ARTADI I LA MINISTRA BATET PREPAREN LA REUNIÓ DE TORRA AMB SÁNCHEZ

La consellera de Presidència, Elsa Artadi, i la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, començaran a preparar aquesta tarda la reunió entre el president, Quim Torra, i el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez.

Divendres, els dos presidents van parlar telefònicament i van acordar que seria la ministra i la consellera les qui s'encarregarien de preparar la trobada. Des de la Generalitat es reclama la reunió amb màxima urgència, mentre que l'executiu espanyol confia poder celebrar-la abans de l'estiu.
Reunió amb Domènech

Precisament, la trobada dels dos presidents ha estat un dels elements centrals de l'entrevista que han mantingut aquest matí el president de la Generalitat i el líder de Catalunya en Comú Podem, Xavier Domènech.

Domènech ha exigit que la reunió es plantegi "sense condicions prèvies, però sobretot amb voluntat d'acords" i no de fer escenificacions, per la qual cosa ha proposat la creació d'una taula de diàleg per arribar a grans consensos de país. "Això farà més fort el diàleg de la Generalitat amb l'Estat", ha assegurat.

Segons el líder dels Comuns, aquesta taula l'hauria de pilotar el Govern de la Generalitat però n'hauria de comptar amb una àmplia representació política i social. "S'ha d'emplaçar el conjunt de forces de Catalunya i la societat civil, seguint l'experiència de l'Espai per la Democràcia i la Convivència", ha explicat.

La portaveu del Govern ha admès que "qualsevol taula que faciliti el diàleg i cerqui consensos interns al país sempre és benvinguda". "Hem de veure com encaixa amb la proposta en aquest sentit que va fer el president del Parlament, Roger Torrent, el 24 de març", ha afegit Artadi que ha recordat que Torrent ja ha iniciat contactes amb aquest objectiu en diferents àmbits.

De moment, la consellera ha recordat que "un dels grans consensos que ha tingut aquest país és el dret a decidir sobre el seu futur".


Negociació de pressupostos

 

D'altra banda, Domènech ha expressat també la necessitat de recuperar les lleis suspeses pel TC tal i com reclama el Govern, però ha exigit també que s'apliquin aquelles parts de les lleis que continuen vigents. "La llei 24/2015, de pobresa energètica, la part no suspesa no s'ha aplicat. Igual que en la de canvi climàtic. Per tant, treballar conjuntament per recuperar aquestes lleis, sí. Però recuperar aquestes lleis és començar-les a aplicar", ha advertit.

En relació als pressupostos de la Generalitat per a l'any vinent, que el Govern està ja posant en marxa, Domènech ha assenyalat també les condicions del seu grup. "Per fer uns pressupostos realment socials i al servei conjunt del país ja vam dir que esteníem la mà, però perquè pugui ser realment sòlida, hi ha coses que el Govern hauria de fer ja", ha advertit. Entre aquestes condicions ha assenyalat la necesstiat d'aturar la subhasta d'edificis de la Generalitat i "entrar en una negociació amb entitats socials i Ajuntaments per veure qui ús se'n dona", o bé finançar un terç de les escoles bressol que la Generalitat va decidir no cobrir.

Informa:ELNACIONAL.CAT (11-6-2018)

FELIPE VI, DE LA PROTESTA AL BUIT A BARCELONA

 

"Felip VI, de la protesta al buit "

 

José Antich

 

De totes les imatges que s'han pogut veure aquest divendres de l'acte institucional d'homenatge a les víctimes de l'atemptat del passat 17 d'agost cap, absolutament cap, era tan descarnadament cruel com la vista aèria de la plaça Catalunya de Barcelona. Un espai enorme, d'uns 30.000 metres quadrats, blindat per la policia i ocupat només en una part per l'acte sense encant organitzat per l'Ajuntament de Barcelona on es trobaven el Rei, les autoritats, la classe política, els familiars i un nombrós grup de defensors de la monarquia i de la unitat d'Espanya. Molt pobre en el seu conjunt per a la tragèdia que va ser l'atemptat en què van morir 16 persones, però explicable, lamentablement, per la basta manipulació que la Casa Reial i el govern espanyol han tractat de fer de l'acte.

Es va impedir l'accés a l'independentisme per evitar escenes de protesta i incomoditats de les autoritats espanyoles i l'unionisme es va quedar a casa. O se'n va anar a la platja. El govern espanyol volia evitar la xiulada a Felip VI de l'any passat, que va donar la volta al món i que va mostrar el disgust de la societat catalana amb la monarquia espanyola. L'ANC, Òmnium i els partits independentistes havien fet crides explícites per desmobilitzar els seus simpatitzants davant del model d'acte escollit i la presència reial. I la sempre disciplinada base de l'independentisme català va seguir les seves consignes. No hi va haver xiulades, cert. I només uns centenars de membres dels CDR en silenci i amb pancartes van participar en una marxa silenciosa per la Rambla de Barcelona.

No hi va haver protestes irades com en altres ocasions. Hi va haver una cosa pitjor i que acaba ressonant més que una protesta: el buit. Una plaça Catalunya que hagués pogut ser atapeïda de simpatitzants unionistes presentava enormes llacunes. En tot cas, centenars de persones amb banderes espanyoles. I en un balcó, molt a prop d'on estava instal·lada la comitiva oficial, una gran pancarta amb Felip VI de cap per avall i el següent text en anglès: "El rei d'Espanya no és benvingut als Països Catalans." Una pancarta penjada la nit abans i que els mossos, pel que sembla, primer van rebre ordres de retirar-la i després de no tocar-la. La delegació del govern espanyol ja ha expressat el seu malestar.

Dos breus apunts més. Per què la Casa Reial no va voler realitzar l'ofrena floral a la Rambla al costat de les autoritats catalanes i perquè no es notés tant la seva absència tampoc no hi va anar el president espanyol? Per què les autoritats espanyoles no van ser capaces d'aguantar la mirada a Laura Masvidal, la dona del conseller Quim Forn, quan el president Torra la va col·locar al seu costat a la fila d'autoritats i els la presentava? Felip VI, fugisser, va haver d'escoltar de Masvidal que no era ella sinó el seu marit qui havia de ser allà i el president del CGPJ i president del Suprem, Carlos Lesmes, va girar literalment la cara.

I un corol·lari. La important presència d'independentistes en una tarda climatològicament infernal a Lledoners en homenatge a Quim Forn demostra que la ciutadania no oblida i és agraïda a tot i el molt bé que es va fer aquell 17-A. No cal donar-li més voltes però sí que cal recordar que aquell dia, just aquell dia, van començar moltes coses. I van caure moltes caretes.

Informa:ELNACIONAL.CAT (18-8-2018)

Visites Rebudes

08020492