VAN DEN EYNDE, ADVOCAT DE JUNQUERAS I ROMEVA, DEIXA BEN RETRATADA LA JUSTÍCIA ESPANYOLA AL PARLAMENT EUROPEU

Per què els familiars dels presos polítics han anat al Parlament Europeu a demanar ajuda? L’advocat de diversos d’ells, Andreu Van den Eynde, ha concentrat les principals raons en la seva intervenció davant d’un grup d’europarlamentaris aquest dimarts: “L’escenari que ens trobem ara a Espanya és desolador per la falta de garanties amb l’acumulació repetida d’una indefensió generalitzada en totes i cadascuna de les fases del procés judicial”. L’advocat ha subratllat la indefensió en la tramitació del procés per part de la defensa i ha alertat que, si bé a Madrid “no ens han donat la raó en res”, els jutges “en la jurisdicció internacional l’han donat gairebé en tot”. Aquests són els principals punts que ha defensat Van den Eynde:

A Espanya ha canviat la interpretació de la llei. El que fins ara era d’una manera ha canviat de forma radical per tal d’adaptar-se al procediment contra els polítics catalans. Un exemple d’això és el delicte de rebel·lió, que necessita violència, i ara sembla que ja no. “Ara la llei és diferent, els tribunals assumeixen competències que la llei no preveu”, ha dit Van den Eynde. L’advocat també denuncia que des del 2015 la norma es canvia amb una orientació clara “per servir com a instrument de bloqueig de determinades iniciatives polítiques”. A més, es proposen canvis legislatius per recollir el fenomen català. “Com és que hi ha nou ciutadans que estan a la presó si diuen que s’ha de canviar la llei per recollir aquest fenomen? No hi ha cap llei que empari el que està passant, però és igual que la fabricaran”, ha denunciat Van den Eynde.

 

Joan Antoni Guerrero (enviat especial)

Investigació “extraprocessal”

 

El procés català està sent investigat a través de quatre procediments judicials diferents. La investigació s’està portant de forma “extraprocessal”. Totes les proves que s’estan aportant i tota la construcció jurídica de la investigació provenen de procediments en els quals la defensa no hi pot participar. No es respecta cap garantia processal i jurídica que tenen les parts. Els escrits de la defensa no es tramiten amb la mateixa celeritat que els de l’acusació.

Interrogatoris ideològics

 

Als testimonis de la defensa el primer que els pregunten és si són independentistes o si van anar a votar l’1-O. “Hi ha gent que té una credibilitat per qui és i altres no en tenen cap”, ha lamentat l’advocat. “Els interrogatoris sobre ideologia són constants: què votes, què penses i sobretot si renuncies a la teva ideologia”, ha afegit.

Defensar-se es pren com un “indici de criminalitat”

 

Els presos polítics pateixen també una nova situació greu i és que “el propi fet de defensar-se és pres com un indici de criminalitat”. Així ho demostren les darreres resolucions que mantenen en presó als polítics independentistes. “El fet que no s’hagin retractat i declarat culpables —quan són en realitat innocents i estan encara sota investigació— és un motiu més de risc de reiteració en el delicte”. La realitat és que “manifestar-se innocent és un indici de criminalitat contra tu i et portarà a la presó”. Un exemple d’aquest fet és el de Raül Romeva que, tot i haver complert de forma escrupolosa les mesures cautelars, quan un dia el va cridar el jutge al Tribunal Suprem a declarar, va ser empresonat amb l’excusa d’un suposat risc de fugida.

No deixen entrar còpies de la causa a la presó

 

Els presos encara no tenen còpia del procediment judicial. “Hem arribat a un moment en què tenim seriosos problemes per defensar-nos —s’ha queixat Van den Eynde— perquè els jutges, tot i que els hi hem reclamat, no ens deixen entrar còpies de la causa a la presó perquè els presos pugui conèixer la seva acusació i treballar en la seva defensa”.

Jutges i policies que es consideren “víctimes del delicte”

 

Van den Eyende ha explicat que els que porten la investigació i processen són policies que han manifestat ser víctimes del delicte. Això suposa unes condicions especials del cas català. Per això, ha dit Van den Eynde, és important elevar el cas al Parlament Europeu i que els europarlamentaris ajudin “a exportar aquesta informació perquè els que resistim, com a mínim, tinguem la satisfacció d’informar del que està passant a Espanya ara”.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (28-5-2018)

DETENCIONS POLÍTIQUES A VERGES I CELRÀ

 

"Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

 

Antoni Bassas

 

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'Ara que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos. Llegeix més...

Visites Rebudes

08894584