UNA NOIA DE DISSET ANYS, PRIMERA ESTUDIANT A RESPONDRE EN ARANÈS A LA SELECTIVITAT

Una noia de disset anys, primera estudiant a respondre en aranès a la selectivitat
Lourdes Bruna vol reivindicar l'ús de la seva llengua en l'ensenyament

Les proves d’accés a la universitat que s’estan duent a terme al Principat des d’avui han comptat amb un fet destacat: el d’una jove estudiant que vol respondre en aranès. Segons ha avançat TV3, Lourdes Bruna, que ha cursat el batxillerat francès i s’examinarà de matimàtiques i física aquest dijous. Ho farà en la seva llengua per primer cop en una prova, cosa que ha sorprès a les xarxes socials.

Bruna va escriure el treball de recerca en aranès i va ser a partir d’aquí que va decidir fer un pas més. El Síndic d’Aran, Carlos Barrera, ja ha ofert a la Universitat de Lleida dos lingüistes per ajudar a traduir les respostes de l’estudiant i permetre’n la correcció. Mentrestant, el Conselh Generau d’Aran segueix reivindicant que els alumnes de la Vall es puguin examinar en la seva llengua.

Lourdes Bruna, del treball de recerca a la televisió en defensa de l’aranès

L’estudiant aranesa Lourdes Bruna haurà d’enfrontar-se aquest dijous als exàmens de matemàtiques i física de la selectivitat amb la perspectiva d’accedir a un grau de Telecomunicacions. Aquests de fet seran els seus primers exàmens de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), ja que a les matèries comunes no hi havia d’anar per haver cursat el Batxibac, el batxillerat en francès.

Bruna creu que ‘és una manera de reconèixer l’aranès’. Des que s’ha fet públic i ha sortit als mitjans, el seu entorn l’ha felicitat i ha reaccionat positivament, sobretot perquè serà la primera alumna a fer-ho, tota una responsabilitat per a una noia de tan sols disset anys. ‘Vaig començar fent el Treball de recerca en aranès i vaig pensar que si això ho podia fer en aranès per què no ho podia fer amb la selectivitat’, ha afirmat. Va ser iniciativa seva i ara ho torna a ser, però ja ha rebut el suport de les institucions araneses. Malgrat que al principi semblava que no acceptarien les respostes, la mediació ha permès que la Universitat de Lleida no s’hi oposi.

Informa:VILAWEB.CAT (12-6-2018)

LES ACUSACIONS DEL JUDICI: COMENCEN A FER AIGÜES

"Comença a fer aigües "


Joan J. Queralt

Van iniciar el dimarts 19 les seves declaracions Romeva, amb una solidesa espectacular, pròpia de la seva formació i trajectòria, i Rull, clar, sòlid i a bastament documentat. L'absurdament maratonià dimecres 20 van declarar Turull, Bassa, Borràs i Mundó. En respondre tots a una fiscalia sense esma, reiterativa i desorientada i a una Advocacia de l’Estat, ara per ara, més aviat fosca i testimonial, la jornada es va allargar baldant tothom i lesionant el dret de defensa.

La sessió va acabar amb una rebequeria, amb el consegüent absis de poder, del president del tribunal en fixar, malgrat les raonades peticions de l’advocat Jordi Pina, novament les deu del matí de dijous per reiniciar les sessions.

Dijous va ser un dia intens, però d’horari moderat. Vila, autojustificant-se, però sense abdicar dels seus plantejaments, i un Jordi Sànchez pletòric, que omplirà portades i planes durant molt de temps.

Semblava, amb aquesta cursa com un pollastre escapçat, que, no se sap per quins set sous, calia acabar com fos les declaracions dels acusats aquesta setmana. No ha estat així, perquè, tal com declaraven, tothom veia que no podia ser. Per acabar-ho d’adobar i de pressionar, el tribunal va fer pública l'agenda de citacions de testimonis. Semblava, pel seu atapeïment, més una llista de judicis de faltes que el calendari del judici més important de la història judicial espanyola. Com no podia ser d’altra manera, aquest calendari també s’ha redefinit. Llegeix més...

Opinions

Visites Rebudes

09243965