ARA L'INDEPENDENTISME HA DE RECUPERAR LA INICIATIVA: D'OPORTUNITATS NO EN FALTARAN

"Ara l’independentisme ha de recuperar la iniciativa "
«No perdem de vista que l'objectiu no és anar aprovant decrets i proposant lleis, sinó aconseguir finalment, i tan aviat com siga possible, fer de l'existència de la República Catalana una realitat indiscutible»

 

Vicent Partal

 

‘Benvinguda a aquesta sala, que ha estat massa mesos tancada…’ Aquesta va ser ahir la salutació que féu a la consellera Artadi un dels periodistes més veterans dels que hi ha acreditats al Palau de la Generalitat. Era una salutació tan concisa com exacta: massa mesos tancada. El govern feia ahir la conferència de premsa habitual després de la reunió setmanal de l’executiu; es feia un dijous, de manera extraordinària, perquè normalment es fan el dimarts. L’anterior, si no em fallen les dates, fou el 24 d’octubre de l’any passat. Parlem, per tant, de 227 dies, set mesos i mig, sense activitat pública del govern, sense poder explicar als ciutadans res que s’hagués fet. Massa temps, efectivament, i massa convuls.

La recuperació del govern, de les tasques de governar, és una fita important en la represa de la iniciativa política, que tant necessita l’independentisme. El moviment sobiranista ha viscut d’ençà de la proclamació de la República el temps més difícil i complex de la seua història. Ha estat una lluita monumental, un combat amb dents i ungles contra un colp d’estat inaudit, que no solament ha amenaçat les institucions, sinó també el conjunt de la població. I d’una manera molt greu. En aquest combat hi ha hagut moments en què l’independentisme ha sabut dur la iniciativa, moments clau. En les manifestacions del carrer de la Marina o de Brussel·les, per exemple. O més clarament encara en la victòria espectacular, i que ho va canviar tot, del 21 de desembre. Però, en general, hem de ser conscients que hem passat d’una època –la que va anar del 27 de setembre de 2015 al 27 d’octubre de 2018– en què l’independentisme marcava el ritme i el temps de les coses, a una altra de molt més complicada i disputada.

Tanmateix, ara les coses, gairebé totes, es tornen a girar prou de cara per a marcar novament el ritme dels esdeveniments. Al país, el govern, a ple funcionament, pot impulsar decisions i polítiques que retornen als ciutadans la confiança en ella mateixa i que tornen a remarcar que l’únic projecte polític sòlid que es pot oposar a la recentralització i l’autoritarisme és el de la independència. La situació dels exiliats encara no és clara, però tot fa pensar que és qüestió de setmanes que se’n resolguen els casos, fonamentals per a saber quina direcció prendrà el Consell de la República. I el contraatac judicial que hem vist començar aquesta setmana pot dur greus maldecaps al jutge Llarena i al sistema judicial espanyol i alhora afavorir les expectatives del presos polítics. A Madrid, mentrestant, ja s’ha fet el recanvi i ja és clar que no servirà de gran cosa. Cal reivindicar el diàleg, com sempre ha fet el republicanisme, però amb les esperances ben controlades perquè la formació del govern de Sánchez promet més confrontació i combat que no pas res més.

A la porta de l’estiu, doncs, podríem dir que s’ha reconfigurat la situació i que l’operació 155 ha fracassat en l’objectiu principal: foragitar l’independentisme de les institucions i configurar una Catalunya on les forces espanyolistes tinguessen la direcció política. El fet que això no haja passat explica la crispació cada dia més aguda de Ciutadans, PSC i PP. Ells varen tenir una oportunitat, creada per la força i amb la força, però no els serví. I d’això els independentistes n’hauríem de ser conscients i n’hauríem d’estar satisfets. Algun dia es podrà contar amb pèls i senyals com ha estat difícil resistir aquests mesos de presó, exili, repressió, amenaces i violència. Però no abaratim, mentrestant, el valor de tot això que ha passat i l’esforç de tanta i tanta gent.

