LA JUSTICIA ESPANYOLA CONSIDERA QUE " A POR ELLOS " NO INCITA L'ODI CONTRA ELS CATALANS

L’Audiència de Barcelona ha sentenciat que el crit “d’A por ellos” expressat per agents de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil quan es dirigien a Catalunya per intentar aturar l’1-O no incita a l’odi o a la violència contra els catalans. De fet, considera que a tot estirar pot ser reprovable “moralment”.

Així ho decideix la Justícia després d’un llarg procediment judicial de vuit mesos. El cas va començar quan Comissió de Drets Fonamentals del Col·legi d’Advocats de Vic va presentar una querella contra els crits d’A por ellos i el fet que s’utilitzés aquesta expressió en diversos missatges a les xarxes socials a través del Foro de Guardia Civiles. El cas va ser arxivat pel Jutjat d’Instrucció número 5 de Vic, decisió que es va recórrer per la mateixa comissió, i avui la interlocutòria 959/18 de la secció 21 de l’Audiència de Barcelona desestima el recurs en no veure cap mena de delicte en que titlla com “una expressió d’origen esportiu”.

La Interlocutòria, a la que ha tingut accès El Món, assegura que “l’afirmació de si una expressió, en principi neutra i amb origen als enfrontaments esportius (on amb trista freqüència es reprodueixen fets violents) és o no potencialment susceptible de bellugar l’odi o de fomentar sentiments d’hostilitat contra persones o grups de persones entenem que no es pot circunscriure a si, en si mateixa, aquesta expressió és o no violenta, -com fa el Jutjat de Vic- aquesta anàl·lisi no es pot dissimular del context que tal expressió s’utilitza”.

En aquest sentit, els magistrats de l’Audiència, destaquen que “pel fet de ser un mer càntic futbolístic (que n’hi ha d’altres del mateix tipus amb al·lusions directes o accions violentes o a la discriminació i a l’odi contra persones per raça, sexe o religió) o perquè no es concreta el col·lectiu al que es refereix (que pel context novament pot dilucidar-se) sinó perquè l’al·ludida expressió utilitzada com a lema aglutinador d’una tendència ideològica contrària a la que s’enfrenta (amb major o menor encert des d’un punt de vista moral, perquè evoca un obligada submissió i derrota de l’enemic) no sembla prou en si mateix per entendre com incitador a l’odi o a la violència contra aquell altra grup de persones identificat per raó de la seva ideologia”.

En qualsevol cas, l’Audiència considera que els cossos i forces de seguretat de l’Estat no són “immunes” a les provocacions d’odi o violència contra un col·lectiu malgrat que se suposi una especial preparació o unes “virtuts determinades”. Però en el cas que ocupa als magistrats l’A por Ellos és “insuficient tant en l’expressió com en l’entorn” per ser considerat un delicte d’odi. La Comissió de Drets Civils del Col·legi d'Advocats de Vic ha assegurat en declaracions a El Món que "continuaran treballant".

Informa:ELMON.CAT 7/6/2018/

DETENCIONS POLÍTIQUES A VERGES I CELRÀ

 

"Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

 

Antoni Bassas

 

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'Ara que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos. Llegeix més...

Visites Rebudes

08919342