SOBREVOLA UNA SEGONA CENSURA AL CONGRÉS DELS DIPUTATS

"Sobrevola una segona censura "

Iglesias ofereix a Rivera una moció “instrumental” per convocar eleccions

Enric Juliana, Madrid

Una segona moció de censura sobrevola l’espai aeri de la Moncloa. Si Pedro Sánchez fracassés en la votació de divendres, per falta de suports, Podem presentarà una segona moció amb un candidat “instrumental” i un únic punt al seu programa: convocatòria immediata d’eleccions generals. Pressió enorme sobre el Partit Nacionalista Basc, que en aquests moments té la paella pel mànec. El debat de la moció de censura socialista comença demà amb una dada nova i substantiva: el president català, ­Joaquim Torra, ha desblo­quejat el Govern de la Genera­litat amb nous nomenaments, no subjectes a impugnació. L’aixecament de l’article 155 de la Constitució a Catalunya és imminent.

La crisi política espanyola va agafant una densitat cada vegada més viscosa i comença a convergir amb l’inquietant marasme italià. Itàlia i Espanya ballen plegades la tarantella als noti­ciaris europeus. Els mercats financers s’estan espantant, especialment davant l’expectativa d’un reforçament electoral més gran de les forces euroescèptiques a Itàlia. La prima de risc italiana es va acostar ahir als 300 punts. La prima espanyola va fregar els 140. El temor d’una nova desestabilització estruc­tural del sud d’Europa recorre els ambients més propensos al catastrofisme. Ja se senten a la llunyania les trompetes de l’ Apocalipsi.

(La tarantella és una dansa napolitana que es ballava frenèticament al camp per suar el verí de les aranyes. Amb el pas del temps es va convertir en una dansa terapèutica per a tota mena d’angoixes i ansietats.)

Pablo Iglesiasva decidir acostar-se ahir al centre del tauler amb un moviment veritablement hàbil, si està en condicions de dur-lo a terme. Si Sánchez fracassa, Podem s’ofereix a presentar una moció de censura “instrumental” per a la convo­catòria immediata d’eleccions que reclama Albert Rivera des que va tenir coneixement de la iniciativa socialista, a la qual no vol donar suport de cap manera. Rivera defensa una moció encapçalada per un candidat independent amb l’única missió de convocar eleccions. Ciutadans, però, no disposa de prou nombre d’escons per a aquesta ini­ciativa. El partit taronja té ac­tualment 32 diputats i fan falta 35 firmes (el 10% del Congrés) per presentar una moció de censura. Els de Rivera han fet discretes gestions aquests dies per obtenir tres diputats en préstec. Iglesias va dir ahir que aquest préstec no fa falta: el seu grup està disposat a promoure la moció i a pactar amb Ciutadans el nom de la persona que podria encapçalar-la: un independent al capdavant d’un breu Govern de transició per anar a eleccions després de l’estiu. Una fórmula molt italiana. L’economista Carlo Cottarelli, exdirigent del Fons Monetari Internacional, podria jugar aquest paper a Itàlia les properes setmanes.

Amb aquesta iniciativa, Igle­sias pren la paraula a Rivera, injecta pressió al PNB i adverteix Sánchez que el seu fracàs pot costar-li car. Per al PSOE seria molt i molt incòmode haver de rebutjar aquesta segona moció de censura amb el consegüent reforçament de Rajoy.

 

Pressió al PNB

 

Pressió per al PNB en la mesura que els nacionalistes bascos no volen avanç electoral i desconfien de qualsevol aventura que pugui posar en risc els acords assolits amb el Partit Popular en el marc de la negociació pressupostària: els acords coneguts i els que possiblement formen part d’una agenda més discreta que podria desplegar-se els propers mesos, referida principalment al possible trasllat d’alguns presos d’ETA a presons ubicades al País Basc. Al comunicat donat a conèixer la setmana passada per l’Euskadi Buru Batzar (comitè executiu del PNB) per informar del vot favorable als pressupostos, es qualificava d’“abisme” la possibilitat d’una immediata convocatòria electoral a Espanya. Iglesias diu als nacionalistes bascos: si no voleu eleccions immediates, doneu suport a la moció de censura de Sánchez i deixeu que governi l’esquerra durant un temps. I diu a Sánchez: si guanyes la ­moció i vols governar durant un any, o un any i mig, hauràs de comptar amb nosaltres, ja que és impossible governar Espanya amb només 84 diputats, encara que sigui per a un període curt de temps. Maquiavel va en­senyar que només s’ha d’ame­naçar amb allò que es pot complir. Podem va adquirir ahir un important compromís: intentar forçar eleccions si Sánchez ­fracassa, a causa de l’abstenció del PNB.

El líder socialista va oferir ahir als altres grup pactar la data de les eleccions, tot mirant a Ciutadans. El PNB va parlar clar: vol garantir-se els 540 milions per a Euskadi previstos en el pressupost del 2018 (un PP perdedor podria bloquejar-los al Senat i tornar-los al Congrés) i no vol eleccions immediates. El PDECat està atent a la posició del PNB i a l’actitud que adopti ERC, visiblement procliu a votar a favor de la moció de censura. El diputat Carles Campuzano es va entrevistar ahir a la tarda durant mes d’una hora amb el secretari d’organització socialista José Luis Ábalos. Iglesias va parlar per telèfon amb Carles Puigdemont, reticent a la ­moció socialista i partidari de l’abstenció. Tothom intenta ­parlar amb tothom. Alguns so­cialistes deien ahir a la nit tenir un “pressentiment”: la moció podria triomfar. Al PP hi ha molts nervis i alguna esperança. Els qui no ho veuen tot perdut creuen que Rajoy en sortirà viu i que la principal víctima d’aquesta aventura serà Sánchez. Alguns al PSOE ja ho estan esperant.

Informa:LAVANGUARDIAESPAÑOLA.COM (30-5-2018)

DETENCIONS POLÍTIQUES A VERGES I CELRÀ

 

"Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

 

Antoni Bassas

 

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'Ara que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos. Llegeix més...

Visites Rebudes

08918381