ARTADI I LA MINISTRA BATET PREPAREN LA REUNIÓ DE TORRA AMB SÁNCHEZ

La consellera de Presidència, Elsa Artadi, i la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, començaran a preparar aquesta tarda la reunió entre el president, Quim Torra, i el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez.

Divendres, els dos presidents van parlar telefònicament i van acordar que seria la ministra i la consellera les qui s'encarregarien de preparar la trobada. Des de la Generalitat es reclama la reunió amb màxima urgència, mentre que l'executiu espanyol confia poder celebrar-la abans de l'estiu.
Reunió amb Domènech

Precisament, la trobada dels dos presidents ha estat un dels elements centrals de l'entrevista que han mantingut aquest matí el president de la Generalitat i el líder de Catalunya en Comú Podem, Xavier Domènech.

Domènech ha exigit que la reunió es plantegi "sense condicions prèvies, però sobretot amb voluntat d'acords" i no de fer escenificacions, per la qual cosa ha proposat la creació d'una taula de diàleg per arribar a grans consensos de país. "Això farà més fort el diàleg de la Generalitat amb l'Estat", ha assegurat.

Segons el líder dels Comuns, aquesta taula l'hauria de pilotar el Govern de la Generalitat però n'hauria de comptar amb una àmplia representació política i social. "S'ha d'emplaçar el conjunt de forces de Catalunya i la societat civil, seguint l'experiència de l'Espai per la Democràcia i la Convivència", ha explicat.

La portaveu del Govern ha admès que "qualsevol taula que faciliti el diàleg i cerqui consensos interns al país sempre és benvinguda". "Hem de veure com encaixa amb la proposta en aquest sentit que va fer el president del Parlament, Roger Torrent, el 24 de març", ha afegit Artadi que ha recordat que Torrent ja ha iniciat contactes amb aquest objectiu en diferents àmbits.

De moment, la consellera ha recordat que "un dels grans consensos que ha tingut aquest país és el dret a decidir sobre el seu futur".


Negociació de pressupostos

 

D'altra banda, Domènech ha expressat també la necessitat de recuperar les lleis suspeses pel TC tal i com reclama el Govern, però ha exigit també que s'apliquin aquelles parts de les lleis que continuen vigents. "La llei 24/2015, de pobresa energètica, la part no suspesa no s'ha aplicat. Igual que en la de canvi climàtic. Per tant, treballar conjuntament per recuperar aquestes lleis, sí. Però recuperar aquestes lleis és començar-les a aplicar", ha advertit.

En relació als pressupostos de la Generalitat per a l'any vinent, que el Govern està ja posant en marxa, Domènech ha assenyalat també les condicions del seu grup. "Per fer uns pressupostos realment socials i al servei conjunt del país ja vam dir que esteníem la mà, però perquè pugui ser realment sòlida, hi ha coses que el Govern hauria de fer ja", ha advertit. Entre aquestes condicions ha assenyalat la necesstiat d'aturar la subhasta d'edificis de la Generalitat i "entrar en una negociació amb entitats socials i Ajuntaments per veure qui ús se'n dona", o bé finançar un terç de les escoles bressol que la Generalitat va decidir no cobrir.

Informa:ELNACIONAL.CAT (11-6-2018)

UNA REVENJA LLARGAMENT PLANIFICADA PER ANORREAR LA NACIÓ CATALANA

 

" Una revenja llargament planificada "

 

SALVADOR CARDÚS

 

El sacrifici dels represaliats polítics posa en evidència la greu feblesa democràtica d’Espanya

 

Avui fa just un any –un any llarguíssim– que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són injustament a la presó. És cert que molta gent d’aquest país està demostrant que no els oblida –ni a ells, ni a la resta d’empresonats i exiliats–, amb multitudinàries concentracions diàries i setmanals en diversos municipis i davant les presons; amb milers de cartes enviades als centres penitenciaris; amb tota mena d’actes “grocs” arreu del país per a les caixes de resistència i amb iniciatives de tant valor simbòlic com la pujada als Cims per la Llibertat. Però fins i tot aquests gestos de solidaritat es podrien tornar rutinaris i acabar fent 'normal' allò que és insuportablement ignominiós. Tenir gent de pau com Sànchez i Cuixart i bona part d’un govern escollit democràticament a la presó i a l’exili –a més dels centenars d’investigats pendents de procediments judicials– és tan i tan greu que costa d’entendre que algú ja ho pugui donar per descomptat a l’hora de valorar la situació política actual.

Aquest primer empresonament de dues persones que estimo i admiro tant, compromeses, intel·ligents, tenaces, valentes, pacífiques i, sobretot, innocents, fa un any que ens va trasbalsar profundament. Algú dirà que es podia veure a venir. Però era un pas tan descarat en l’expressió d’hostilitat de l'Estat cap a una gent i un territori que consideren seus, que semblava que no gosarien fer-lo. Esclar que tampoc no m’havia imaginat l’atonyinament de l’1-O, quinze dies abans. Però que la policia s’excedís encara podia entrar en la hipòtesi del descontrol o de la irritació per aquella profunda humiliació política. Ara bé, ¿era concebible que el sistema judicial es deixés arrossegar per la venjança de manera tan desvergonyida? Llegeix més...

Visites Rebudes

08314816