LA DIRECCIÓ DE LA PRESÓ D'ESTREMERA IDENTIFICA L'AUTOR DELS PRESOS POLÍTICS

La direcció del centre penitenciari d’Estremera ha pogut identificar ja l’autor del vídeo que recull imatges dels presos polítics catalans i que han provocat una nova polèmica per la possible vulneració del seu dret a la intimitat i a la pròpia imatge. Així ho han confirmat aquest dijous a 'El Món' fonts familiars dels presos. Es tractaria d’un intern del mateix mòdul de la presó on es troben els presos polítics, que en aquest moment està de permís, segons ha pogut esbrinar la direcció del centre, ha explicat el cunyat d’Oriol Junqueras, Francesc Riera. Els familiars sospiten que l’autor del vídeo ha pogut obtenir un benefici econòmic amb la gravació.

Els familiars s’han reunit aquesta mateixa tarda per abordar la qüestió. “Ens sentim molt violentats perquè per molt dignificants que siguin les imatges on se’ls veu fent coses humanes, no estem d’acord en què s’hagin fet públiques i estem preocupats perquè això no sigui un capítol d’uns quants més”, ha assenyalat Riera. “Exigim responsabilitat i que es faci el possible perquè això no es torni a repetir”, ha afegit.

Riera ha assegurat que els familiars van ser informats de l’existència de les imatges, però que no van tenir oportunitat de donar consentiment o rebutjar la seva difusió. La dona del conseller Joaquim Forn, Laura Masvidal, va tenir l’oportunitat de veure-les primer, però la dona del vicepresident Junqueras no. “Volem deixar clar que en cap moment se’ns va demanar si ens semblava bé o malament”, ha subratllat Riera, reiterant que la publicació ha causat impacte en les famílies: “Això ha estat una bomba”.

L’aparició de les imatges genera noves preocupacions als familiars. “Ens genera por pensar que això els pugui perjudicar, com va passar amb les trucades que es van enregistrar i van tenir conseqüències”. A banda, també els inquieta que puguin aparèixer noves imatges i que “s’obri la veda a un circ per capítols i que vagin sortint més coses”. El sentiment entre els familiars d’indignació perquè consideren que s’ha produït una vulneració del dret a la intimitat: “Ells no sabien en cap moment que se’ls estava filmant”. Riera adverteix, a més a més, que temen que aquest afer pugui tenir conseqüències pel que fa a la relació que tenen amb altres interns.

A partir d’ara és possible que els presos polítics hagin de prendre “precaucions” per evitar situacions semblants. “Sempre han tingut una relació cordial i de respecte mutu amb els altres interns —afirma Riera—, i això ens fa mal pensar sobre qui hi pot haver darrere, que no hi hagi algun tipus de represàlia de funcionament del mòdul que afecti els interns i tot plegat es giri en contra d’ells”.

Els familiars estan convençuts que si haguessin tingut la oportunitat haguessin impedir la difusió de les imatges. “Per molt valor informatiu que puguin tenir, haguéssim dit que no perquè pensem que no se’ns ha fet cap favor”, ha afegit Riera.

Els advocats dels familiars valoraran possibles accions legals i ja han exigit una explicació a la direcció del centre. A banda, tampoc descarten que algú hagi tingut interès en mostrar les imatges per transmetre “una visió amable de la presó” mostrant els presos polítics en situacions relaxades. “És terrible tot plegat, tot el que sigui banalitzar el patiment de les famílies”, conclou Riera.

Informa:ELMON.CAT (8-6-2018)

FELIPE VI, DE LA PROTESTA AL BUIT A BARCELONA

 

"Felip VI, de la protesta al buit "

 

José Antich

 

De totes les imatges que s'han pogut veure aquest divendres de l'acte institucional d'homenatge a les víctimes de l'atemptat del passat 17 d'agost cap, absolutament cap, era tan descarnadament cruel com la vista aèria de la plaça Catalunya de Barcelona. Un espai enorme, d'uns 30.000 metres quadrats, blindat per la policia i ocupat només en una part per l'acte sense encant organitzat per l'Ajuntament de Barcelona on es trobaven el Rei, les autoritats, la classe política, els familiars i un nombrós grup de defensors de la monarquia i de la unitat d'Espanya. Molt pobre en el seu conjunt per a la tragèdia que va ser l'atemptat en què van morir 16 persones, però explicable, lamentablement, per la basta manipulació que la Casa Reial i el govern espanyol han tractat de fer de l'acte.

Es va impedir l'accés a l'independentisme per evitar escenes de protesta i incomoditats de les autoritats espanyoles i l'unionisme es va quedar a casa. O se'n va anar a la platja. El govern espanyol volia evitar la xiulada a Felip VI de l'any passat, que va donar la volta al món i que va mostrar el disgust de la societat catalana amb la monarquia espanyola. L'ANC, Òmnium i els partits independentistes havien fet crides explícites per desmobilitzar els seus simpatitzants davant del model d'acte escollit i la presència reial. I la sempre disciplinada base de l'independentisme català va seguir les seves consignes. No hi va haver xiulades, cert. I només uns centenars de membres dels CDR en silenci i amb pancartes van participar en una marxa silenciosa per la Rambla de Barcelona.

No hi va haver protestes irades com en altres ocasions. Hi va haver una cosa pitjor i que acaba ressonant més que una protesta: el buit. Una plaça Catalunya que hagués pogut ser atapeïda de simpatitzants unionistes presentava enormes llacunes. En tot cas, centenars de persones amb banderes espanyoles. I en un balcó, molt a prop d'on estava instal·lada la comitiva oficial, una gran pancarta amb Felip VI de cap per avall i el següent text en anglès: "El rei d'Espanya no és benvingut als Països Catalans." Una pancarta penjada la nit abans i que els mossos, pel que sembla, primer van rebre ordres de retirar-la i després de no tocar-la. La delegació del govern espanyol ja ha expressat el seu malestar.

Dos breus apunts més. Per què la Casa Reial no va voler realitzar l'ofrena floral a la Rambla al costat de les autoritats catalanes i perquè no es notés tant la seva absència tampoc no hi va anar el president espanyol? Per què les autoritats espanyoles no van ser capaces d'aguantar la mirada a Laura Masvidal, la dona del conseller Quim Forn, quan el president Torra la va col·locar al seu costat a la fila d'autoritats i els la presentava? Felip VI, fugisser, va haver d'escoltar de Masvidal que no era ella sinó el seu marit qui havia de ser allà i el president del CGPJ i president del Suprem, Carlos Lesmes, va girar literalment la cara.

I un corol·lari. La important presència d'independentistes en una tarda climatològicament infernal a Lledoners en homenatge a Quim Forn demostra que la ciutadania no oblida i és agraïda a tot i el molt bé que es va fer aquell 17-A. No cal donar-li més voltes però sí que cal recordar que aquell dia, just aquell dia, van començar moltes coses. I van caure moltes caretes.

Informa:ELNACIONAL.CAT (18-8-2018)

Visites Rebudes

08027110