EL GOBIERNO S'ESPOLSA LA POSSIBILITAT DACOSTAR ELS PRESOS: "DEPÈN DEL JUTGE INSTRUCTOR "

Pedro Sánchez ha reunit per primer cop el seu consell de ministres, aquest divendres, en una reunió que ha servit per “incorporar feina a l’agenda”, segons ha explicat la portaveu de l’executiu, Isabel Celaá, a la roda de premsa posterior a la reunió, en la qual ha tornat a insistir en la majoria femenina en el consell. “El principal problema d’aquest país és el de la integritat territorial, i l’objectiu d’aquest govern és normalitzar el país”, ha considerat Celaá, que ha advocat per obrir el diàleg amb la “Constitució amb una mà”.

Com a exemple d’aquesta normalització, Celaá ha explicat que s’ha aixecat el control financer que feia que la Generalitat no pogués fer pagaments directament sense passar pel ministeri d’Hisenda, com a conseqüència de l’aplicació del 155. “Ens ha semblat que era una mesura de normalització, però això no significa que el govern d’Espanya no hagi d’estar informat de les despeses que ha de fer la Generalitat”, ha afirmat.

La portaveu també s’ha referit a la possibilitat d’acostament dels presos polític, i s’ha tret la responsabilitat de sobre argumentant que “està en mans del jutge instructor”, tot i que Institucions Penitenciàries, depenent del ministeri de l’Interior, té potestat en aquesta matèria.

Entre els primers acords, hi ha l’anunci del president espanyol de reunir-se amb tots els presidents autonòmics en les pròximes setmanes, i la petició de comparèixer al Congrés de Diputats per explicar la formació de govern. El president de la Generalitat, Quim Torra, entrarà dins d’aquesta ronda de contactes, segons ha explicat la ministra. És a dir, tot i que la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, va parlar en la seva presa de possessió de tenir una interlocució oberta “especialment” amb Catalunya, per la situació en què es troben les relacions, després de la primera reunió del gabinet, Celaá s’ha esforçat a emmarcar la reunió en el territori comú, i no ha aclarit si serà “el primer o l’últim”.

La també ministra d’Educació ha explicat en la seva introducció inicial els plans immediats de l’executiu, i ha assegurat que treballarà “per a l’acord”, i ha dit que “per sobre de totes les ideologies legítimes hi ha el servei públic a Espanya”. Celaá ha explicat que els ministres s’han “autoimposat” estar presents als consells de ministres europeus, en un moviment per posar l’accent en l’europeisme de l’executiu. La voluntat del govern espanyol és activar també les directives europees pendents de transposar.

Entre els acord a què ha arribat el consell hi ha els nomenaments del director de gabinet de la Presidència, Iván Redondo i el secretari d’estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, entre d'altres. També hi ha hagut nomenaments de secretaris d’estat al ministeri d’Igualtat i al d’Hisenda.

A l’inici de la reunió estava prevista la tradicional foto de família del gabinet, que ha quedat aigualida per la pluja, i no s’ha pogut fer a l’hora prevista, però sí que l'han pogut fer un cop s'ha acabat la primera reunió del gabinet. Una foto de família marcada per dos colors: elles, el vermell; ells, el blau fosc. Poc abans el president espanyol s'ha dirigit a tots ells amb una carta ( consulteu-la aquí) en què els demana "voluntat de diàleg" amb totes les formacions al Congrés "sense exclusions", buscant "l'acord amb tots els grups parlamentaris".

No parla directament de Catalunya, com havien avançat ahir dijous fonts socialistes, però situa com un "repte extraordinari l'enfortiment de la cohesió social i territorial". "Hem de fer del consens, la negociació i el pacte un mecanisme essencial de funcionament", assenyala Sánchez als ministres, a qui proposa que facin una relació de les prioritats dels seus ministeris.

Sánchez els escriu amb cautela. Promet convertir en una de les seves prioritats la resposta al Congrés, així com la transparència. Però recorda que comencen a governar a més de la meitat de la legislatura i que, per tant, tenen el mandat de treballar amb "la urgència i la prudència exigible". "Les dues consideracions ens obliguen a actuar prioritzant objectius de manera ambiciosa però realista", afegeix.

Informa:ARA.CAT (8-6-2018)

DETENCIONS POLÍTIQUES A VERGES I CELRÀ

 

"Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

 

Antoni Bassas

 

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'Ara que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos. Llegeix més...

Visites Rebudes

08894596