EL PARLAMENT INVESTIGARÀ LES NEGLIGÈNCIES DEL PROJECTE CASTOR

El Parlament investigarà el projecte Castor en totes les seves dimensions. El ple de la cambra ha donat llum verda aquest dimecres a la creació d’una comissió d’investigació per a avaluar-ne “les causes, els antecedents, les incidències directes i indirectes i les possibles negligències o fins i tot actuacions doloses”. S’ha aprovat per unanimitat de tots els grups.

En l'exposició de motius, els grups recorden que el projecte va ser "refusat" des d'un primer moment per molts municipis de les Terres de l'Ebre i el Maestrat i que han estat diverses les denúncies, mocions, al·legacions, queixes, preguntes i iniciatives que s'han presentat en diferents institucions.

“Volem arribar fins al final amb els problemes que ha creat la plataforma Castor”, ha defensat Mònica Sales, diputada de JxCat, que ha denunciat que els espanyols hauran de pagar 4.700 milions d’euros. “Calia posar la població en una situació de perill com aquesta? Si s'hagués realitzat un estudi de riscos sísmics associats a la construcció de la plataforma, ens hauríem pogut estalviar certes situacions”, ha dit.

Per la seva part, el diputat d’ERC, Lluís Salvadó, ha arribat a afirmar que “no ens trobem davant d’un imprevist”, sinó que “l’empresa concessionària ja va ser alertada dels riscos”. En aquest sentit, ha demanat a ACS i Florentino Pérez que “tornin els diners que han cobrat”.

En representació dels comuns, David Cid ha criticat que van menystenir-se les denúncies de diferents institucions. Malgrat donar suport a la comissió d’investigació, ha alertat que “serà complicat poder investigar-ho correctament”. La diputada de la CUP Maria Sirvent ha sostingut que Castor "no és ni un cas aïllat ni un error puntual", sinó "el cas paradigmàtic de les infraestructures que no vol ningú".

Des de Ciutadans, Marina Bravo ha qualificat de “vergonyós” el projecte, i ha sostingut que la comissió és “fonamental per a la ciutadania”. Per la seva part, el socialista Jordi Terrades ha indicat que el Tribunal Constitucional “posa el dit a l’ull en el sistema que es va fer servir per a pagar la indemnització al concessionari”.

Malgrat que el PP hi ha donat suport “per respecte a la gent que va patir els terratrèmols”, el seu diputat Santi Rodríguez ha alertat que hi haurà “complicacions” per a elaborar l’informe, perquè no és competència de la Generalitat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (6-6-2018)

DETENCIONS POLÍTIQUES A VERGES I CELRÀ

 

"Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

 

Antoni Bassas

 

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'Ara que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos. Llegeix més...

Visites Rebudes

08919084