TINDREM GOVERN! LA CUP AVALA EL GOVERN DE TORRA, PERÒ DIU QUE PASSARÀ A L'OPOSICIÓ

La CUP ha decidit aquest diumenge en el Consell Polític que s'ha celebrat a Cervera que s'abstindrà en la investidura de Quim Torra, el quart candidat de Junts per Catalunya (JxCat), proposat per Carles Puigdemont. Així doncs, els anticapitalistes donen llum verda a què Torra presideixi la Generalitat i s'inicii una nova legislatura. Així els quatre diputats s'abstindran en la votació, seguint la línia dels dos anteriors consells polítics i mantenen una "confiança interina" a Torra i a la coalició de govern entre JxCAT i ERC però passen a l'oposició i no "facilitaran la governabilitat". El resultat de la votació d'avui ha estat de 40 vots a favor de l'abstenció i 24 del 'No'.

Una elecció que ha tingut tots els elements habituals del "last minute" de la política catalana. El consell polític decidia en una pregunta arbre. Concretament , la dicotomia es plantejava en dos escenaris. Un primer, amb què els quadres havien de decidir si la CUP-CC es posicionava a favor de la investidura del candidat Quim Torra amb 4 vots favorables o 4 abstencions. I un segon, si votava en contra de la investidura Torra amb 4 vots desfavorables.

Aquest plantejament suposava una segona votació, per traduir els vots al ple. Si es feia costat a Torra amb 4 vots favorables, implicava que la CUP-CC donaria llum verda a la conformació d'un Govern, amb una "implicació i corresposabilització política amb el programa d'aquest". Les 4 abstencions implicaven que la CUP-CC no vol ser un obstacle a la formació de Govern, però restarà a l'oposició per tal de desenvolupar la seva pròpia estratègia política dins i fora de la institució. La segona opció era un vot desfavorable a la investidura de Quim Torra, que implicaria que la CUP-CC no continuava negociant amb JxCAT i ERC i optava per anar a eleccions.

La CUP ha pres la mateixa posició del Consell Polític del 3 de març, en base a considerar que la proposta de programa de govern de "JxCat i ERC no avança en la construcció de mesures republicanes ni socials, que responguin als drets i necessitats de la classe treballadora i de la resta de classes populars". De fet, el portaveu Lluc Salellas l’ha definit com a “reculada” i considera que el primer discurs de Torra "es va quedar curt".

Davant el que la CUP qualifica de "gir autonomista dels partits independentistes, l'organització ha decidit assumir un rol d'oposició activa". La diputada Maria Sirvent ha recordat que la CUP treballarà "de manera intensa" per des de "dins i fora de les institucions" recuperar les lleis i per un "poder públic fort".

Així mateix posarà sobre la taula l'Assemblea de Càrrecs electes i un procés constituent "per a generar un nou cicle del moviment independentista, que reformuli i eixampli aliances i complicitats, construint unitat popular republicana, per tal de poder arribar a obrir un nou cicle rupturista i d’autodeterminació, a Catalunya i en el conjunt dels Països Catalans, i construir una República que restitueixi els drets socials i civils de la classe treballadora".

Tres assemblees territorials de la CUP -Barcelona, Baix Llobregat i Camp de Tarragona- van forçar la reunió del Consell Polític i del Grup d'Acció Parlamentària (GAP) sobre si els quatre diputats havien de mantenir l'abstenció, emetre quatre pots positius o votar en contra. Aquestes tres territorials demanaven reobrir el debat i votar 'no' pel caire "autonomista" de Torra; i com que eren suficients per convocar el Consell Polític, des d'aquest divendres les assemblees locals debatien per prendre una decisió en la trobada d'aquest diumenge.

D'aquesta manera, l'escenari d'unes possibles noves eleccions a Catalunya ha quedat ara tancat. Torra marxarà dilluns del Parlament amb una majoria simple a la butxaca; justa, però suficient per configurar un nou Govern i seguir fent camí cap a la República.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (13-5-2018)

COM ARRUÏNAR L'INDEPENDENTISME EN TRES DIES

 

"Com arruïnar l’independentisme en tres dies "

No pertoca a cap partit interpretar o posar límits a la llibertat de manifestació

 

JOAN B. CULLA

 

Primer de tot: si en les actuacions dels antiavalots dels Mossos del dijous 6, a Girona i a Terrassa, s’hi produí alguna transgressió dels protocols del cos o de les ordres rebudes, si aquestes últimes eren inapropiades, si es donà algun excés o acarnissament en l’ús de la força o qualsevol altra irregularitat, és imprescindible que hom depuri responsabilitats i es dictin les mesures disciplinàries corresponents.

Dit això, afegeixo sense embuts una altra cosa: no és a la CUP a qui correspon fixar el model policial d’aquest país, ni dictar eventuals canvis en la “cultura de seguretat” del govern de Catalunya, com semblava pretendre l’altre dia el diputat Carles Riera. D’una banda, perquè la CUP representa ara mateix el 4,5% dels votants catalans, i no forma part del Govern ni de la majoria que el sustenta. De l’altra, perquè és difícil reconèixer-li autoritat en la matèria al grup polític un alt representant institucional del qual lluïa orgullós una samarreta amb la sigla ACAB, que vol dir "All Cops Are Bastards", o sigui “Tos els policies són uns malparits”. No em consta que la formació anticapitalista hagi explicat mai en què consistiria el seu “model policial” (a banda de dissoldre la Brimo), però goso afirmar que, entre Patrulles de Control o Guàrdies Rojos i una policia democràtica europea, la immensa majoria dels ciutadans preferim això segon.

Tampoc no pertoca a la CUP –ni a cap altre partit– interpretar o posar límits a la llibertat de manifestació, determinant qui pot exercir-la i qui no. Tal com explicava dissabte aquí mateix l’exconsellera (d’Interior i de Justícia) Montserrat Tura, les convocatòries subscrites per organitzacions legals són simplement “comunicades” a l’autoritat, que no les pot “prohibir”. En tot cas, s’hauria d’instar la il·legalització judicial de determinats grups o plataformes, però no m’imagino els cupaires avançant per aquest camí... Llegeix més...

Visites Rebudes

08636256