EL PARLAMENT INVESTIGARÀ LES NEGLIGÈNCIES DEL PROJECTE CASTOR

El Parlament investigarà el projecte Castor en totes les seves dimensions. El ple de la cambra ha donat llum verda aquest dimecres a la creació d’una comissió d’investigació per a avaluar-ne “les causes, els antecedents, les incidències directes i indirectes i les possibles negligències o fins i tot actuacions doloses”. S’ha aprovat per unanimitat de tots els grups.

En l'exposició de motius, els grups recorden que el projecte va ser "refusat" des d'un primer moment per molts municipis de les Terres de l'Ebre i el Maestrat i que han estat diverses les denúncies, mocions, al·legacions, queixes, preguntes i iniciatives que s'han presentat en diferents institucions.

“Volem arribar fins al final amb els problemes que ha creat la plataforma Castor”, ha defensat Mònica Sales, diputada de JxCat, que ha denunciat que els espanyols hauran de pagar 4.700 milions d’euros. “Calia posar la població en una situació de perill com aquesta? Si s'hagués realitzat un estudi de riscos sísmics associats a la construcció de la plataforma, ens hauríem pogut estalviar certes situacions”, ha dit.

Per la seva part, el diputat d’ERC, Lluís Salvadó, ha arribat a afirmar que “no ens trobem davant d’un imprevist”, sinó que “l’empresa concessionària ja va ser alertada dels riscos”. En aquest sentit, ha demanat a ACS i Florentino Pérez que “tornin els diners que han cobrat”.

En representació dels comuns, David Cid ha criticat que van menystenir-se les denúncies de diferents institucions. Malgrat donar suport a la comissió d’investigació, ha alertat que “serà complicat poder investigar-ho correctament”. La diputada de la CUP Maria Sirvent ha sostingut que Castor "no és ni un cas aïllat ni un error puntual", sinó "el cas paradigmàtic de les infraestructures que no vol ningú".

Des de Ciutadans, Marina Bravo ha qualificat de “vergonyós” el projecte, i ha sostingut que la comissió és “fonamental per a la ciutadania”. Per la seva part, el socialista Jordi Terrades ha indicat que el Tribunal Constitucional “posa el dit a l’ull en el sistema que es va fer servir per a pagar la indemnització al concessionari”.

Malgrat que el PP hi ha donat suport “per respecte a la gent que va patir els terratrèmols”, el seu diputat Santi Rodríguez ha alertat que hi haurà “complicacions” per a elaborar l’informe, perquè no és competència de la Generalitat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (6-6-2018)

UNA REVENJA LLARGAMENT PLANIFICADA PER ANORREAR LA NACIÓ CATALANA

 

" Una revenja llargament planificada "

 

SALVADOR CARDÚS

 

El sacrifici dels represaliats polítics posa en evidència la greu feblesa democràtica d’Espanya

 

Avui fa just un any –un any llarguíssim– que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són injustament a la presó. És cert que molta gent d’aquest país està demostrant que no els oblida –ni a ells, ni a la resta d’empresonats i exiliats–, amb multitudinàries concentracions diàries i setmanals en diversos municipis i davant les presons; amb milers de cartes enviades als centres penitenciaris; amb tota mena d’actes “grocs” arreu del país per a les caixes de resistència i amb iniciatives de tant valor simbòlic com la pujada als Cims per la Llibertat. Però fins i tot aquests gestos de solidaritat es podrien tornar rutinaris i acabar fent 'normal' allò que és insuportablement ignominiós. Tenir gent de pau com Sànchez i Cuixart i bona part d’un govern escollit democràticament a la presó i a l’exili –a més dels centenars d’investigats pendents de procediments judicials– és tan i tan greu que costa d’entendre que algú ja ho pugui donar per descomptat a l’hora de valorar la situació política actual.

Aquest primer empresonament de dues persones que estimo i admiro tant, compromeses, intel·ligents, tenaces, valentes, pacífiques i, sobretot, innocents, fa un any que ens va trasbalsar profundament. Algú dirà que es podia veure a venir. Però era un pas tan descarat en l’expressió d’hostilitat de l'Estat cap a una gent i un territori que consideren seus, que semblava que no gosarien fer-lo. Esclar que tampoc no m’havia imaginat l’atonyinament de l’1-O, quinze dies abans. Però que la policia s’excedís encara podia entrar en la hipòtesi del descontrol o de la irritació per aquella profunda humiliació política. Ara bé, ¿era concebible que el sistema judicial es deixés arrossegar per la venjança de manera tan desvergonyida? Llegeix més...

Visites Rebudes

08314916