CRÒNICA DEL DISCURS DE TORRA: EL MANDAT DE L'1-O, ELS SILENCIS I INCOMODITATS UNIONISTES I EL PENEDIMENT PER LES PIULADES

Avui el resultat ja és sabut. La CUP va decidir ahir de mantenir l’abstenció que ja s’havia acordat en cas que el candidat no fos Carles Puigdemont. I no ho és. El candidat que haurà aconseguit superar tots els impediments ha estat Quim Torra. El diputat de Junts per Catalunya, editor i advocat, es torna a presentar davant la cambra avui i emprèn el discurs amb un record pels presos i exiliats que no poden ser aquí. I també amb un reconeixement als seus familiars presents a la tribuna de convidats. ‘Serem lleials al mandat del primer d’octubre: construir un estat independent en forma de república’, ha dit tot just començar. També la legitimitat del president Puigdemont i la voluntat de progrés, igualtat d’oportunitats i cohesió social. ‘De la restauració de les nostres institucions a l’elaboració d’una proposta de constitució’, així defineix Torra el trajecte que ha de fer el seu mandat.

‘Arrencada la legislatura, tindrem més força per a fer aquest procés constituent i podrem encarar amb més garanties els judicis que estan pendents’, ha dit. Torra ha defensat una república de tots i amb garanties per a tothom i ho ha fet en català, aranès i castellà, en un clar missatge pels que l’han titllat de xenòfob o coses pitjors: ‘La república som tots.’ Torra ha anunciat que el seu govern tornarà a promoure les setze lleis que el govern espanyol ha passat per la piconadora del Tribunal Constitucional. I ha recordat que són lleis que beneficiaven el benestar de tothom, independentistes i no independentistes. ‘La república catalana beneficia tothom’, ha dit.

El candidat Torra, poques hores abans de ser ja president, ha proposat de treballar per a trobar grans consensos en les matèries que són d’interès per a tothom. I ha enumerat un seguit d’aspectes socials i econòmics que poden ser molt transversals. Quim Torra ha encarat avui el discurs amb un to més social i de programa econòmic que no dissabte. Alguns grups d’oposició li havien retret que no parlés d’ensenyament, sanitat, prestacions socials, habitatge, infraestructures, pobresa energètica, fiscalitat, empresa, territori, desocupació, etc. I avui ho ha fet a grans trets en un repàs per a cadascun dels àmbits.

El discurs de Torra s’ha pogut seguir amb un silenci prou respectuós de tots els grups. De fet, a diferència del que passa quan es parla de la independència i després d’haver retret que no parlés de totes aquestes coses del programa social, la majoria de diputats de Ciutadans, PSC i PP han passat el discurs de Torra remanant el mòbil mig desconnectats de la sessió. La cosa ha canviat una mica quan Torra ha començat a explicar quins aspectes són els més urgents en la reversió de les decisions preses aprofitant l’aplicació del 155. A Ciutadans s’han posat nerviosos quan ha parlat de refer el cos de Mossos d’Esquadra. I s’han vist obligats a aplaudir (amb desgana, això sí) quan Torra ha fet un esment en forma d’homenatge a les víctimes de l’atemptat de l’agost passat.

Torra ha reivindicat la seva experiència com a directiu d’una empresa d’assegurances durant divuit anys que el va portar a viure a Suïssa. I ha recordat que l’aspecte més rellevant dels projectes que liderava era quan es feia l’anàlisi de la feina feta i es treien conclusions. Ha dit que aquesta experiència havia de servir també per a la tasca que té d’ara endavant. Torra ha lligat aquesta experiència amb els piulets ‘trets de context’ que se li han retret aquests dies. ‘Me’n penedeixo i no tornarà a passar’, ha dit Torra, cosa que ha tingut una resposta en forma de rialles d’escarn a la bancada de l’odi.

Torra ha dit que la llibertat que volia per Catalunya també la vol per Espanya. I per això defensa que la forma republicana també ha de ser extensiva a l’estat espanyol. Ho ha dit abans de recordar el compromís del president Irla expressat en les seves memòries des de l’exili. La voluntat d’un futur pels joves, la llibertat de Catalunya i la pau al món, les tres preocupacions que expressava en una carta al periodista Just Cabot. Els aplaudiments dels tres grups republicans del parlament ha clos la primera part del segon debat d’investidura.

Informa:VILAWEB.CAT (14-5-2018)

COM ARRUÏNAR L'INDEPENDENTISME EN TRES DIES

 

"Com arruïnar l’independentisme en tres dies "

No pertoca a cap partit interpretar o posar límits a la llibertat de manifestació

 

JOAN B. CULLA

 

Primer de tot: si en les actuacions dels antiavalots dels Mossos del dijous 6, a Girona i a Terrassa, s’hi produí alguna transgressió dels protocols del cos o de les ordres rebudes, si aquestes últimes eren inapropiades, si es donà algun excés o acarnissament en l’ús de la força o qualsevol altra irregularitat, és imprescindible que hom depuri responsabilitats i es dictin les mesures disciplinàries corresponents.

Dit això, afegeixo sense embuts una altra cosa: no és a la CUP a qui correspon fixar el model policial d’aquest país, ni dictar eventuals canvis en la “cultura de seguretat” del govern de Catalunya, com semblava pretendre l’altre dia el diputat Carles Riera. D’una banda, perquè la CUP representa ara mateix el 4,5% dels votants catalans, i no forma part del Govern ni de la majoria que el sustenta. De l’altra, perquè és difícil reconèixer-li autoritat en la matèria al grup polític un alt representant institucional del qual lluïa orgullós una samarreta amb la sigla ACAB, que vol dir "All Cops Are Bastards", o sigui “Tos els policies són uns malparits”. No em consta que la formació anticapitalista hagi explicat mai en què consistiria el seu “model policial” (a banda de dissoldre la Brimo), però goso afirmar que, entre Patrulles de Control o Guàrdies Rojos i una policia democràtica europea, la immensa majoria dels ciutadans preferim això segon.

Tampoc no pertoca a la CUP –ni a cap altre partit– interpretar o posar límits a la llibertat de manifestació, determinant qui pot exercir-la i qui no. Tal com explicava dissabte aquí mateix l’exconsellera (d’Interior i de Justícia) Montserrat Tura, les convocatòries subscrites per organitzacions legals són simplement “comunicades” a l’autoritat, que no les pot “prohibir”. En tot cas, s’hauria d’instar la il·legalització judicial de determinats grups o plataformes, però no m’imagino els cupaires avançant per aquest camí... Llegeix més...

Visites Rebudes

08636131