EL GOBIERNO S'ESPOLSA LA POSSIBILITAT DACOSTAR ELS PRESOS: "DEPÈN DEL JUTGE INSTRUCTOR "

Pedro Sánchez ha reunit per primer cop el seu consell de ministres, aquest divendres, en una reunió que ha servit per “incorporar feina a l’agenda”, segons ha explicat la portaveu de l’executiu, Isabel Celaá, a la roda de premsa posterior a la reunió, en la qual ha tornat a insistir en la majoria femenina en el consell. “El principal problema d’aquest país és el de la integritat territorial, i l’objectiu d’aquest govern és normalitzar el país”, ha considerat Celaá, que ha advocat per obrir el diàleg amb la “Constitució amb una mà”.

Com a exemple d’aquesta normalització, Celaá ha explicat que s’ha aixecat el control financer que feia que la Generalitat no pogués fer pagaments directament sense passar pel ministeri d’Hisenda, com a conseqüència de l’aplicació del 155. “Ens ha semblat que era una mesura de normalització, però això no significa que el govern d’Espanya no hagi d’estar informat de les despeses que ha de fer la Generalitat”, ha afirmat.

La portaveu també s’ha referit a la possibilitat d’acostament dels presos polític, i s’ha tret la responsabilitat de sobre argumentant que “està en mans del jutge instructor”, tot i que Institucions Penitenciàries, depenent del ministeri de l’Interior, té potestat en aquesta matèria.

Entre els primers acords, hi ha l’anunci del president espanyol de reunir-se amb tots els presidents autonòmics en les pròximes setmanes, i la petició de comparèixer al Congrés de Diputats per explicar la formació de govern. El president de la Generalitat, Quim Torra, entrarà dins d’aquesta ronda de contactes, segons ha explicat la ministra. És a dir, tot i que la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, va parlar en la seva presa de possessió de tenir una interlocució oberta “especialment” amb Catalunya, per la situació en què es troben les relacions, després de la primera reunió del gabinet, Celaá s’ha esforçat a emmarcar la reunió en el territori comú, i no ha aclarit si serà “el primer o l’últim”.

La també ministra d’Educació ha explicat en la seva introducció inicial els plans immediats de l’executiu, i ha assegurat que treballarà “per a l’acord”, i ha dit que “per sobre de totes les ideologies legítimes hi ha el servei públic a Espanya”. Celaá ha explicat que els ministres s’han “autoimposat” estar presents als consells de ministres europeus, en un moviment per posar l’accent en l’europeisme de l’executiu. La voluntat del govern espanyol és activar també les directives europees pendents de transposar.

Entre els acord a què ha arribat el consell hi ha els nomenaments del director de gabinet de la Presidència, Iván Redondo i el secretari d’estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, entre d'altres. També hi ha hagut nomenaments de secretaris d’estat al ministeri d’Igualtat i al d’Hisenda.

A l’inici de la reunió estava prevista la tradicional foto de família del gabinet, que ha quedat aigualida per la pluja, i no s’ha pogut fer a l’hora prevista, però sí que l'han pogut fer un cop s'ha acabat la primera reunió del gabinet. Una foto de família marcada per dos colors: elles, el vermell; ells, el blau fosc. Poc abans el president espanyol s'ha dirigit a tots ells amb una carta ( consulteu-la aquí) en què els demana "voluntat de diàleg" amb totes les formacions al Congrés "sense exclusions", buscant "l'acord amb tots els grups parlamentaris".

No parla directament de Catalunya, com havien avançat ahir dijous fonts socialistes, però situa com un "repte extraordinari l'enfortiment de la cohesió social i territorial". "Hem de fer del consens, la negociació i el pacte un mecanisme essencial de funcionament", assenyala Sánchez als ministres, a qui proposa que facin una relació de les prioritats dels seus ministeris.

Sánchez els escriu amb cautela. Promet convertir en una de les seves prioritats la resposta al Congrés, així com la transparència. Però recorda que comencen a governar a més de la meitat de la legislatura i que, per tant, tenen el mandat de treballar amb "la urgència i la prudència exigible". "Les dues consideracions ens obliguen a actuar prioritzant objectius de manera ambiciosa però realista", afegeix.

Informa:ARA.CAT (8-6-2018)

PRESIDENT TORRA, NO SIGUEM INGENUS: ESPANYA MAI NO ACCEPTARÀ LA BILATERALITAT O L'AUTODETERMINACIÓ

 

Per Ramon Serra, editor

 

Els catalans som bastant ingenus. Ens pensem que els altres tenen la mateixa concepció de la vida que nosaltres i anem molt equivocats. El nostre caràcter pactista xoca sobretot quan cal parlar amb Espanya. Una i altra vegada ens estavellem contra aquest mur impermeable, petrificat amb l'esperança d'arribar a algun acord. Vana és la nostra esperança.

Aquesta candidesa ens ha costat molts disgustos, especialment en els darrers anys. Que els polítics catalans volguessin parlar de diàleg amb l'Estat es podria comprendre des d'un punt de vista tàctic, donat que és una lluita de David contra Gol·liat. Però que algú pensés de veritat que es podria arribar a acords bilaterals o aconseguir el dret de l'autodeterminació és un absurd. Més que beneïts han estat uns beneits.

El problema, doncs, en la desconeixença dels nostres enemics. Des de fa molts anys sempre he pensat que per a ser diputat del Parlament o tenir un càrrec important al Govern el primer que cal fer és haver viscut dos anys pel cap baix en qualsevol part d'Espanya que no sigui Madrid, perquè aquesta ciutat és la capital de la "burrocràcia" i no permet prendre el pols al poble espanyol. Aleshores amb tota seguretat  s'adonarien que mai dels mais no hi haurà un acord enraonat entre Catalunya i Espanya. És impossible, perquè no solament parlem dues llengües diferents sinó que tenim dues mentalitats oposades. Els qui per raons que ara no vénen al cas hem viscut a la Espanya real prou sabem quin pa que s'hi dóna.

Recordem la frase d'Unamuno que és prou vàlida avui: "Merecemos perder Cataluña. Esta cochina prensa madrileña está haciendo la misma labor que con Cuba. No se entera. Es la bárbara mentalidad castellana. Su cerebro cojonudo, tienen testículos en vez de sesos en la mollera"

Em fa l'efecte que la majoria de dirigents polítics del nostre país i també de les associacions més importants no han tastat aquesta medicina que t'immunitza contra els afalacs espanyols que, ai las, només arriben quan ens necessiten. I després sant tornem-hi amb tota mena de repressions contra Catalunya, especialment contra la llengua.

Llegeix més...

Visites Rebudes

07734804