GRAN RESSÒ INTERNACIONAL DE LA MANIFESTACIÓ PER LA LLIBERTAT DELS PRESOS POLÍTICS

La manifestació a Barcelona per l’alliberament dels presos polítics s’ha fet un bon lloc als mèdia internacionals. Els primers, les agències de notícies, naturalment, però també diverses cadenes de televisió, algunes de les quals han fet connexions en directe per mostrar la concentració.

Entre els diaris, aviat han publicat cròniques de la diada d'aquest diumenge el progre britànic The Guardian i el liberal alemany Süddeutsche Zeitung:

Altres diaris que se n'han fet ressò: el popular Journal de Montréal ("Manifestació gegant a Barcelona contra la detenció de separatistes", titula); el seriós holandès De Tijd o el Neues Deutschland, molt vinculat a Die Linke, els postcomunistes alemanys, que recorda les manifestacions al País Basc pels presos per la baralla amb guàrdies civils de paisà a Altsasu (Navarra). També el francès Libération:

L’agència britànica Reuters destaca les pancartes amb els lemes "Llibertat presos polítics" i "Prou d'ostatges!" i els càntics de "Puigdemont és el nostre president".

La nord-americana Associated Press assenyala que entre els convocants hi figuren “els dos [principals] sindicats d'Espanya [...] malgrat les queixes d'alguns dels seus que no volen la secessió”. Cita el secretari general d’UGT-Catalunya, Camil Ros: “La majoria dels catalans, independentment de la seva posició política, estan d’acord que la presó preventiva no està justificada. Com a sindicats, demanem diàleg”. També recorda que “el moviment secessionista ha dut Espanya a la seva crisi institucional més profunda en dècades”.

La crònica d'AP és la que publiquen la majoria dels diaris nord-americans i alguns de britànics, com el Daily Mail, estendard de la classe mitjana-baixa anglesa euroescèptica:

L'agència francesa AFP, com fa sempre, cita nombrosos testimonis dels assistents. Un votant d'ERC, Àlex de Ferrer, especialista informàtic, 50 anys, diu: "Empresonar líders separatistes només serveix per fabricar separatistes". Juan José Cabrero, un extransportista jubilat de 74 anys, s'enfada: "He participat en totes les manifestacions i mai he vist ni una mica de violència, excepte la de la policia quan va reprimir el referèndum".

Ansa, la principal agència italiana, recull unes declaracions del president del Parlament, Roger Torrent, per qui “la manifestació és una demostració d'unitat en defensa dels nostres drets davant l'amenaça a la llibertat”.

La crònica de l'agència alemanya DPA l'han reproduït, entre d'altres, l'influent setmanari alemany Der Spiegel, amb el titular "Centenars de milers de separatistes exigeixen l'alliberament dels seus líders".
Les teles

Entre les televisions, la que hi ha posat més atenció ha estat Aljazeera, el principal canal de notícies del món àrab, que ha connectat en directe en diversos moments de la manifestació, tant el seu canal anglès com el principal, en àrab. A l'informatiu de les 14 hores, la mani de Barcelona era el segon tema, després de l'atac amb míssils a Síria. La manifestació s'ha emès en directe pels seus canals de YouTube.

El canal rus RT també ho ha retransmès en directe, però per Twitter; a més, ho ha mantingut al seu web.

Hi ha hagut més televisions que se n'han fet ressò. Entre d'altres, Channel News Asia (CNA), un canal i agència de notícies de 24 hores de Singapur que emet a 28 territoris de l'Àsia, l'Orient Mitjà i Austràlia, i que és un dels més influents de la regió. També Tg24, el canal de notícies de Mediaset, el principal grup audiovisual italià, propietat de Silvio Berlusconi.

La ràdio pública alemanya Deutschlandfunk hi ha dedicat temps als butlletins i espai al seu web, com també ARD, la tele pública del mateix país, als seus telediaris. La privada ZDF ha fet igual:

La tele pública francesa TV5Monde, que emet per als països de la francofonia, sobretot africans, titula al seu web: "Barcelona: els catalans protesten contra les detencions de separatistes". El mateix fa un altre canal de televisió públic francès, France24, que segueix la crònica de l'agència AFP.

La cobertura de TVE aquí ha rebut algunes crítiques per la seva insistència en els primers plans, que no han deixat veure la magnitud de la manifestació. Com és el seu estil, parlen de "políticos presos" i "desafío a la ley":

Informa:ELNACIONAL.CAT (15-4-2018)

PRESIDENT TORRA, NO SIGUEM INGENUS: ESPANYA MAI NO ACCEPTARÀ LA BILATERALITAT O L'AUTODETERMINACIÓ

 

Per Ramon Serra, editor

 

Els catalans som bastant ingenus. Ens pensem que els altres tenen la mateixa concepció de la vida que nosaltres i anem molt equivocats. El nostre caràcter pactista xoca sobretot quan cal parlar amb Espanya. Una i altra vegada ens estavellem contra aquest mur impermeable, petrificat amb l'esperança d'arribar a algun acord. Vana és la nostra esperança.

Aquesta candidesa ens ha costat molts disgustos, especialment en els darrers anys. Que els polítics catalans volguessin parlar de diàleg amb l'Estat es podria comprendre des d'un punt de vista tàctic, donat que és una lluita de David contra Gol·liat. Però que algú pensés de veritat que es podria arribar a acords bilaterals o aconseguir el dret de l'autodeterminació és un absurd. Més que beneïts han estat uns beneits.

El problema, doncs, en la desconeixença dels nostres enemics. Des de fa molts anys sempre he pensat que per a ser diputat del Parlament o tenir un càrrec important al Govern el primer que cal fer és haver viscut dos anys pel cap baix en qualsevol part d'Espanya que no sigui Madrid, perquè aquesta ciutat és la capital de la "burrocràcia" i no permet prendre el pols al poble espanyol. Aleshores amb tota seguretat  s'adonarien que mai dels mais no hi haurà un acord enraonat entre Catalunya i Espanya. És impossible, perquè no solament parlem dues llengües diferents sinó que tenim dues mentalitats oposades. Els qui per raons que ara no vénen al cas hem viscut a la Espanya real prou sabem quin pa que s'hi dóna.

Recordem la frase d'Unamuno que és prou vàlida avui: "Merecemos perder Cataluña. Esta cochina prensa madrileña está haciendo la misma labor que con Cuba. No se entera. Es la bárbara mentalidad castellana. Su cerebro cojonudo, tienen testículos en vez de sesos en la mollera"

Em fa l'efecte que la majoria de dirigents polítics del nostre país i també de les associacions més importants no han tastat aquesta medicina que t'immunitza contra els afalacs espanyols que, ai las, només arriben quan ens necessiten. I després sant tornem-hi amb tota mena de repressions contra Catalunya, especialment contra la llengua.

Llegeix més...

Visites Rebudes

07733940