considerat un focus de catalanisme, i pel que fa al veritable interès del Vaticà en tot el que envolta Catalunya, que des de la Santa Seu s’anomena “la qüestió catalana”. També s’hi constata que tenen el tema de la independència damunt la taula des de finals del segle XIX. Precisament Corts recull que el 1899 el nunci Giuseppe Francica-Nava di Bontifé (1896-1898) va haver de demanar explicacions per l’acusació d’independentisme feta sobre el doctor Josep Torres i Bages, aleshores acabat d’elegir bisbe de Vic –no el van deixar ser bisbe de Barcelona–. Amb la dictadura del general Primo de Rivera, la pressió per espanyolitzar la societat catalana va ser enorme.

Vidal i Barraquer també va fer trencar el cap a Roma, que veia, a través d’ell, les tensions entre l’Església catalana i l’espanyola. Vidal i Barraquer va arribar a escriure això al cardenal Gasparri, tot queixant-se de la política de l’Església de l’Estat. “Avui se sap, i diuen els governants, que no volen ni un sol bisbe català a Catalunya, perquè, d’aquesta manera, es prestin més fàcilment a la predicació i a l’ensenyament de la doctrina cristiana en llengua castellana; això és una cosa política i contrària als interessos de les ànimes.” Vidal i Barraquer volia bisbes catalans “no per fer política catalanista, sinó per principis pastorals”.

Desgraciadament, l’esperit catalanista domina no sols el món secular, sinó també el clergat regular
Francesco Ragonesi, nunci del vaticà 1913-1921
Els catalanistes sembla que mirin de separar-se completament de la resta d’Espanya
Federico Tedeschini, nunci del vaticà 1921-1936
És absurd resistir-se a aquestes aspiracions [independentistes], les quals, com és vist, acaben imposant-se
Federico Tedeschini, nunci del Vaticà 1921-1936
Vostè és considerat un símbol, una bandera de resistència a l’obra que estem fent
Primo de Rivera (carta a Vidal i Barraquer)
Diuen els governants que no volen ni un sol bisbe català a Catalunya
Vidal i Barraquer, cardenal de tarragona
Vidal i Barraquer volia bisbes catalans no per fer política catalanista, sinó per principis pastorals
Ramon Corts,
Capellà i historiador

 


El catalanisme, element desestabilitzador

 

El que temia la Santa Seu era –diu Ramon Corts ja en l’apartat de conclusions del seu llibre– el catalanisme com a fet desestabilitzador del règim de la Restauració. Això explica, per exemple, la sorpresa i la prevenció de la Santa Seu davant l’eventual pertinença a aquest corrent del doctor Torres i Bages, del cardenal Casañas i de l’administrador apostòlic de Solsona i després arquebisbe de Tarragona Francesc d’Assís Vidal i Barraquer. “La mateixa prevenció que tenien els nuncis davant del catalanisme, diguem-ne ja clarament polític, la sentien també els bisbes catalans”, insisteix Corts.

I assenyala: “L’actuació del papat, de la secretaria d’Estat i de la nunciatura respecte al catalanisme no va anar dirigida contra allò que podríem definir com “el fet català”, la cultura de Catalunya o “el fet diferencial” –com en dirà el cardenal Vidal i Barraquer–, sinó contra un determinat catalanisme, contra aquell catalanisme organitzat principalment a l’entorn d’una idea política que sí que era vista per Roma com un element regeneracionista, però alhora també com un desestabilitzador del règim.”

Informa:ELPUNTAVUI.CAT (13-3-2018)

LA CUP, SENSE COHERÈNCIA NI SENTIT D'ESTAT: NO TENIM AUTONOMIA NI REPÚBLICA

Per Ramon Serra, editor

Sembla que van ser els romans que van inventar allò de "divideix i venceràs". I això és el que han aconseguit els espanyols per destruir l'independentisme. Només des de la situació excepcional que viu el país sota la bota espanyola es pot compendre tot el guirigall que hi ha al voltant de la investidura del nou president de la Generalitat.

L'independentisme ha demostrat una gran capacitat de resistència, una gran fortalesa defensiva. A cada atac d'Espanya hem respost com cal. Però vet aquí que quan es tracta de jugar a l'atac no en sabem. Ni tan sols, permeteu-me el símil futbolístic, jugar al contraatac. En efecte, ara amb la investidura de Turull es tractava de jugar al contraatac i de posar en evidència l'Estat si l'hagués empresonat. Imagineu-vos quin ressó mundial hauria tingut: el president de la Generalitat, elegit democràticament, ha estat empresonat. Per llogar-hi cadires!

Era la millor tàctica ara mateix per jugar contra Espanya, un equip més poderós que nosaltres. Després de tant joc defensiu, per fi, ara teníem la possibilitat de jugar asl contraatac i de fer-li mal amb un davanter ràpid i golejador com Turull. Pero,no, la CUP ha volgut jugar a l'atac, el tot pel tot, com si la nostra capacitat ofensiva fos com la dels espanyols quan tots sabem que això és impossible.J ugar de tu a tu en aquets moments contra Espanya és suïcida. Aquesta tàtica ens ha fet perdre el partit. Sortosament la Lliga és llarga, però si anem perdent punts per la nostra falta d'estratègia podem baixar de categoria, és a dir, desaparèixer del mapa.

Llegeix més...

Visites Rebudes

07211179