L'ESCOLA CATALANA ES DEFENSA AL CARRER: " VOLEM EDUCAR EN LLIBERTAT "

Després de veure's a l'ull de l'huracà, l'escola catalana ha decidit passar a l'acció i sortir al carrer a defensar-se. Centenars de persones han recorregut aquest matí de diumenge els carrers del centre de Barcelona per rebutjar les denúncies d'adoctrinament i fer costat als docents que han sigut acusats en centres de Sant Andreu de la Barca i de la Seu d'Urgell. La convocatòria neix del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que aplega associacions de pares i mares, estudiants i sindicats -i compta, també, amb el suport de la plataforma Somescola- i s'ha convertit en un clam perquè es deixi l'educació "en pau". "Volem educar en llibertat", cridaven els manifestants.

Un dels objectius de la marxa era reivindicar que a l'escola "s'ha de poder parlar de tot" i posar de manifest que, a causa de la situació que s'ha generat els últims mesos, ara ja hi ha professionals que s'autocensuren per por. "Deixeu en pau l'educació", cridaven els concentrats, mentre alguns professionals explicaven el neguit que suposa en el context actual haver d'abordar temes com els fets de 1714 o la desobediència encarnada en figures com la de Rosa Parks. "Això abans no passava", ha lamentat David Córdoba, portaveu del sindicat Ustec, per deixar clar que la manifestació d'avui vol expressar solidaritat als docents assenyalats, però també per deixar clar que la comunitat educativa ha dit "prou".Els representants de les diferents entitats i sindicats concentrats també han demanat al nou Govern que faci tot el possible per garantir que la normalitat torna a les aules.

La manifestació, que ha començat a les 12 del migdia a la plaça Universitat, ha d'arribar fins al passeig Lluís Companys i representa una plantada de la comunitat educativa "davant la campanya judicial i mediàtica contra els i les docents". La d'avui és, de fet, l'última d'una sèrie de mobilitzacions de l'escola catalana, que ja va protestar, per exemple, en una concentració a Sant Andreu de la Barca, on hi ha l'institut El Palau, el més assenyalat per la justícia espanyola després d'una denúncia que van interposar guàrdies civils que són pares d'alumnes del centre.

Entre els manifestants hi havia molts representants de la comunitat educativa d'aquest institut i samarretes blanques i cartells per donar suport als docents dels centre. Josep Lluís del Alcázar, com a portaveu de la plataforma de suport als docents de l'institut, ha remarcat la "bona reacció" que han tingut molts exalumnes del centre, que han liderat mobilitzacions, i ha lamentat que s'hagi intentat "instrumentalitzar" el cas per atacar el model educatiu català. També ha remarcat que l'aplicació del 155 ha obligat la comunitat educativa a fer-se sentir amb més força -per l'absència de Govern- i que ara confien que es defensi la seva tasca. Famílies i docents de l'institut s'han reunit, durant les últimes setmanes, amb grups parlamentaris per impulsar una moció de suport al professorat del centre educatiu, en la línia de les que ja s'han aprovat a molts ajuntaments.

Al final del recorregut, s'ha llegut el manifest unitari de la convocatòria -que insisteix en la necessitat de poder "educar en llibertat" i donar suport a tots els docents que són als jutjats, i els 500 professionals de l'educació "amenaçats" pel delegat del govern espanyol, Enric Millo- i un altre de la plataforma 9 del Palau -llegit per un antic alumne, un representant de les famílies i unrepresentant del professorat-que, entre d'altres demandes, reclama a les institucions educatives i polítiques el suport explícit als membres del centre i insta la Fiscalia a reconsiderar les acusacions i demanar l'arxiu del procediment judicial contra el professorat d'El Palau i altres docents encausats pels mateixos motius.

En la roda de premsa de presentació d'aquest calendari de mobilitzacions, els portaveus del MUCE van reivindicar els centres educatius com a espais que no estan "aïllats del món" i van defensar que les escoles i els instituts siguin espais "lliures" on es generin debats. El manifest d'avui denuncia la "instrumentalització" que s'ha fet dels casos de professors acusats d'adoctrinament i assegura que s'ha "posat en risc" la cohesió i la convivència.

Informa:ARA.CAT (10-6-2018)

DETENCIONS POLÍTIQUES A VERGES I CELRÀ

 

"Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

 

Antoni Bassas

 

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'Ara que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos. Llegeix més...

Visites Rebudes

08919414