Cal girar full, però, i com més aviat siga possible de fer-ho millor. El president Torra ha dit ara i adés que més que parlar d’un full de ruta amb dates concretes li agrada parlar d’oportunitats que es poden obrir i d’estar preparats per a aprofitar-les. Per a aprofitar-les per rematar el mandat democràtic del primer d’octubre i del vint-i-set del mateix mes. D’oportunitats, passat l’estiu sobretot, no en mancaran. Entre el novembre, quan podrien fer-se els judicis contra els presos polítics, i el maig, quan hi haurà eleccions municipals, tindrem a l’abast un seguit d’ocasions. Tanmateix, cal començar a preparar-les ara mateix. Recuperant la iniciativa i retornant a la gent la força que la gent ha regalat tan generosament, amb l’objectiu de reconquerir les institucions. Que el govern comence a governar és, doncs, un pas més, i un dels importants. Però no perdem de vista que l’objectiu no és anar aprovant decrets i proposant lleis, sinó aconseguir finalment, i tan aviat com siga possible, fer de l’existència de la República Catalana una realitat indiscutible.

Informa:VILAWEB.CAT (2018)68

FELIPE VI, DE LA PROTESTA AL BUIT A BARCELONA

 

"Felip VI, de la protesta al buit "

 

José Antich

 

De totes les imatges que s'han pogut veure aquest divendres de l'acte institucional d'homenatge a les víctimes de l'atemptat del passat 17 d'agost cap, absolutament cap, era tan descarnadament cruel com la vista aèria de la plaça Catalunya de Barcelona. Un espai enorme, d'uns 30.000 metres quadrats, blindat per la policia i ocupat només en una part per l'acte sense encant organitzat per l'Ajuntament de Barcelona on es trobaven el Rei, les autoritats, la classe política, els familiars i un nombrós grup de defensors de la monarquia i de la unitat d'Espanya. Molt pobre en el seu conjunt per a la tragèdia que va ser l'atemptat en què van morir 16 persones, però explicable, lamentablement, per la basta manipulació que la Casa Reial i el govern espanyol han tractat de fer de l'acte.

Es va impedir l'accés a l'independentisme per evitar escenes de protesta i incomoditats de les autoritats espanyoles i l'unionisme es va quedar a casa. O se'n va anar a la platja. El govern espanyol volia evitar la xiulada a Felip VI de l'any passat, que va donar la volta al món i que va mostrar el disgust de la societat catalana amb la monarquia espanyola. L'ANC, Òmnium i els partits independentistes havien fet crides explícites per desmobilitzar els seus simpatitzants davant del model d'acte escollit i la presència reial. I la sempre disciplinada base de l'independentisme català va seguir les seves consignes. No hi va haver xiulades, cert. I només uns centenars de membres dels CDR en silenci i amb pancartes van participar en una marxa silenciosa per la Rambla de Barcelona.

No hi va haver protestes irades com en altres ocasions. Hi va haver una cosa pitjor i que acaba ressonant més que una protesta: el buit. Una plaça Catalunya que hagués pogut ser atapeïda de simpatitzants unionistes presentava enormes llacunes. En tot cas, centenars de persones amb banderes espanyoles. I en un balcó, molt a prop d'on estava instal·lada la comitiva oficial, una gran pancarta amb Felip VI de cap per avall i el següent text en anglès: "El rei d'Espanya no és benvingut als Països Catalans." Una pancarta penjada la nit abans i que els mossos, pel que sembla, primer van rebre ordres de retirar-la i després de no tocar-la. La delegació del govern espanyol ja ha expressat el seu malestar.

Dos breus apunts més. Per què la Casa Reial no va voler realitzar l'ofrena floral a la Rambla al costat de les autoritats catalanes i perquè no es notés tant la seva absència tampoc no hi va anar el president espanyol? Per què les autoritats espanyoles no van ser capaces d'aguantar la mirada a Laura Masvidal, la dona del conseller Quim Forn, quan el president Torra la va col·locar al seu costat a la fila d'autoritats i els la presentava? Felip VI, fugisser, va haver d'escoltar de Masvidal que no era ella sinó el seu marit qui havia de ser allà i el president del CGPJ i president del Suprem, Carlos Lesmes, va girar literalment la cara.

I un corol·lari. La important presència d'independentistes en una tarda climatològicament infernal a Lledoners en homenatge a Quim Forn demostra que la ciutadania no oblida i és agraïda a tot i el molt bé que es va fer aquell 17-A. No cal donar-li més voltes però sí que cal recordar que aquell dia, just aquell dia, van començar moltes coses. I van caure moltes caretes.

Informa:ELNACIONAL.CAT (18-8-2018)

Visites Rebudes

08027103