LA RESTITUCIÓ DE CONSELLERS COMPLICA LA FORMACIÓ DE GOVERN

La voluntat del nou president de la Generalitat, Quim Torra, de restituir als seus llocs tots els consellers –i de fet tots els càrrecs– destituïts per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució que ho vulguin està complicant la formació del Govern. Fins al punt que Junts per Catalunya (JxCat) i ERC, que ja tenien pràcticament perfilada la composició del nou gabinet, s’estan dedicant, una vegada superat l’escull de la investidura, a refer el repartiment de noms i funcions abans que es facin efectius els nomenaments en les pròximes hores. I atès que les restitucions afectaran consellers o bé empresonats o bé desplaçats a l’estranger, la solució trobada és nomenar en paral·lel comissionats –a més de l’encarregat d’estudiar els efectes del 155– que els supleixin i exerceixin les seves funcions als departaments respectius.

En el cas de JxCat –després que Joaquim Forn, Meritxell Borràs i Clara Ponsatí renunciessin d’entrada a reeditar els càrrecs–, la idea és situar d’entrada els seus càrrecs Jordi Turull ( Presidència), Josep Rull ( Territori) i Lluís Puig (Cultura) –que precisament avui ha de tornar a comparèixer davant de la justícia belga juntament amb Antoni Comín i Meritxell Serret– i designar com a possibles comissionats Laura Borràs a Cultura i Damià Calvet a Territori, mentre que a Presidència encara no està ­de­cidit.

Es tractaria, en tot cas, d’una sortida absolutament simbòlica i provisional, primer pels dubtes que hi ha sobre si els consellers destituïts podrien prendre possessió –el Govern espanyol no ho descarta, tenint en compte que la jurisprudència del Tribunal Suprem fins ara ha estat tan flexible que podria fer-se fins i tot a través de notari– i segon perquè en el moment de confirmar-se el seu processament –que pot ser qüestió de setmanes– automàticament quedarien inhabilitats. És llavors quan serien substituïts pels comissionats, a qui no resultaria complicat posar-se al capdavant dels departaments després d’haver actuat ja de facto com a números u. Els comissionats, de fet, assisteixen a les reunions del Govern i en el cas de la Presidència i la Vicepresidència poden tenir la denominació de viceconsellers.

ERC, en canvi, no ha estat mai partidària de jugar la carta de la restitució. La seva aposta, reiterada una vegada celebrades les eleccions el 21 de desembre, ha estat sempre la de formar un Govern “efectiu”, allunyada de gesticulacions, tal com va reclamar per carta Oriol ­Junqueras a mitjans d’abril. Així doncs, el mateix president d’ ­Esquerra i els exconsellers Raül Romeva, Carles Mundó, Meritxell Serret i Dolors Bassa ja han ­comunicat al partit que rebutgen la invitació de Torra. Segons fonts d’ERC, tots s’estimen més “ajudar i aportar” als nous consellers “des de fora, prestant-los tot el suport i coneixements”.

No passa el mateix amb Comín. L’exconseller de Salut, que es va presentar com a número set a la llista electoral d’ERC, ara és un vers lliure i ha mantingut estira-i-arronses amb el partit. Durant moltes setmanes, la direcció dels republicans va intentar sense èxit que Comín renunciés a l’escó. Ara des d’ERC afirmen que l’exconseller estaria valorant incorporar-se al Govern de Torra per repetir a la Conselleria de Salut, i en aquest supòsit David Elvira, director del Servei Català de la Salut, seria designat comissionat del departament. En tot cas, ERC recorda que “els nomenaments són potestat del president de la Generalitat”.

Pel que fa a la resta de carteres, per part de JxCat és clar que Elsa Artadi, que es convertirà en la peça clau de la formació al Govern, ocuparà Empresa i serà la portaveu del gabinet, i que Miquel Buch es farà càrrec d’Interior. L’únic dubte que persisteix és qui dirigirà Governació, tot i que el nom de Jordi Puigneró, secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, és el que ha guanyat punts en les últimes hores si finalment el departament assumeix tota l’àrea digital.

 

Incògnites

 

De les conselleries pertanyents a ERC, fins avui només han estat confirmades les de Justícia i Agricultura, que les ocuparan les diputades al Congrés Ester Capella i Teresa Jordà. La de Salut està pendent de la decisió de Comín. Si accepta finalment la proposta de restitució de Torra, podria provocar una reacció en cadena. Així, la designació d’ Elvira o Joan Ignasi Elena, que havien sonat amb força fins ara per a aquest càrrec, està en l’aire. I Elena, que té la plena confiança de Junqueras, podria ocupar la Conselleria de Treball i Afers Socials, per a la qual el més ben situat fins avui és Chakir el-Homrani.

Per a la cartera d’ Ensenyament tot apunta que serà designat Josep Bargalló, que va ser conseller primer durant dos mesos i conseller d’Educació durant el primer tripartit. I la d’ Exteriors, per la seva part, continua sent la gran incògnita.

Informa:LAVANGUARDIAESPAÑOLA.COM (16-5-2018)

EL CONSUM, UNA ARMA PODEROSA QUE ELS CATALANS TENIM AL NOSTRE ABAST

 

Per Ramon Serra, editor

 

"Comsum estratègic", una idea brillant de l'ANC com ho demostra l'oposició categòrica que ha rebut per part dels unionistes tan bon punt s'ha fet pública la campanya. Això vol dir que serà una idea collonuda, perquè el valor de les persones, de les coses o de les idees la donen moltes vegades l'oposició dels ememics. Senyal que els fa mal.

No ens vinguin ara amb milongues o que es tracta de possibles boicots. Resulta que l'anterior Gobierno espanyol i el seu Rei van fer tot el possible perquè les empreses marxessin de Catalunya. Sense culpar a ningú en concret de les que han marxat , " la pela la pela", és ben lògic que els catalans tinguem una informació clara de les empreses que tenen un arrelament aquí en tots els sentits.

Els catalans com a consumidors també tenim la nostra força. I aquesta l'hem de fer servir. Oi tant! Simplement es tracta de tenir una informació sobre els valors de tota mena de les empreses que operen aquí. I a les nostres mans està decidir el mercat triant aquelles que tinguin uns valors de país . Hem d'esmolar totes les eines que tenim a l'abast. I aquesta n´és una d'elles. D'aquesta manera aquesta iniciativa s'afegeix també al" consum.cat" que ja opera des de fa uns mesos bé que d'una forma més modesta, però igualment valuosa.

Per tant, un cop més la nostra enhorabona a l'ANC, promotora de la iniciativa. Ara cal que ens informi periòdicament de com van ldes coses.No tot s'ha d'acabar amb penjar una pàgina web o fer només una declaració de principis. Fins ara més que consumidros els catalans hem semblat "consumits". Cal, doncs, tornar a ser consumidors.

En aquest sentit, el fet que el Parlament torni a reprovar Felipe VI perquè va fomentar la fugida d'empreses de Catalunya després de l'1-O és l'altra cara de la mateixa mateixa moneda per servar la sobirania econòmica de Catalunya, si més no fins allà on sigui possible

Som-hi!

Visites Rebudes

08500165