LA MONCLOA ARA PARLA CATALÀ, PERÒ FOMENT NOMÉS EN CASTELLÀ

Ábalos, primer miembro del Gobierno Sánchez censurado por los independentistas: una orden de su departamento obliga a utilizar únicamente el español y otro idioma de la UE

“Més de dues hores de reunió, cordial i correcta, entre els dos presidents. Aquest és un primer pas. Ara cal recórrer junts el camí”: la cuenta de Twitter de la Presidencia del Gobierno lanzó varios tuits en catalán sobre la reunión de Pedro Sánchez con Quim Torra. Sin embargo, estos gestos con la lengua cooficial no se dan en el Ministerio de Fomento, al menos a juicio de colectivos nacionalistas.

José Luis Ábalos, en la toma de posesión como ministro de Fomento. José Luis Ábalos, en la toma de posesión como ministro de Fomento.

 

Pedro Sánchez llegó a la Presidencia del Gobierno asegurando que adoptaría una rumbo distinto al de Mariano Rajoy en relación al conflicto independentista en Cataluña. Mostró su intención de reunirse pronto con el presidente de la Generalitat, Quim Torra, y realizó declaraciones de acercamiento.

Tras el encuentro, los perfiles oficiales en Twitter de Pedro Sánchez y de La Moncloa publicaron mensajes en catalán, algo que fue muy comentado: unos lo vieron un buen gesto; otros, insuficiente; otros, excesivo...

Pero no todo el Gobierno está lanzando los mismos gestos respecto al catalán. Al menos así lo entienden colectivos nacionalistas como la Plataforma per la Llengua, que han detectado la primera “imposición” normativa del castellano por parte del Ejecutivo de Pedro Sánchez.


Ábalos, señalado

 

La Plataforma per la Llengua señala al “primer miembro del nuevo Gobierno socialista que ha firmado una norma impositiva del castellano y discriminatoria con el catalán”: José Luis Ábalos, ministro de Fomento y además, como destaca la entidad, valenciano.

Revisando normativa aprobada por el Gobierno en este primer mes de mandato, la Plataforma per la Llengua ha dado con la “Orden FOM/642/2018, de 13 de junio, por la que se modifican la Orden FOM/897/2005, de 7 de abril, relativa a la declaración sobre la red y al procedimiento de adjudicación de capacidad de infraestructura ferroviaria y la Orden FOM/189/2015, de 11 de febrero, por la que se desarrollan principios básicos de aplicación de incentivos en el sistema de los cánones por utilización de las infraestructuras ferroviarias, establecidos en el artículo 73 de la Ley 39/2003, de 17 de noviembre, del Sector Ferroviario”.

Apareció en el Boletín Oficial del Estado (BOE) el 15 de junio. Y lo que indigna a la Plataforma per la Llengua es que la reforma aprobada por esa orden ministerial de Fomento establece que “aprobada la declaración sobre la red, los administradores de infraestructuras ferroviarias la publicarán en su portal web en idioma castellano y, al menos, en otra lengua oficial de la Unión Europea, con una antelación, como mínimo, de doce meses respecto de la fecha de entrada en vigor del horario de servicio”.

Anteriormente, la norma en vigor “imponía el castellano indirectamente”, ya que preveía la publicación de la declaración sobre la red en el BOE, en castellano. Pero la nueva orden ministerial ordena que se publique en castellano las declaraciones sobre la red: un documento que detalla las características, normas, términos y otros aspectos de una infraestructura ferroviaria para dar información fiable a las empresas que vayan a solicitar operar en esa red.

Tal y como se ha contado en estas páginas, en los últimos años la Plataforma per la Llengua ha denunciado que el Gobierno de España aprovechado la aprobación de decretos y normativas sobre temas muy sectoriales y específicos para “imponer” la obligación de utilizar el castellano, a veces como única opción, en distintos ámbitos empresariales y de relación con la administración.

Informa:ELCONFIDENCIALDIGITAL.COM (10-7-2018)

LA CÚPULA JUDICIAL ESPANYOLA ÉS UNA AMENAÇA NO SOLAMENT CONTRA LA REPÚBLICA, SINÓ CONTRA CADASCUN DE NOSALTRES

 

"Però no oblideu que la justícia espanyola és un perill concret per a les nostres vides…"

«Que la celebració de la victòria de Valtònyc, com abans les de dels consellers a l'exili i el president Puigdemont, les de Marta Rovira o Anna Gabriel, no ens faça oblidar res ni ens aparte del nostre objectiu fonamental»

 

 Vicent Partal

 

Valtònyc és lliure. Un tribunal belga ha tornat a fer miques la credibilitat de la justícia espanyol quan ahir refusà de cursar l’euroordre que l’acusava de terrorisme, ni més ni menys. Perquè fa cançons. Però ahir la justícia belga deixà clar allò que és evident. Que en els seus texts no hi ha cap delicte i que dur-lo davant els tribunals és un atac a la llibertat d’expressió. Bravo, doncs, pels tribunals belgues. Bravo pels advocats. I bravo per Valtònyc, que amb la seua valentia ha obert un camí que esperem que arribe a Estrasburg i cree precedents cabdals.

La lluita en l’espai lliure europeu es va demostrant d’una eficàcia indiscutible. Un encert monumental. I ha de continuar així. Ha d’arribar al final i empènyer contra les cordes la justícia espanyola, l’estat espanyol. Però, dit això, nosaltres no hauríem d’oblidar ni un segon que la justícia espanyola, aquesta justícia espanyola, és un perill concret per a les nostres vides. No és solament una qüestió de debat polític.

Ho és evidentment per als presos polítics. Per als Jordis, tancats de manera infame. Ho és per al govern, començant pel vice-president, per la presidenta del parlament, per tots els consellers que són en una presó provisional completament irregular i injusta. Demencial. Però ho és també per a Tamara, que no pot eixir del seu poble. I per a la vice-presidenta de la CCMA, a qui amenacen perquè TV3 i Catalunya Ràdio van emetre els anuncis publicitaris oficials del primer d’octubre! I ho és per a Paco Gas, el batlle de Roquetes i una de les millors persones que he conegut mai, que dijous haurà d’anar a declarar, acusat perquè durant les eleccions del 21-D al seu poble hi havia llaços grocs pel carrer.

Més de mil persones, només al Principat, tenen la vida penjada d’un fil per culpa d’aquest sistema judicial copat per l’extrema dreta, autàrquic, excèntric a Europa, empeltat fins a l’arrel de l’autoritarisme franquista. Ara, per tot això que passa, ho veiem més, amb més claredat, tot plegat. Però recordeu que aquests polítics que van vestits amb una toga són els qui van convertir el judici per l’assassinat de Guillem Agulló en gairebé una acusació contra ell. Els qui han ordenat de tornar als nazis les armes que varen fer servir. Els qui acluquen els ulls quan un policia agredeix Jordi Borràs. Els qui permeten als salvatges de la Manada de continuar al carrer mentre tanquen els xiquets d’Altsasu. Els qui van fer possible que dissabte un grup de nazis anàs a Bétera a intentar fer sabotatge a l’Aplec del Camp de Túria, dirigits per gent que ha capitanejat totes les agressions imaginables i no n’ha hagut de respondre mai.

Llegeix més...

Visites Rebudes

08148177