TORRA: " L'EIX CENTRAL D'AQUESTA LEGISLATURA SERÀ DOTAR-NOS D'UNA CONSTITUCIÓ CATALANA "

La reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra es va centrar en el procés català. "En el 90% de la reunió vam parlar d'autodeterminació", ha detallat aquest dimarts el president català, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" en què ha exposat que aquesta és la qüestió central que ha d'afrontar, mentre que la resta d'aspectes sectorials es tractaran en les comissions bilaterals. Torra li va subratllar que "cap solució és possible que no passi per l'exercici del dret a l'autodeterminació" i que el Govern parteix del mandat de l'1-O i la declaració d'independència del 27-O.

Torra ha avançat que la primera setmana del setembre farà una conferència política per exposar com veu el final d'any i els propers mesos i, en especial, els propers passos del procés. "L'eix central de la legislatura, en la línia d'implementar la declaració d'independència, serà dotar-nos d'una Constitució catalana", ha avançat, segons també va traslladar durant la cimera, i ha afirmat que li va deixar clar a Sánchez que no renunciaria a fer efectiu el 27-O: "Tinc 55 anys, els fills ja són grans, no tinc res a perdre".

 

El president català ha insistit que no té "dret a renunciar el dret a l'autodeterminació, el va guanyar la gent". En aquest punt, Sánchez li hauria replicat que hi veia un encaix possible dins de la Constitució i que no volia anar més enllà de la carta magna, però Torra va intentar-lo convèncer que el referèndum sí que té cabuda en la legislació espanyola. La concreció d'això, en tot cas, s'abordarà en una segona reunió que, com es va avançar, tindrà lloc a Barcelona.

 

Dolgut per la reacció de la CUP

 

Precisament per la posició que va mantenir davant el president espanyol, ha admès que li "va doldre moltíssim a nivell personal" les crítiques de la CUP, acusant-lo de voler frenar el procés cap a la República. I és que, segons ha afegit, va ser "molt clar en la defensa de l'autodeterminació i de l'1-O".

Quant a les qüestions sectorials que hauran de tractar en les bilaterals, Torra ha assenyalat que Sánchez va "obrir-se a tractar el dèficit fiscal" en aquestes reunions. Sigui com sigui, espera que concreti la seva proposta per a Catalunya, la qual es pot començar a detallar en la reunió que ha avançat que els vicepresidents català i espanyola, Pere Aragonès i Carmen Calvo, faran dijous vinent. Per ara, aplaudeix que s'obri la porta a retirar els recursos a les lleis socials i a derogar la llei mordassa.

 

Reconeixement institucional

 

En tot cas, el president català ha afirmat que, en la reunió, va començar "un reconeixement mutu tant institucional com de projecte" que implica un inici de diàleg, però encara no de negociacions. L'acord principal va ser, segons el president català, que s'ha d'afrontar un "conflicte polític que requereix una solució política". Tot i això, "en els conflictes de fons, el dret a l'autodeterminació i els presos polítics", ha constat que es troben "en posicions molt allunyades".

En tot cas, ha matisat que "no hi ha res a negociar sobre els presos polítics, haurien d'estar en llibertat, amb les seves famílies, i exercint la vida política" i ha exposat que, tot i no entrar en detalls, va convidar Sánchez a veure "en els propers dies quines accions pot fer el govern espanyol". El president espanyol va diferenciar la via judicial que la política, però Torra va indicar que esperava canvis d'actitud des de diferents institucions per desjudicialitzar la política.

 

Cap a una resposta política

 

Sigui com sigui, ha insistit que no va demanar res en concret al govern espanyol sobre aquesta qüestió en relació a la qual no vol negociar, més enllà d'exigir la llibertat dels presos. Així, confia que l'executiu central "prendrà les mesures necessàries per avançar cap a una resposta política", sense entrar a tractar cadascuna d'aquestes.

Igualment, Torra i Sánchez no van afrontar retrets del passat, com els insults del president espanyol al nou president català, titllant-lo de Le Pen, o l'aval del ministre d'Exteriors, Josep Borrell, a l'ambaixador dels EUA, Pedro Morenés, ni els polèmics textos del mateix Torra que l'unionisme tant ha criticat. "La ratafia fa aquest tipus de miracles", ha fet broma, tot i que ha concretat que no van obrir l'ampolla que va portar a la Moncloa.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (10-7-2018)

LA POR A LA CRIDA NACIONAL PER LA REPÚBLICA

"La por a la Crida Nacional per la República"

 


Agustí Colomines

 

Qui no té feina el gat pentina. Això és el que caldria dir-los a tots els que ara es dediquen a interpretar què és i què no és la Crida Nacional per la República (CNR). Lakoff ha fet molt de mal. Els defensors que el relat és la realitat, que és una versió déjà-vu del postmodernisme, no saben explicar per què en menys de 24 hores aquesta crida ja comptava amb gairebé 30.000 adhesions. Llavors recorren al relat. Al seu relat. I aquí s’agermanen els intel·lectuals orgànics del centredreta, d’ERC i els hiperventilats pròxims a no se sap què. El que fa gràcia és que tots coincideixen a dir que la CNR és una OPA a ells mateixos o la refundació del centredreta. Ja està, ras i curt. Resolta la qüestió. Es creuen que així han rebentat el gra que ha fet irreconeixible el sistema de partits.

La crisi catalana ha estat devastadora per a tots els partits. I no tan sols perquè no hagin sabut lidiar-la, sinó perquè les vacil·lacions i les acceleracions, al capdavall el tacticisme, han provocat desastres monumentals. Algú entén la posició d’ERC? Només s’explica pels canvis de lideratge? És que Roger Torrent i Pere Aragonès han portat l’antic partit de Macià a les manses aigües del vell catalanisme, aquell que retòricament era independentista però políticament regionalista? És que l’ERC vol ser l’hereva com Cambó i Jordi Pujol? Això vol dir, per exemple, que Marta Rovira i Gabriel Rufián dominaven en el moment previ al 27-O i que ara manen els “claudicants”? Si això fos així, on queda el centreesquerra i el centredreta que alguns comentaristes fan servir per atacar l’aparició de la CNR i no pas per explicar-ne les raons? Llegeix més...

Visites Rebudes

07878701