TORRA I PUIGDEMONT DES DE BERLÍN DEMANEN A RAJOY QUE POSI FI AL 155 I LA INTERVENCIÓ FINANCERA DE LA GENERALITAT

El president electe Quim Torra s'ha traslladat a Berlín aquest dimarts per reunir-se amb Carles Puigdemont, just l'endemà d'haver obtingut el suport al Parlament per formar un nou Govern. La roda de premsa ha començat pocs minuts abans de dos quarts de cinc de la tarda i ha estat marcada per un reclam al president espanyol, Mariano Rajoy: "Marqui dia, hora i lloc per reunir-nos".

Així ha reclamat Torra començar el diàleg, tan bon punt engegui el mandat amb el nou Govern -encara no està oficialment nomenat amb la publicació al Diari Oficial de la Generalitat-.

Ha dit que l'objectiu d'aquest nou Govern és "oferir diàleg" al govern espanyol però que "el primer objectiu és finalitzar la suspensió de l'autogovern de Catalunya". També ha assegurat que el govern espanyol ha d'acabar amb la intervenció financera.

Ara bé, Torra, en anglès, ha reivindicat Carles Puigdemont com a president "legítim" de Catalunya -"sóc aquí per retre-li homenatge", ha dit- i ha assegurat que tard o d'hora l'acabaran restituint. "Demanem al govern espanyol que respecti els resultats de les eleccions el 21 de desembre", ha afirmat, afegint que tornaria a nomenar els consellers cessats pel 155 que ho desitgin.

Puigdemont ha recordat que la base de la seva demanda al comitè de drets humans de les Nacions Unides és precisament el seu cessament "il·legal". A més, ha explicat que JxCat ha presentat fins a quatre candidats a la investidura, tres dels quals han estat vetats pel Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional. "És una anormalitat democràtica", ha expressat el 130è president.

D'altra banda, també han denunciat l'existència de presos. "Hi ha presos polítics a Espanya. El jutge diu que no els pot alliberar perquè són favorables a la independència. Això s'ha d'aturar", ha sentenciat, explicant que anirà a veure'ls a Madrid també aquesta setmana.
Noves eleccions

Puigdemont ha aclarit que a partir del 27 d'octubre hi haurà la possibilitat de convocar noves eleccions. "D'aquí no es pot deduir que hi haurà eleccions anticipades", ha assegurat. "Nosaltres hem obert un període de distensió", ha dit Puigdemont, afegint que ara la pilota està a la teulada del govern espanyol.

En cas que a la tardor, però, segueixi aquesta situació i hi hagi presos i repressió, el nou president es plantejarà si convocar noves eleccions.


Presa de possessió: la fórmula de Puigdemont

 

Torra ha assegurat que un cop es publiqui el seu nomenament al Diari Oficial de la Generalitat prendrà possessió en un acte al Saló de Sant Jordi de la Generalitat. Davant de la voluntat de l'Estat d'organitzar aquest acte, Torra ha avançat que la seva intenció és utilitzar la mateixa fórmula que va usar Puigdemont en la seva presa de possessió.

En aquell moment, el fins ara president no va fer referència a la Constitució en el seu jurament sinó que va prometre "fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya expressada al Parlament". El govern espanyol no va poder impugnar-ho perquè la presa de possessió no està explícitament regulada per llei.
Torra "prendrà les decisions" a Catalunya

Seguidament a la primera intervenció de Torra, ha pres la paraula el fins ara president, Carles Puigdemont. "L'única eina que necessitem per resoldre el conflicte polític és la democràcia", ha afirmat. Alhora, ha explicat que hi haurà un Govern "fort" a Catalunya aquesta setmana amb l'objectiu de recuperar les institucions. Ha matisat, però, que el nou executiu actuarà en el marc de les competències de l'Estatut.

En el torn de preguntes, Puigdemont ha assegurat que a Catalunya qui prendrà les decisions serà Torra, que és qui estarà sotmès al control parlamentari. Un diagnòstic compartit per Torra. Aquest dimarts, en una entrevista a Catalunya Ràdio, ha dit que serà ell qui prendrà les decisions des del Palau de la Generalitat però que estarà en contacte permanent amb Puigdemont, a l'"espai lliure" europeu.


"Governar per tothom"

 

Davant la polèmica que s'ha generat al voltant dels seus escrits i tuits despectius amb els espanyols, Torra s'ha definit com un liberal demòcrata, a favor de la integració europea i també d'obrir les portes als refugiats.

D'altra banda, Torra s'ha compromès a governar per "tots els catalans", també pels no-independentistes. El president electe ha dit que les polítiques púbiques que vol dur a terme el seu Govern són per beneficiar tothom que visqui a Catalunya. Un missatge que ha subscrit Puigdemont, que ha recordat que no es pot "confondre" la "legítima aspiració política" amb les polítiques públiques que engega un Govern i que poden "beneficiar" a tothom.

Informa:ARA.CAT (15-5-2018)

L' UNIONISME ÉS ÀCID SULFÚRIC QUE ESTÀ DISSOLENT LA DEMOCRÀCIA AMB LA PERSECUCIÓ DELS INDEPENDENTISTES

"No és Le Pen, estúpid "

 

Agustí Colomines

 

Els polítics espanyols fan pena. Uns, els conservadors, perquè són una colla de corruptes, orgullosos de ser-ho perquè es creuen impunes. Uns altres, l’extrema dreta, perquè pretenen acabar amb la pluralitat nacional que conforma Espanya des de la unió dinàstica amb un nacional-populisme neofalangista. I encara n’hi ha uns altres, els socialistes, que han perdut tant la seva identitat ideològica, que per fer-se escoltar s’apunten a cridar consignes nacionalistes en comptes d’escampar la idea de fraternitat pròpia del socialisme. Dels populistes d’esquerra —o sigui, Podemos— no cal ni parlar-ne, perquè són com el nicaragüenc Daniel Ortega: els agrada viure com a burgesos mentre sermonegen el personal o organitzen consultes trampa per continuar xuclant de la mamella. Només els falta declarar-se catòlics. O partidaris de l’esoterisme. Quin panorama! A Espanya ningú ja no recorda que la política és anàlisi i acció. I, per damunt de tot, un mètode per assolir el canvi sense violència.

A Madrid, la política és només soroll i odi. Guirigall nacionalista, amb Albert Rivera, àlies Aznar, marcant el pas dels altres partits. Afirmen els articulistes catalans de l’unionisme tou que la culpa de tot el que hi passa és dels independentistes catalans, que han despertat la fera nacionalista i autoritària espanyola. Agressiva, legionària. Per aquesta mena d’articulista —o “raça” d’articulista, senyor Iceta, hauria pogut escriure, amb tot el dret, el nou cap del Govern—, la culpa es de la víctima i no pas de l’agressor. Sens dubte, la política espanyola s’ha “renacionalitzat” i és avui més intolerant que l’any 1978, per tenir com a punt de referència l’any de l’aprovació de l’actual Constitució. La por a la pèrdua d’identitat espanyola en favor d’una identitat europea ha empès els partits espanyols a buscar l’ase dels cops. A buscar un culpable de les seves frustracions. I l’ha trobat en els catalans, dels quals els espanyols parlen en global, sense fer distincions, com si fóssim comparables als immigrants que fan tanta por als nacional-populistes europeus. Llegeix més...

Opinions

Visites Rebudes

07537709