CITEN A DECLARAR COM A INVESTIGATS DOS POLICIES NACIONALS PER LES CÀRREGUES VIOLENTES DE L'1-O A BARCELONA

Nou salt en la investigació de les càrregues policials de l'1-O a Barcelona. El jutge que investiga l'operatiu de la Policia Nacional desplegat pel referèndum a la capital catalana s'havia dedicat en els últims mesos a recopilar les demandes dels diferents denunciants i a prendre'ls declaració, juntament amb altres testimonis. Però ara ha decidit fer un pas més i ha citat a declarar com a investigats dos policies nacionals espanyols pel dispositiu a l'escola Mediterrània del barri de la Barceloneta. "No es pot apreciar la proporcionalitat exigida als agents policials, que no van fer cap intent d'informar, advertir o mediar, com sí que consta que va passar en altres escoles", explica el jutge en la seva providència.

Els dos investigats són el subinspector que estava al càrrec de l'operatiu i un dels agents que hi va participar. En el cas del comandament, el jutge vol interrogar-lo per aclarir "els motius pels quals es va intervenir d'aquesta manera". L'altre agent és l'autor de diversos cops a la cara a alguns votants. En el seu escrit, el jutge destaca que aquest policia va tenir "una actuació especialment greu", amb un estat "d'agitació" i colpejant "amb la seva defensa a la cara persones ja desallotjades".

El jutge ha pres la decisió després de veure els vídeos sobre la càrrega en aquest centre. Explica que les imatges demostren que els agents "es dirigeixen de manera directa cap a la multitud i, sense intercanviar cap paraula, advertència o fer un requeriment, comencen a empènyer les persones concentrades". Segons el magistrat, la càrrega va provocar una "situació violenta, que va augmentant fins al punt de veure persones caient a terra, una amb el cap ensangonat, i un agent pegant amb la defensa a la cara de persones ja desallotjades".

Fins a 22 persones van patir lesions com a conseqüència de la càrrega efectuada pels agents al centre de la Barceloneta i van presentar denúncia pels fets, entre elles la persona que va rebre un cop de porra al cap. "Entre els lesionats cal destacar la presència de persones d'edat avançada (una d'elles de 82 anys) i la necessitat de tractament mèdic en algun dels casos", destaca el jutge en la seva providència.

 


Depurar responsabilitats internament

 

Des del centre per a la defensa dels drets humans Irídia –que porta les querelles de quatre de les persones lesionades a l'escola Mediterrània– demanen al nou govern espanyol que "obri una investigació interna dins del cos". L'advocat Andrés García Berrio assegura que cal "depurar responsabilitats". "No hi ha cap dubte que el dia del referèndum es van produir moltes situacions que excedien el mandat d'ús de la força proporcional que tenen els policies", explica el lletrat.

En el seu escrit, el jutge adverteix que l'ús de la força per part dels cossos de seguretat de l'Estat només és "legítim" quan "existeixi justificació" i es faci de manera "proporcional". "En altres paraules, pot ser constitutiva d'infracció penal aquella actuació policial clarament injustificada i sense cap mena de proporcionalitat".

García Berrio adverteix a més que algunes de les denúncies pels excessos durant l'1-O –que qualifica de "molt greus"– s'han hagut d'arxivar perquè no s'ha pogut identificar els agents responsables. Per això demana que el cos col·labori amb la justícia i que els policies antiavalots vagin identificats amb el número corresponent ben visible, tant per davant com per darrere de l'uniforme.

Aquesta és la primera vegada que dos agents del cos espanyol hauran de comparèixer als jutjats per donar explicacions per l'operatiu policial de l'1-O. Quan va admetre a tràmit la querella, el jutge també va acordar citar a declarar com a testimoni el cap del dispositiu, Diego Pérez de los Cobos, tot i que encara no hi ha data.


Informa:ARA.CAT (11-7-2018)

EL CONSUM, UNA ARMA PODEROSA QUE ELS CATALANS TENIM AL NOSTRE ABAST

 

Per Ramon Serra, editor

 

"Comsum estratègic", una idea brillant de l'ANC com ho demostra l'oposició categòrica que ha rebut per part dels unionistes tan bon punt s'ha fet pública la campanya. Això vol dir que serà una idea collonuda, perquè el valor de les persones, de les coses o de les idees la donen moltes vegades l'oposició dels ememics. Senyal que els fa mal.

No ens vinguin ara amb milongues o que es tracta de possibles boicots. Resulta que l'anterior Gobierno espanyol i el seu Rei van fer tot el possible perquè les empreses marxessin de Catalunya. Sense culpar a ningú en concret de les que han marxat , " la pela la pela", és ben lògic que els catalans tinguem una informació clara de les empreses que tenen un arrelament aquí en tots els sentits.

Els catalans com a consumidors també tenim la nostra força. I aquesta l'hem de fer servir. Oi tant! Simplement es tracta de tenir una informació sobre els valors de tota mena de les empreses que operen aquí. I a les nostres mans està decidir el mercat triant aquelles que tinguin uns valors de país . Hem d'esmolar totes les eines que tenim a l'abast. I aquesta n´és una d'elles. D'aquesta manera aquesta iniciativa s'afegeix també al" consum.cat" que ja opera des de fa uns mesos bé que d'una forma més modesta, però igualment valuosa.

Per tant, un cop més la nostra enhorabona a l'ANC, promotora de la iniciativa. Ara cal que ens informi periòdicament de com van ldes coses.No tot s'ha d'acabar amb penjar una pàgina web o fer només una declaració de principis. Fins ara més que consumidros els catalans hem semblat "consumits". Cal, doncs, tornar a ser consumidors.

En aquest sentit, el fet que el Parlament torni a reprovar Felipe VI perquè va fomentar la fugida d'empreses de Catalunya després de l'1-O és l'altra cara de la mateixa mateixa moneda per servar la sobirania econòmica de Catalunya, si més no fins allà on sigui possible

Som-hi!

Visites Rebudes

08487384