EN UNA SETMANA, RAJOY HA REBUT CINC COPS QUE LI HAN DEIXAT UNA FERIDA PROFUNDA

" Cinc cops durs contra Mariano Rajoy "
En qüestió d'una setmana, Rajoy ha rebut cinc cops que li han deixat ferides profundes. Resta saber, però, si cap d'aquestes serà l'estocada final o si Mariano Rajoy aconseguirà guarir-se les ferides

" El Temps "

Les darreres setmanes, corrupció ha colpejat de nou, i amb força, al PP. Darrere de la condemna de Zaplana ha arribat la sentència del cas Gürtel que assenyala al PP com a organització corrupta. Es tracta d'una de les sentències més contundent contra l'entramat dels populars que, malgrat que han sabut aguantar el posat durant molts anys, ara sembla que se'n comencen a ressentir. L'opinió pública i publicada els colla cada vegada més.

Segon cop

Després de conèixer-se la sentència del cas Gürtel, el PSOE de Pedro Sánchez ha posat sobre la taula una moció de censura que podria acabar amb el Govern del PP. No obstant això, els socialistes no ho tindran fàcil per aconseguir tots els suports necessaris. D'un costat, el pacte amb Ciutadans sembla complicat. La formació taronja està preocupada per forçar eleccions, però des de Ferraz creuen que els beneficiarà més governar. A més, pensen que com a primer partit de l'oposició, és als altres partits a qui toca adaptar-se. Així ho han fet saber, també, a les formacions independentistes catalanes que, a hores d'ara, estudien si donar suport a Sánchez. Tan ERC com el PDeCAT ha dit que prioritzen fer fora a Rajoy, però no sembla que vulguin regalar el seu vot a canvi de res.

Tercer cop

 

Dilluns el Síndic de Greuges feia entrega a Roger Torrent d'un informe amb el títol "Vulneració de drets fonamentals i llibertats públiques en ocasió de la reacció penal a partir de l'1-O i l'aplicació del 155 CE". Aquest escrit se suma a la llista de posicionaments fets per part d'organismes de defensa dels drets polítics que critica la manera com l'Estat espanyol i el Govern de Rajoy estan actuant a Catalunya. L'informe recull que, d'ençà que l'executiu espanyol va agafar el control de la Generalitat s'han endarrerit molts pagaments, afectant així la prestació dels serveis públics. Denuncia també la repressió judicial que ha comportat l'existència de presos polítics i exiliats independentistes, denotant un retrocés en la garantia de les llibertats polítiques a l'estat.
Subscripció al butlletí

Quart cop

 

La cuina mediàtica ha estat l'encarregada de propiciar una altra de les estocades. Dues enquestes aparegudes els darrers dies condemnen als populars a una gran davallada electoral, en favor de Ciutadans, a les pròximes eleccions espanyoles. No és cap secret que la formació taronja és el cavall preferit del director d'El Español Pedro J. Ramírez. Per això, hom podria pensar que les estimacions, que situaven a C's com a primera força amb 108 diputats i deixava al PP en quart lloc amb 63, podien ser fruit d'una estratègia política. Ara bé, un diari afí com La Razón deixava als populars com a primera força, però amb 105 diputats, 32 menys que en l'actualitat, i a C's amb 80, trepitjant els talons a Rajoy. El PP s'enfonsa als sondejos i s'arrisca a perdre el vot útil que tant a favor li ha jugat en altres ocasions arreu de l'estat.

Cinquè cop

 

Des d'Europa arriba pluja fina que també desgasta a Rajoy. Fa una setmana la Comissió Europea va acceptar una petició del col·lectiu 'No Callarem' per investigar la llibertat d'expressió a l'Estat espanyol arran de la fugida a l'exili de Valtonyc. A això cal sumar-hi les recents declaracions de la comissària europea de Justícia, Vera Jourová, que ha demanat a l'Estat que faci us de les euroordres "de manera adequada, legal i transparent". Per acabar-ho d'adobar, familiars dels presos polítics catalans, però també dels joves d'Alsasua o de Valtonyc, han denunciat aquest dimarts davant del Parlament Europeu l'arbitrarietat de la justícia espanyola. Anna Forn, filla de Joaquim Forn, ha denunciat que la Unió Europea "no hauria de permetre que un estat membre actuï impunement creant tanta indefensió"

Amb tot plegat, cinc escomeses que deixen ferit al PP de Mariano Rajoy, el Govern del qual ha comunicat per carta al Govern català que no permetrà el nomenament dels consellers que estiguen presos o exiliats, emparant-se en la vigència de l'article 155. En la mateixa carta s'expressa, per contrarestar les valoracions jurídiques que conviden a permetre els nomenaments, que la intervenció espanyola no és "merament formal" i que esdevé un "control de la legalitat", pel que pot intervenir en per garantir "la validesa i eficàcia de les resolucions". És per aquest motiu que "la publicació de l'acte tindrà lloc si el contingut s'ajusta a la legalitat".

Siga com siga, ara Rajoy té molts més problemes dels que procedeixen de Catalunya.

Informa:ELTEMPS.CAT (30-5-2018)

UNA REVENJA LLARGAMENT PLANIFICADA PER ANORREAR LA NACIÓ CATALANA

 

" Una revenja llargament planificada "

 

SALVADOR CARDÚS

 

El sacrifici dels represaliats polítics posa en evidència la greu feblesa democràtica d’Espanya

 

Avui fa just un any –un any llarguíssim– que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són injustament a la presó. És cert que molta gent d’aquest país està demostrant que no els oblida –ni a ells, ni a la resta d’empresonats i exiliats–, amb multitudinàries concentracions diàries i setmanals en diversos municipis i davant les presons; amb milers de cartes enviades als centres penitenciaris; amb tota mena d’actes “grocs” arreu del país per a les caixes de resistència i amb iniciatives de tant valor simbòlic com la pujada als Cims per la Llibertat. Però fins i tot aquests gestos de solidaritat es podrien tornar rutinaris i acabar fent 'normal' allò que és insuportablement ignominiós. Tenir gent de pau com Sànchez i Cuixart i bona part d’un govern escollit democràticament a la presó i a l’exili –a més dels centenars d’investigats pendents de procediments judicials– és tan i tan greu que costa d’entendre que algú ja ho pugui donar per descomptat a l’hora de valorar la situació política actual.

Aquest primer empresonament de dues persones que estimo i admiro tant, compromeses, intel·ligents, tenaces, valentes, pacífiques i, sobretot, innocents, fa un any que ens va trasbalsar profundament. Algú dirà que es podia veure a venir. Però era un pas tan descarat en l’expressió d’hostilitat de l'Estat cap a una gent i un territori que consideren seus, que semblava que no gosarien fer-lo. Esclar que tampoc no m’havia imaginat l’atonyinament de l’1-O, quinze dies abans. Però que la policia s’excedís encara podia entrar en la hipòtesi del descontrol o de la irritació per aquella profunda humiliació política. Ara bé, ¿era concebible que el sistema judicial es deixés arrossegar per la venjança de manera tan desvergonyida? Llegeix més...

Visites Rebudes

08314802