EL GOBIERNO S'ESPOLSA LA POSSIBILITAT DACOSTAR ELS PRESOS: "DEPÈN DEL JUTGE INSTRUCTOR "

Pedro Sánchez ha reunit per primer cop el seu consell de ministres, aquest divendres, en una reunió que ha servit per “incorporar feina a l’agenda”, segons ha explicat la portaveu de l’executiu, Isabel Celaá, a la roda de premsa posterior a la reunió, en la qual ha tornat a insistir en la majoria femenina en el consell. “El principal problema d’aquest país és el de la integritat territorial, i l’objectiu d’aquest govern és normalitzar el país”, ha considerat Celaá, que ha advocat per obrir el diàleg amb la “Constitució amb una mà”.

Com a exemple d’aquesta normalització, Celaá ha explicat que s’ha aixecat el control financer que feia que la Generalitat no pogués fer pagaments directament sense passar pel ministeri d’Hisenda, com a conseqüència de l’aplicació del 155. “Ens ha semblat que era una mesura de normalització, però això no significa que el govern d’Espanya no hagi d’estar informat de les despeses que ha de fer la Generalitat”, ha afirmat.

La portaveu també s’ha referit a la possibilitat d’acostament dels presos polític, i s’ha tret la responsabilitat de sobre argumentant que “està en mans del jutge instructor”, tot i que Institucions Penitenciàries, depenent del ministeri de l’Interior, té potestat en aquesta matèria.

Entre els primers acords, hi ha l’anunci del president espanyol de reunir-se amb tots els presidents autonòmics en les pròximes setmanes, i la petició de comparèixer al Congrés de Diputats per explicar la formació de govern. El president de la Generalitat, Quim Torra, entrarà dins d’aquesta ronda de contactes, segons ha explicat la ministra. És a dir, tot i que la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, va parlar en la seva presa de possessió de tenir una interlocució oberta “especialment” amb Catalunya, per la situació en què es troben les relacions, després de la primera reunió del gabinet, Celaá s’ha esforçat a emmarcar la reunió en el territori comú, i no ha aclarit si serà “el primer o l’últim”.

La també ministra d’Educació ha explicat en la seva introducció inicial els plans immediats de l’executiu, i ha assegurat que treballarà “per a l’acord”, i ha dit que “per sobre de totes les ideologies legítimes hi ha el servei públic a Espanya”. Celaá ha explicat que els ministres s’han “autoimposat” estar presents als consells de ministres europeus, en un moviment per posar l’accent en l’europeisme de l’executiu. La voluntat del govern espanyol és activar també les directives europees pendents de transposar.

Entre els acord a què ha arribat el consell hi ha els nomenaments del director de gabinet de la Presidència, Iván Redondo i el secretari d’estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, entre d'altres. També hi ha hagut nomenaments de secretaris d’estat al ministeri d’Igualtat i al d’Hisenda.

A l’inici de la reunió estava prevista la tradicional foto de família del gabinet, que ha quedat aigualida per la pluja, i no s’ha pogut fer a l’hora prevista, però sí que l'han pogut fer un cop s'ha acabat la primera reunió del gabinet. Una foto de família marcada per dos colors: elles, el vermell; ells, el blau fosc. Poc abans el president espanyol s'ha dirigit a tots ells amb una carta ( consulteu-la aquí) en què els demana "voluntat de diàleg" amb totes les formacions al Congrés "sense exclusions", buscant "l'acord amb tots els grups parlamentaris".

No parla directament de Catalunya, com havien avançat ahir dijous fonts socialistes, però situa com un "repte extraordinari l'enfortiment de la cohesió social i territorial". "Hem de fer del consens, la negociació i el pacte un mecanisme essencial de funcionament", assenyala Sánchez als ministres, a qui proposa que facin una relació de les prioritats dels seus ministeris.

Sánchez els escriu amb cautela. Promet convertir en una de les seves prioritats la resposta al Congrés, així com la transparència. Però recorda que comencen a governar a més de la meitat de la legislatura i que, per tant, tenen el mandat de treballar amb "la urgència i la prudència exigible". "Les dues consideracions ens obliguen a actuar prioritzant objectius de manera ambiciosa però realista", afegeix.

Informa:ARA.CAT (8-6-2018)

UNA REVENJA LLARGAMENT PLANIFICADA PER ANORREAR LA NACIÓ CATALANA

 

" Una revenja llargament planificada "

 

SALVADOR CARDÚS

 

El sacrifici dels represaliats polítics posa en evidència la greu feblesa democràtica d’Espanya

 

Avui fa just un any –un any llarguíssim– que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són injustament a la presó. És cert que molta gent d’aquest país està demostrant que no els oblida –ni a ells, ni a la resta d’empresonats i exiliats–, amb multitudinàries concentracions diàries i setmanals en diversos municipis i davant les presons; amb milers de cartes enviades als centres penitenciaris; amb tota mena d’actes “grocs” arreu del país per a les caixes de resistència i amb iniciatives de tant valor simbòlic com la pujada als Cims per la Llibertat. Però fins i tot aquests gestos de solidaritat es podrien tornar rutinaris i acabar fent 'normal' allò que és insuportablement ignominiós. Tenir gent de pau com Sànchez i Cuixart i bona part d’un govern escollit democràticament a la presó i a l’exili –a més dels centenars d’investigats pendents de procediments judicials– és tan i tan greu que costa d’entendre que algú ja ho pugui donar per descomptat a l’hora de valorar la situació política actual.

Aquest primer empresonament de dues persones que estimo i admiro tant, compromeses, intel·ligents, tenaces, valentes, pacífiques i, sobretot, innocents, fa un any que ens va trasbalsar profundament. Algú dirà que es podia veure a venir. Però era un pas tan descarat en l’expressió d’hostilitat de l'Estat cap a una gent i un territori que consideren seus, que semblava que no gosarien fer-lo. Esclar que tampoc no m’havia imaginat l’atonyinament de l’1-O, quinze dies abans. Però que la policia s’excedís encara podia entrar en la hipòtesi del descontrol o de la irritació per aquella profunda humiliació política. Ara bé, ¿era concebible que el sistema judicial es deixés arrossegar per la venjança de manera tan desvergonyida? Llegeix més...

Visites Rebudes

08314798