TORRA: " L'EIX CENTRAL D'AQUESTA LEGISLATURA SERÀ DOTAR-NOS D'UNA CONSTITUCIÓ CATALANA "

La reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra es va centrar en el procés català. "En el 90% de la reunió vam parlar d'autodeterminació", ha detallat aquest dimarts el president català, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" en què ha exposat que aquesta és la qüestió central que ha d'afrontar, mentre que la resta d'aspectes sectorials es tractaran en les comissions bilaterals. Torra li va subratllar que "cap solució és possible que no passi per l'exercici del dret a l'autodeterminació" i que el Govern parteix del mandat de l'1-O i la declaració d'independència del 27-O.

Torra ha avançat que la primera setmana del setembre farà una conferència política per exposar com veu el final d'any i els propers mesos i, en especial, els propers passos del procés. "L'eix central de la legislatura, en la línia d'implementar la declaració d'independència, serà dotar-nos d'una Constitució catalana", ha avançat, segons també va traslladar durant la cimera, i ha afirmat que li va deixar clar a Sánchez que no renunciaria a fer efectiu el 27-O: "Tinc 55 anys, els fills ja són grans, no tinc res a perdre".

 

El president català ha insistit que no té "dret a renunciar el dret a l'autodeterminació, el va guanyar la gent". En aquest punt, Sánchez li hauria replicat que hi veia un encaix possible dins de la Constitució i que no volia anar més enllà de la carta magna, però Torra va intentar-lo convèncer que el referèndum sí que té cabuda en la legislació espanyola. La concreció d'això, en tot cas, s'abordarà en una segona reunió que, com es va avançar, tindrà lloc a Barcelona.

 

Dolgut per la reacció de la CUP

 

Precisament per la posició que va mantenir davant el president espanyol, ha admès que li "va doldre moltíssim a nivell personal" les crítiques de la CUP, acusant-lo de voler frenar el procés cap a la República. I és que, segons ha afegit, va ser "molt clar en la defensa de l'autodeterminació i de l'1-O".

Quant a les qüestions sectorials que hauran de tractar en les bilaterals, Torra ha assenyalat que Sánchez va "obrir-se a tractar el dèficit fiscal" en aquestes reunions. Sigui com sigui, espera que concreti la seva proposta per a Catalunya, la qual es pot començar a detallar en la reunió que ha avançat que els vicepresidents català i espanyola, Pere Aragonès i Carmen Calvo, faran dijous vinent. Per ara, aplaudeix que s'obri la porta a retirar els recursos a les lleis socials i a derogar la llei mordassa.

 

Reconeixement institucional

 

En tot cas, el president català ha afirmat que, en la reunió, va començar "un reconeixement mutu tant institucional com de projecte" que implica un inici de diàleg, però encara no de negociacions. L'acord principal va ser, segons el president català, que s'ha d'afrontar un "conflicte polític que requereix una solució política". Tot i això, "en els conflictes de fons, el dret a l'autodeterminació i els presos polítics", ha constat que es troben "en posicions molt allunyades".

En tot cas, ha matisat que "no hi ha res a negociar sobre els presos polítics, haurien d'estar en llibertat, amb les seves famílies, i exercint la vida política" i ha exposat que, tot i no entrar en detalls, va convidar Sánchez a veure "en els propers dies quines accions pot fer el govern espanyol". El president espanyol va diferenciar la via judicial que la política, però Torra va indicar que esperava canvis d'actitud des de diferents institucions per desjudicialitzar la política.

 

Cap a una resposta política

 

Sigui com sigui, ha insistit que no va demanar res en concret al govern espanyol sobre aquesta qüestió en relació a la qual no vol negociar, més enllà d'exigir la llibertat dels presos. Així, confia que l'executiu central "prendrà les mesures necessàries per avançar cap a una resposta política", sense entrar a tractar cadascuna d'aquestes.

Igualment, Torra i Sánchez no van afrontar retrets del passat, com els insults del president espanyol al nou president català, titllant-lo de Le Pen, o l'aval del ministre d'Exteriors, Josep Borrell, a l'ambaixador dels EUA, Pedro Morenés, ni els polèmics textos del mateix Torra que l'unionisme tant ha criticat. "La ratafia fa aquest tipus de miracles", ha fet broma, tot i que ha concretat que no van obrir l'ampolla que va portar a la Moncloa.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (10-7-2018)

EL CONSUM, UNA ARMA PODEROSA QUE ELS CATALANS TENIM AL NOSTRE ABAST

 

Per Ramon Serra, editor

 

"Comsum estratègic", una idea brillant de l'ANC com ho demostra l'oposició categòrica que ha rebut per part dels unionistes tan bon punt s'ha fet pública la campanya. Això vol dir que serà una idea collonuda, perquè el valor de les persones, de les coses o de les idees la donen moltes vegades l'oposició dels ememics. Senyal que els fa mal.

No ens vinguin ara amb milongues o que es tracta de possibles boicots. Resulta que l'anterior Gobierno espanyol i el seu Rei van fer tot el possible perquè les empreses marxessin de Catalunya. Sense culpar a ningú en concret de les que han marxat , " la pela la pela", és ben lògic que els catalans tinguem una informació clara de les empreses que tenen un arrelament aquí en tots els sentits.

Els catalans com a consumidors també tenim la nostra força. I aquesta l'hem de fer servir. Oi tant! Simplement es tracta de tenir una informació sobre els valors de tota mena de les empreses que operen aquí. I a les nostres mans està decidir el mercat triant aquelles que tinguin uns valors de país . Hem d'esmolar totes les eines que tenim a l'abast. I aquesta n´és una d'elles. D'aquesta manera aquesta iniciativa s'afegeix també al" consum.cat" que ja opera des de fa uns mesos bé que d'una forma més modesta, però igualment valuosa.

Per tant, un cop més la nostra enhorabona a l'ANC, promotora de la iniciativa. Ara cal que ens informi periòdicament de com van ldes coses.No tot s'ha d'acabar amb penjar una pàgina web o fer només una declaració de principis. Fins ara més que consumidros els catalans hem semblat "consumits". Cal, doncs, tornar a ser consumidors.

En aquest sentit, el fet que el Parlament torni a reprovar Felipe VI perquè va fomentar la fugida d'empreses de Catalunya després de l'1-O és l'altra cara de la mateixa mateixa moneda per servar la sobirania econòmica de Catalunya, si més no fins allà on sigui possible

Som-hi!

Visites Rebudes

08487395