MÉS DE 30 PROFESSORS DE L'IES EL PALAU DEMANEN EL TRASLLAT PER AL CURS VINENT

Més de 30 professors de l'IES El Palau, que representen un terç de la plantilla, han demanat el trasllat pel curs vinent, després de les acusacions d'adoctrinament i l'assenyalament que han rebut en els darrers mesos. Dins d'aquest grup hi ha vuit dels nou docents investigats per la fiscalia per un presumpte delicte de discriminació i d'injúries; quatre d'ells estan pendents de judici i als altres cinc el jutge els va arxivar la causa, malgrat que el ministeri fiscal ho té previst recórrer.

Segons el delegat sindical de la CGT i portaveu dels professors, Josep Lluís del Alcázar, aquests vuit professors han demanat el trasllat per poder seguir treballant "sense la pressió de l'últim any". "No volen estar de baixa, volen seguir exercint perquè els agrada la seva feina, però en un altre entorn", ha dit en declaracions a El Nacional. A tots ells se'ls ha facilitat poder trobar un nou centre escolar on desenvolupar la seva tasca. Només un dels investigats continuarà a l'IES El Palau.

Del Alcázar no sap la xifra exacta de professors que han demanat el canvi de centre, però li consta que hi ha molts casos i no li estranya perquè "les dificultats amb les quals s'ha treballat aquest curs" han estat molt elevades. "Això té un cost molt alt", ha manifestat. El professor creu que aquest moviment és normal sobretot si es té en compte que de cara a la tardor començaran les citacions judicials. "Novament el focus mediàtic tornarà a estar sobre l'IES El Palau", ha senyalat Del Alcázar.

 


"L'escola catalana ha patit molt"

 

Dels 30 professors que han demanat el canvi de centre, n’hi ha set que tenen plaça fixa a l’IES i la resta o bé és personal interí o bé és personal que cobreix substitucions. Des del Departament d'Ensenyament, el secretari de polítiques educatives Carles Martínez ha dit que l’augment del percentatge de professors que han demanat el trasllat “és normal” perquè aquest any l’escola catalana “ha patit molt i ha estat perseguida”. Martínez ha dit que no sap les raons d’aquestes peticions de trasllat tot i que “me les puc imaginar”. El secretari de polítiques educatives ha reafirmat el missatge que fa uns dies va llençar el conseller d’educació Josep Bargalló: “protecció màxima als professors i cuirassa a la nostra escola”.

 

L'IES El Palau ha passat a ser considerat aquest curs, d'alta complexitat.

 

La fiscalia va citar a declarar 12 professors de l'IES El Palau de Sant Andreu de la Barca el desembre passat pels seus comentaris a classe criticant l'actuació policial l'1-O, malgrat la "humiliació" que sabien que podien causar a alumnes fills d'agents de la Guàrdia Civil. La fiscalia va acusar els professors de lesionar la dignitat de les persones per motius de discriminació per nacionalitat i cinc d'ells també per un delicte d'injúries greus contra els cossos i forces de seguretat. Actualment encara hi ha quatre docents pendents de judici.

Des d'aleshores, els professors han rebut greus amenaces i insults, tot i el suport de moltes famílies de l'escola. El diari El Mundo va publicar un extens reportatge amb els noms complets dels professors, fotografies i tot tipus de detalls sobre ells, que va provocar una allau d'amenaces personals als docents.

Els professors d'El Palau ja van publicar un comunicat en què demanaven la suma dels ciutadans a la seva causa per aturar la repressió contra l'escola pública catalana. Els professors van al·legar que se senten "víctimes d'una campanya que vol desacreditar el model educatiu català" fent creure que té una funció adoctrinadora i promou "una divisió inexistent".

Informa:ELNACIONAL.CAT (11-7-2018)

SENYORS DE L'ICE: UNA LLENGUA AMENAÇADA COM EL CATALÀ NECESSITA UNA NORMA FORTA, SEGURA, ESTABLE QUE NO DESORIENTI

 

"Ara és l’hora, IEC"
«Una llengua amenaçada com el català ha de menester una norma forta, segura, estable, que no desorienti»

 

Per: Jordi Badia i Pujol

 

Ara fa dos anys que es va publicar la Gramàtica de l’Institut d’Estudis Catalans (GIEC). L’acolliment d’aquella obra fou divers: alguns filòlegs hi veien una gran oportunitat d’acostar la norma al ‘català del carrer’. Alguns altres, preocupats per la pèrdua de genuïnitat accelerada, consideràvem perillós que acceptés mots, construccions i girs que fins llavors havien estat bandejats per la normativa perquè eren fruit de la interferència del castellà. Molts d’aquests castellanismes gramaticals, la GIEC els presentava com a col·loquialismes: no els recomanava en registres formals, però els acceptava en els informals.

En una cosa coincidia pràcticament tothom: la GIEC no oferia una exposició clara i entenedora, a l’abast del gran públic. Aquesta consideració, d’alguna manera, la feia seva àdhuc la presidenta de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Teresa Cabré, que ja abans de publicar-se la GIEC prometia que durant el 2017 s’enllestiria una gramàtica ‘essencial’, una obra ‘adient per a algú que no sigui especialista i que vulgui anar de cara a la norma’.

Quan ja feia mig any que circulava la GIEC, vaig tenir ocasió d’explicar-ne la meva visió davant un auditori d’estudiants i professors de filologia (Universitat de Girona, maig del 2017: vídeo) i vaig poder comprovar que poca gent del gremi l’havia consultada. Amb el temps, he anat constatant que, efectivament, la GIEC és una gramàtica que no ‘ha arribat’ a la gent (ni tan sols als professors de català), és a dir, que no és vista com una obra útil. Llegeix més...

Visites Rebudes

08937477