LA CUP EXIGEIX TORRA QUE CONCRETI " L'AGENDA DE RUPTURA " AMB ESPANYA

Els cupaires Carles Riera i Natàlia Sànchez han reclamat al president Quim Torra, durant la reunió que han mantingut avui al Palau de la Generalitat, que concreti quin és el seu calendari de trencament amb l'Estat i els "passos efectius" per materialitzar-lo. "Trobem a faltar una nova agenda de ruptura democràtica amb l'Estat", ha advertit Riera.

A parer dels cupaires, és imprescindible actualitzar o refermar la declaració del 9-N del 2016, "en què es deia que sempre prevaldran les decisions del Parlament per damunt del que digui l'Estat espanyol". Amb tot, han admès que les possibilitats d'impulsar aquesta agenda de ruptura depèn de la mobilització al carrer.

De la seva banda, Torra ha expressat el compromís explícit de no renunciar a res, segons ha assegurat la portaveu del Govern, Elsa Artadi. En concret, pel que fa la crida a refermar la declaració del 9-N, la portaveu del Govern ha assegurat que està cent per cent d'acord amb la voluntat de refermar que la sobirania del poble de Catalunya rau en el Parlament.

El president i la CUP no han coincidit sobre els ritmes de l'anomenat procés constituent. Els cupaires han advertit que aquest procés no pot estar buit de contingut mentre que el Govern defensa que "cal llançar-lo com més aviat millor perquè assenti les bases de la futura Constitució catalana"

Al llarg de la trobada, els diputats cupaires han expressat a Torra la seva preocupació pel que considerem "una distància evident entre un discurs que a vegades denota una intenció republicana i independentista" i una "política que sembla autonòmica i autonomista". "El temps polític per la retòrica i la batalla simbòlica ha acabat. És urgent que el Govern passi del moment de la retòrica a la praxi", han advertit.

Aquests gestos haurien de començar, a parer dels cupaires, per la restitució de les lleis suspeses pel TC. "Li hem proposat que aquesta restitució ha de ser un acte de sobirania del nostre Parlament, de manera unilateral i sobirana", ha advertit Riera.


Negociació amb l'Estat

 

Igualment, els cupaires han expressat la "falta de confiança davant de qualsevol diàleg que es pugui fer amb l'Estat i el govern del PSOE". I no només això, han advertit que es mantindran atents a "qualsevol negociació que no passi per la defensa del 1-O i 21-D". "No permetrem que es manllevi la mobilització de l'1-O a canvi de molles autonòmiques", han subratllat.

En relació amb el pressupost, la CUP ha advertit que és "molt difícil, per no dir impensable" que la CUP pugui repetir el suport que va donar als comptes del Govern de Carles Puigdemont, "si es tracta d'aprovar uns pressupostos antisocials en el context de gestió autonòmica".

Els dos diputats de la CUP han volgut subratllar, abans de començar la seva compareixença al faristol del palau de la Generalitat, que "avui al Palau de la Generalitat no hi eren els membres del Govern legítim de la Generalitat que són a la presó o a l'exili, tampoc Anna Gabriel", als quals ha volgut enviar un missatge de solidaritat i compromís.

Informa:

LES ACUSACIONS DEL JUDICI: COMENCEN A FER AIGÜES

"Comença a fer aigües "


Joan J. Queralt

Van iniciar el dimarts 19 les seves declaracions Romeva, amb una solidesa espectacular, pròpia de la seva formació i trajectòria, i Rull, clar, sòlid i a bastament documentat. L'absurdament maratonià dimecres 20 van declarar Turull, Bassa, Borràs i Mundó. En respondre tots a una fiscalia sense esma, reiterativa i desorientada i a una Advocacia de l’Estat, ara per ara, més aviat fosca i testimonial, la jornada es va allargar baldant tothom i lesionant el dret de defensa.

La sessió va acabar amb una rebequeria, amb el consegüent absis de poder, del president del tribunal en fixar, malgrat les raonades peticions de l’advocat Jordi Pina, novament les deu del matí de dijous per reiniciar les sessions.

Dijous va ser un dia intens, però d’horari moderat. Vila, autojustificant-se, però sense abdicar dels seus plantejaments, i un Jordi Sànchez pletòric, que omplirà portades i planes durant molt de temps.

Semblava, amb aquesta cursa com un pollastre escapçat, que, no se sap per quins set sous, calia acabar com fos les declaracions dels acusats aquesta setmana. No ha estat així, perquè, tal com declaraven, tothom veia que no podia ser. Per acabar-ho d’adobar i de pressionar, el tribunal va fer pública l'agenda de citacions de testimonis. Semblava, pel seu atapeïment, més una llista de judicis de faltes que el calendari del judici més important de la història judicial espanyola. Com no podia ser d’altra manera, aquest calendari també s’ha redefinit. Llegeix més...

Opinions

Visites Rebudes

09244162