TORRA: " L'EIX CENTRAL D'AQUESTA LEGISLATURA SERÀ DOTAR-NOS D'UNA CONSTITUCIÓ CATALANA "

La reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra es va centrar en el procés català. "En el 90% de la reunió vam parlar d'autodeterminació", ha detallat aquest dimarts el president català, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" en què ha exposat que aquesta és la qüestió central que ha d'afrontar, mentre que la resta d'aspectes sectorials es tractaran en les comissions bilaterals. Torra li va subratllar que "cap solució és possible que no passi per l'exercici del dret a l'autodeterminació" i que el Govern parteix del mandat de l'1-O i la declaració d'independència del 27-O.

Torra ha avançat que la primera setmana del setembre farà una conferència política per exposar com veu el final d'any i els propers mesos i, en especial, els propers passos del procés. "L'eix central de la legislatura, en la línia d'implementar la declaració d'independència, serà dotar-nos d'una Constitució catalana", ha avançat, segons també va traslladar durant la cimera, i ha afirmat que li va deixar clar a Sánchez que no renunciaria a fer efectiu el 27-O: "Tinc 55 anys, els fills ja són grans, no tinc res a perdre".

 

El president català ha insistit que no té "dret a renunciar el dret a l'autodeterminació, el va guanyar la gent". En aquest punt, Sánchez li hauria replicat que hi veia un encaix possible dins de la Constitució i que no volia anar més enllà de la carta magna, però Torra va intentar-lo convèncer que el referèndum sí que té cabuda en la legislació espanyola. La concreció d'això, en tot cas, s'abordarà en una segona reunió que, com es va avançar, tindrà lloc a Barcelona.

 

Dolgut per la reacció de la CUP

 

Precisament per la posició que va mantenir davant el president espanyol, ha admès que li "va doldre moltíssim a nivell personal" les crítiques de la CUP, acusant-lo de voler frenar el procés cap a la República. I és que, segons ha afegit, va ser "molt clar en la defensa de l'autodeterminació i de l'1-O".

Quant a les qüestions sectorials que hauran de tractar en les bilaterals, Torra ha assenyalat que Sánchez va "obrir-se a tractar el dèficit fiscal" en aquestes reunions. Sigui com sigui, espera que concreti la seva proposta per a Catalunya, la qual es pot començar a detallar en la reunió que ha avançat que els vicepresidents català i espanyola, Pere Aragonès i Carmen Calvo, faran dijous vinent. Per ara, aplaudeix que s'obri la porta a retirar els recursos a les lleis socials i a derogar la llei mordassa.

 

Reconeixement institucional

 

En tot cas, el president català ha afirmat que, en la reunió, va començar "un reconeixement mutu tant institucional com de projecte" que implica un inici de diàleg, però encara no de negociacions. L'acord principal va ser, segons el president català, que s'ha d'afrontar un "conflicte polític que requereix una solució política". Tot i això, "en els conflictes de fons, el dret a l'autodeterminació i els presos polítics", ha constat que es troben "en posicions molt allunyades".

En tot cas, ha matisat que "no hi ha res a negociar sobre els presos polítics, haurien d'estar en llibertat, amb les seves famílies, i exercint la vida política" i ha exposat que, tot i no entrar en detalls, va convidar Sánchez a veure "en els propers dies quines accions pot fer el govern espanyol". El president espanyol va diferenciar la via judicial que la política, però Torra va indicar que esperava canvis d'actitud des de diferents institucions per desjudicialitzar la política.

 

Cap a una resposta política

 

Sigui com sigui, ha insistit que no va demanar res en concret al govern espanyol sobre aquesta qüestió en relació a la qual no vol negociar, més enllà d'exigir la llibertat dels presos. Així, confia que l'executiu central "prendrà les mesures necessàries per avançar cap a una resposta política", sense entrar a tractar cadascuna d'aquestes.

Igualment, Torra i Sánchez no van afrontar retrets del passat, com els insults del president espanyol al nou president català, titllant-lo de Le Pen, o l'aval del ministre d'Exteriors, Josep Borrell, a l'ambaixador dels EUA, Pedro Morenés, ni els polèmics textos del mateix Torra que l'unionisme tant ha criticat. "La ratafia fa aquest tipus de miracles", ha fet broma, tot i que ha concretat que no van obrir l'ampolla que va portar a la Moncloa.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (10-7-2018)

SENYORS DE L'ICE: UNA LLENGUA AMENAÇADA COM EL CATALÀ NECESSITA UNA NORMA FORTA, SEGURA, ESTABLE QUE NO DESORIENTI

 

"Ara és l’hora, IEC"
«Una llengua amenaçada com el català ha de menester una norma forta, segura, estable, que no desorienti»

 

Per: Jordi Badia i Pujol

 

Ara fa dos anys que es va publicar la Gramàtica de l’Institut d’Estudis Catalans (GIEC). L’acolliment d’aquella obra fou divers: alguns filòlegs hi veien una gran oportunitat d’acostar la norma al ‘català del carrer’. Alguns altres, preocupats per la pèrdua de genuïnitat accelerada, consideràvem perillós que acceptés mots, construccions i girs que fins llavors havien estat bandejats per la normativa perquè eren fruit de la interferència del castellà. Molts d’aquests castellanismes gramaticals, la GIEC els presentava com a col·loquialismes: no els recomanava en registres formals, però els acceptava en els informals.

En una cosa coincidia pràcticament tothom: la GIEC no oferia una exposició clara i entenedora, a l’abast del gran públic. Aquesta consideració, d’alguna manera, la feia seva àdhuc la presidenta de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Teresa Cabré, que ja abans de publicar-se la GIEC prometia que durant el 2017 s’enllestiria una gramàtica ‘essencial’, una obra ‘adient per a algú que no sigui especialista i que vulgui anar de cara a la norma’.

Quan ja feia mig any que circulava la GIEC, vaig tenir ocasió d’explicar-ne la meva visió davant un auditori d’estudiants i professors de filologia (Universitat de Girona, maig del 2017: vídeo) i vaig poder comprovar que poca gent del gremi l’havia consultada. Amb el temps, he anat constatant que, efectivament, la GIEC és una gramàtica que no ‘ha arribat’ a la gent (ni tan sols als professors de català), és a dir, que no és vista com una obra útil. Llegeix més...

Visites Rebudes

08937037