ARTADI I LA MINISTRA BATET PREPAREN LA REUNIÓ DE TORRA AMB SÁNCHEZ

La consellera de Presidència, Elsa Artadi, i la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, començaran a preparar aquesta tarda la reunió entre el president, Quim Torra, i el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez.

Divendres, els dos presidents van parlar telefònicament i van acordar que seria la ministra i la consellera les qui s'encarregarien de preparar la trobada. Des de la Generalitat es reclama la reunió amb màxima urgència, mentre que l'executiu espanyol confia poder celebrar-la abans de l'estiu.
Reunió amb Domènech

Precisament, la trobada dels dos presidents ha estat un dels elements centrals de l'entrevista que han mantingut aquest matí el president de la Generalitat i el líder de Catalunya en Comú Podem, Xavier Domènech.

Domènech ha exigit que la reunió es plantegi "sense condicions prèvies, però sobretot amb voluntat d'acords" i no de fer escenificacions, per la qual cosa ha proposat la creació d'una taula de diàleg per arribar a grans consensos de país. "Això farà més fort el diàleg de la Generalitat amb l'Estat", ha assegurat.

Segons el líder dels Comuns, aquesta taula l'hauria de pilotar el Govern de la Generalitat però n'hauria de comptar amb una àmplia representació política i social. "S'ha d'emplaçar el conjunt de forces de Catalunya i la societat civil, seguint l'experiència de l'Espai per la Democràcia i la Convivència", ha explicat.

La portaveu del Govern ha admès que "qualsevol taula que faciliti el diàleg i cerqui consensos interns al país sempre és benvinguda". "Hem de veure com encaixa amb la proposta en aquest sentit que va fer el president del Parlament, Roger Torrent, el 24 de març", ha afegit Artadi que ha recordat que Torrent ja ha iniciat contactes amb aquest objectiu en diferents àmbits.

De moment, la consellera ha recordat que "un dels grans consensos que ha tingut aquest país és el dret a decidir sobre el seu futur".


Negociació de pressupostos

 

D'altra banda, Domènech ha expressat també la necessitat de recuperar les lleis suspeses pel TC tal i com reclama el Govern, però ha exigit també que s'apliquin aquelles parts de les lleis que continuen vigents. "La llei 24/2015, de pobresa energètica, la part no suspesa no s'ha aplicat. Igual que en la de canvi climàtic. Per tant, treballar conjuntament per recuperar aquestes lleis, sí. Però recuperar aquestes lleis és començar-les a aplicar", ha advertit.

En relació als pressupostos de la Generalitat per a l'any vinent, que el Govern està ja posant en marxa, Domènech ha assenyalat també les condicions del seu grup. "Per fer uns pressupostos realment socials i al servei conjunt del país ja vam dir que esteníem la mà, però perquè pugui ser realment sòlida, hi ha coses que el Govern hauria de fer ja", ha advertit. Entre aquestes condicions ha assenyalat la necesstiat d'aturar la subhasta d'edificis de la Generalitat i "entrar en una negociació amb entitats socials i Ajuntaments per veure qui ús se'n dona", o bé finançar un terç de les escoles bressol que la Generalitat va decidir no cobrir.

Informa:ELNACIONAL.CAT (11-6-2018)

DETENCIONS POLÍTIQUES A VERGES I CELRÀ

 

"Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

 

Antoni Bassas

 

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'Ara que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos. Llegeix més...

Visites Rebudes

08894654