LA DIRECCIÓ DE LA PRESÓ D'ESTREMERA IDENTIFICA L'AUTOR DELS PRESOS POLÍTICS

La direcció del centre penitenciari d’Estremera ha pogut identificar ja l’autor del vídeo que recull imatges dels presos polítics catalans i que han provocat una nova polèmica per la possible vulneració del seu dret a la intimitat i a la pròpia imatge. Així ho han confirmat aquest dijous a 'El Món' fonts familiars dels presos. Es tractaria d’un intern del mateix mòdul de la presó on es troben els presos polítics, que en aquest moment està de permís, segons ha pogut esbrinar la direcció del centre, ha explicat el cunyat d’Oriol Junqueras, Francesc Riera. Els familiars sospiten que l’autor del vídeo ha pogut obtenir un benefici econòmic amb la gravació.

Els familiars s’han reunit aquesta mateixa tarda per abordar la qüestió. “Ens sentim molt violentats perquè per molt dignificants que siguin les imatges on se’ls veu fent coses humanes, no estem d’acord en què s’hagin fet públiques i estem preocupats perquè això no sigui un capítol d’uns quants més”, ha assenyalat Riera. “Exigim responsabilitat i que es faci el possible perquè això no es torni a repetir”, ha afegit.

Riera ha assegurat que els familiars van ser informats de l’existència de les imatges, però que no van tenir oportunitat de donar consentiment o rebutjar la seva difusió. La dona del conseller Joaquim Forn, Laura Masvidal, va tenir l’oportunitat de veure-les primer, però la dona del vicepresident Junqueras no. “Volem deixar clar que en cap moment se’ns va demanar si ens semblava bé o malament”, ha subratllat Riera, reiterant que la publicació ha causat impacte en les famílies: “Això ha estat una bomba”.

L’aparició de les imatges genera noves preocupacions als familiars. “Ens genera por pensar que això els pugui perjudicar, com va passar amb les trucades que es van enregistrar i van tenir conseqüències”. A banda, també els inquieta que puguin aparèixer noves imatges i que “s’obri la veda a un circ per capítols i que vagin sortint més coses”. El sentiment entre els familiars d’indignació perquè consideren que s’ha produït una vulneració del dret a la intimitat: “Ells no sabien en cap moment que se’ls estava filmant”. Riera adverteix, a més a més, que temen que aquest afer pugui tenir conseqüències pel que fa a la relació que tenen amb altres interns.

A partir d’ara és possible que els presos polítics hagin de prendre “precaucions” per evitar situacions semblants. “Sempre han tingut una relació cordial i de respecte mutu amb els altres interns —afirma Riera—, i això ens fa mal pensar sobre qui hi pot haver darrere, que no hi hagi algun tipus de represàlia de funcionament del mòdul que afecti els interns i tot plegat es giri en contra d’ells”.

Els familiars estan convençuts que si haguessin tingut la oportunitat haguessin impedir la difusió de les imatges. “Per molt valor informatiu que puguin tenir, haguéssim dit que no perquè pensem que no se’ns ha fet cap favor”, ha afegit Riera.

Els advocats dels familiars valoraran possibles accions legals i ja han exigit una explicació a la direcció del centre. A banda, tampoc descarten que algú hagi tingut interès en mostrar les imatges per transmetre “una visió amable de la presó” mostrant els presos polítics en situacions relaxades. “És terrible tot plegat, tot el que sigui banalitzar el patiment de les famílies”, conclou Riera.

Informa:ELMON.CAT (8-6-2018)

DETENCIONS POLÍTIQUES A VERGES I CELRÀ

 

"Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

 

Antoni Bassas

 

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'Ara que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos. Llegeix més...

Visites Rebudes

08919496