TORRA VALORA POSITIVAMENT LA REUNIÓ AMB SÁNCHEZ, PERÒ NO RENUNCIA A L'AUTODETERMINACIÓ

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha valorat positivament la reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez,i l'ha titllat de "llarga, sincera i de treball". Concretament, Torra ha celebrat que Sánchez reconegui "que és un problema polític que s'ha de respondre políticament" i ha recordat que "feia mesos i anys que no es podia parlar de tot". "He vist al president Sánchez que ha escoltat i que prenia notes i això m'ha agradat", ha insistit. No obstant això, ha insistit que qualsevol solució "passa per l'autodeterminació" i ha afegit que el Govern "no renuncia a cap de les fórmules per arribar a la independència". "Si algú entén que hi ha una altra solució política que no sigui la de votar, que m'ho expliqui", ha asseverat. Torra ha observat diferències amb el govern de Rajoy i ha defensat que li donen "una oportunitat més al diàleg". "Fins ara era impossible", ha lamentat.

A banda de l'autodeterminació, un altre dels temes principals de la reunió, segons Torra, han estat els "presos i exiliats". Li ha traslladat a Sánchez que és una "indecència jurídica", però ha insistit que els presos "no son objectes de negociació política" entre els dos presidents. Una de les novetats de la reunió és que Torra ha assegurat que "albira canvis" en la via judicial del Procés. Segons ha apuntat, ha notat a Sánchez "preocupat" per aquest assumpte" i ha afegit que espera "que hi hagi canvis immediats". Després que divendres el govern espanyol anunciés que impugnaria al Tribunal Constitucional (TC) la moció sobre el 9-N, Torra li ha retret a l'inici de la reunió que "no li semblava bé".

Sobre l'autodeterminació, Torra ha comentat que no ha vist en Sánchez "una proposta o alternativa", més enllà del concepte d'un Estat plurinacional. Tot i així, ha assegurat que no han concretat quin és el projecte que té el PSOE per a Espanya. "Em nego a pensar que no trobem una solució política", ha afirmat. Tot i que el govern de Sánchez ha expressat diverses vegades la negativa al referèndum, Torra ha assegurat que a la propera reunió tornaran a defensar d'autodeterminació. Concretament, ha assegurat que tenen l'obligació de "seguir defensant-la" i si pot ser, "que no ens peguin per a fer-ho".

A la reunió, els dos dirigents també han abordat altres temes com anul·lació dels judicis del franquisme, la derogació de la coneguda com a llei mordassa o la recuperació de lleis catalanes suspeses pel Constitucional.

Al seu torn, al finalitzar la reunió, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha asseverat que la trobada entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra, ha estat “institucional, però també plena de cortesia i fluïdesa” i ha dit que ha estat “francament útil". Calvo ha assegurat que volen aportar normalitat al diàleg amb la Generalitat, i ha reconegut que hi ha una “crisi política de primer ordre” que volen afrontar de manera “política”. Els presidents han acordat “que no es produeixi mai un curtcircuit de la comunicació”, ha afirmat la vicepresidenta. “Hem parlat de coses importants, concretes i normals en una democràcia”, ha asseverat.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha arribat a la Moncloa pocs minuts després de les 11.30 hores per reunir-se amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la primera trobada entre presidents des del gener del 2017, quan Mariano Rajoy i Carles Puigdemont es van reunir.

En arribar a la Moncloa, Torra li ha regalat a Sánchez dos llibres: 'Aran, un país', de Francesc Tur i Jèp de Montoya, i 'Imago Cataloniae', un compendi de mapes sobre Catalunya des de l'Edat Mitjana. També li ha ofert una ampolla de Ratafia Corriol.

Informa:ARA.CAT (9-7-2018)

LA POR A LA CRIDA NACIONAL PER LA REPÚBLICA

"La por a la Crida Nacional per la República"

 


Agustí Colomines

 

Qui no té feina el gat pentina. Això és el que caldria dir-los a tots els que ara es dediquen a interpretar què és i què no és la Crida Nacional per la República (CNR). Lakoff ha fet molt de mal. Els defensors que el relat és la realitat, que és una versió déjà-vu del postmodernisme, no saben explicar per què en menys de 24 hores aquesta crida ja comptava amb gairebé 30.000 adhesions. Llavors recorren al relat. Al seu relat. I aquí s’agermanen els intel·lectuals orgànics del centredreta, d’ERC i els hiperventilats pròxims a no se sap què. El que fa gràcia és que tots coincideixen a dir que la CNR és una OPA a ells mateixos o la refundació del centredreta. Ja està, ras i curt. Resolta la qüestió. Es creuen que així han rebentat el gra que ha fet irreconeixible el sistema de partits.

La crisi catalana ha estat devastadora per a tots els partits. I no tan sols perquè no hagin sabut lidiar-la, sinó perquè les vacil·lacions i les acceleracions, al capdavall el tacticisme, han provocat desastres monumentals. Algú entén la posició d’ERC? Només s’explica pels canvis de lideratge? És que Roger Torrent i Pere Aragonès han portat l’antic partit de Macià a les manses aigües del vell catalanisme, aquell que retòricament era independentista però políticament regionalista? És que l’ERC vol ser l’hereva com Cambó i Jordi Pujol? Això vol dir, per exemple, que Marta Rovira i Gabriel Rufián dominaven en el moment previ al 27-O i que ara manen els “claudicants”? Si això fos així, on queda el centreesquerra i el centredreta que alguns comentaristes fan servir per atacar l’aparició de la CNR i no pas per explicar-ne les raons? Llegeix més...

Visites Rebudes

07878232