EL GOVERN REMODELAT: MÉS PARITARI, JOVE I VINGUT D'ARREU

"El Govern remodelat: més paritari, jove i vingut d'arreu"

Albert Acín

 

La modificació del Govern del president Quim Torra, després del veto del Govern a la seva publicació oficial, ha permès corregir la falta de paritat que presentava la primera proposta. Dels nous consellers anunciats ahir per Torra, que substitueixen els empresonats i a l'exili, tres són dones, el que permet que la proporció de dones sigui del 46,1% (6 de 13 membres); o bé, si s'inclou el president, 6 de 14.

No s'assoleix doncs la paritat total, però es millora la paupèrrima representació que tenien les dones en el primer executiu. A les titulars de Presidència, Elsa Artadi, de Junts per Catalunya (JxCat); Ester Capella, diputada d'ERC en el Congrés, consellera de Justícia, i la fins ara també parlamentària republicana a Madrid Teresa Jordà, d'Agricultura, cal afegir les noves conselleres d'Empresa, Àngels Chacón; Cultura, Laura Borràs; i Salut, Alba Vergés. Després d'aquestes incorporacions, es millora la proporció del Govern Puigdemont, en el qual només hi havia quatre dones.

L'equilibri sí que es manté pel que fa referència a la cúpula del Govern, que JxCat i ERC comparteixen amb les funcions de portaveu i de vicepresidència, representats per Elsa Artadi i Pere Aragonès. En el nou executiu, els dos grans suports del president i no només el caràcter bipartit del Govern, si no també la presència d'una dona i un home "forts".


Un Govern jove

 

El nou executiu té un perfil molt jove. De fet, l'edat mitjana dels consellers no assoleix els 50 anys: 49,5 anys és la mitjana dels tretze responsables i el president Torra. D'entre els consellers, el més veterà és Ernest Maragall, que amb 74 anys torna al Govern de la Generalitat com a conseller d'Acció Exterior. A part, entre els més experimentats es troben els titulars de Cultura, Justícia i Agricultura, Lluís Puig, Ester Capella i Teresa Jordà, respectivament.

Per contra, el més jove del Govern és el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonés, de només 35 anys, que havia estat secretari d'Economia en l'anterior Govern i que pren el relleu de Oriol Junqueras, empresonat al centre penitenciari d'Estremera. Els consellers Jordi Puigneró, Miquel Buch, Chakir El Homrani i la portaveu Elsa Artadi es troben entre els més joves. Tant aquests com els més veterans coincideixen en una bona preparació: tots ells tens estudis superiors.


D'on són?

 

Els membres del Govern de Torra provenen de diverses localitats catalanes, representant diferents àmbits del territori català. Vénen de totes les demarcacions, de poblacions de l'interior de Catalunya i de ciutats de l'àrea metropolitana de Barcelona. Des de la Seu d'Urgell fins a Sant Cugat del Vallès, passant per Ripoll i Torredembarra, hi ha una gran diversitat de poblacions d'origen entre els nous responsables de l'executiu català.

Informa:ELNACIONAL.CAT (30-5-2018)

DETENCIONS POLÍTIQUES A VERGES I CELRÀ

 

"Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

 

Antoni Bassas

 

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'Ara que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos. Llegeix més...

Visites Rebudes

08895108