LA CUP EXIGEIX TORRA QUE CONCRETI " L'AGENDA DE RUPTURA " AMB ESPANYA

Els cupaires Carles Riera i Natàlia Sànchez han reclamat al president Quim Torra, durant la reunió que han mantingut avui al Palau de la Generalitat, que concreti quin és el seu calendari de trencament amb l'Estat i els "passos efectius" per materialitzar-lo. "Trobem a faltar una nova agenda de ruptura democràtica amb l'Estat", ha advertit Riera.

A parer dels cupaires, és imprescindible actualitzar o refermar la declaració del 9-N del 2016, "en què es deia que sempre prevaldran les decisions del Parlament per damunt del que digui l'Estat espanyol". Amb tot, han admès que les possibilitats d'impulsar aquesta agenda de ruptura depèn de la mobilització al carrer.

De la seva banda, Torra ha expressat el compromís explícit de no renunciar a res, segons ha assegurat la portaveu del Govern, Elsa Artadi. En concret, pel que fa la crida a refermar la declaració del 9-N, la portaveu del Govern ha assegurat que està cent per cent d'acord amb la voluntat de refermar que la sobirania del poble de Catalunya rau en el Parlament.

El president i la CUP no han coincidit sobre els ritmes de l'anomenat procés constituent. Els cupaires han advertit que aquest procés no pot estar buit de contingut mentre que el Govern defensa que "cal llançar-lo com més aviat millor perquè assenti les bases de la futura Constitució catalana"

Al llarg de la trobada, els diputats cupaires han expressat a Torra la seva preocupació pel que considerem "una distància evident entre un discurs que a vegades denota una intenció republicana i independentista" i una "política que sembla autonòmica i autonomista". "El temps polític per la retòrica i la batalla simbòlica ha acabat. És urgent que el Govern passi del moment de la retòrica a la praxi", han advertit.

Aquests gestos haurien de començar, a parer dels cupaires, per la restitució de les lleis suspeses pel TC. "Li hem proposat que aquesta restitució ha de ser un acte de sobirania del nostre Parlament, de manera unilateral i sobirana", ha advertit Riera.


Negociació amb l'Estat

 

Igualment, els cupaires han expressat la "falta de confiança davant de qualsevol diàleg que es pugui fer amb l'Estat i el govern del PSOE". I no només això, han advertit que es mantindran atents a "qualsevol negociació que no passi per la defensa del 1-O i 21-D". "No permetrem que es manllevi la mobilització de l'1-O a canvi de molles autonòmiques", han subratllat.

En relació amb el pressupost, la CUP ha advertit que és "molt difícil, per no dir impensable" que la CUP pugui repetir el suport que va donar als comptes del Govern de Carles Puigdemont, "si es tracta d'aprovar uns pressupostos antisocials en el context de gestió autonòmica".

Els dos diputats de la CUP han volgut subratllar, abans de començar la seva compareixença al faristol del palau de la Generalitat, que "avui al Palau de la Generalitat no hi eren els membres del Govern legítim de la Generalitat que són a la presó o a l'exili, tampoc Anna Gabriel", als quals ha volgut enviar un missatge de solidaritat i compromís.

Informa:

COM ARRUÏNAR L'INDEPENDENTISME EN TRES DIES

 

"Com arruïnar l’independentisme en tres dies "

No pertoca a cap partit interpretar o posar límits a la llibertat de manifestació

 

JOAN B. CULLA

 

Primer de tot: si en les actuacions dels antiavalots dels Mossos del dijous 6, a Girona i a Terrassa, s’hi produí alguna transgressió dels protocols del cos o de les ordres rebudes, si aquestes últimes eren inapropiades, si es donà algun excés o acarnissament en l’ús de la força o qualsevol altra irregularitat, és imprescindible que hom depuri responsabilitats i es dictin les mesures disciplinàries corresponents.

Dit això, afegeixo sense embuts una altra cosa: no és a la CUP a qui correspon fixar el model policial d’aquest país, ni dictar eventuals canvis en la “cultura de seguretat” del govern de Catalunya, com semblava pretendre l’altre dia el diputat Carles Riera. D’una banda, perquè la CUP representa ara mateix el 4,5% dels votants catalans, i no forma part del Govern ni de la majoria que el sustenta. De l’altra, perquè és difícil reconèixer-li autoritat en la matèria al grup polític un alt representant institucional del qual lluïa orgullós una samarreta amb la sigla ACAB, que vol dir "All Cops Are Bastards", o sigui “Tos els policies són uns malparits”. No em consta que la formació anticapitalista hagi explicat mai en què consistiria el seu “model policial” (a banda de dissoldre la Brimo), però goso afirmar que, entre Patrulles de Control o Guàrdies Rojos i una policia democràtica europea, la immensa majoria dels ciutadans preferim això segon.

Tampoc no pertoca a la CUP –ni a cap altre partit– interpretar o posar límits a la llibertat de manifestació, determinant qui pot exercir-la i qui no. Tal com explicava dissabte aquí mateix l’exconsellera (d’Interior i de Justícia) Montserrat Tura, les convocatòries subscrites per organitzacions legals són simplement “comunicades” a l’autoritat, que no les pot “prohibir”. En tot cas, s’hauria d’instar la il·legalització judicial de determinats grups o plataformes, però no m’imagino els cupaires avançant per aquest camí... Llegeix més...

Visites Rebudes

08656076