EL SOBIRANISME ES MOBILITZA PER TURULL, RULL I FORN: " LLIUTAREM FINS QUE SIGUEU LLIURES "

En un acte en què a cada proclama s'han sentit els cops i crits des de dins de la presó com a resposta, s'ha demanat de nou la llibertat dels presos polítics i que el Parlament no cedeixi a les demandes de Llarena perquè els retirin l'acta de diputats. L'acte s'ha fet davant la presó de Lledoners a les set de la tarda, després que els presos haguessin arribat a aquesta presó al migdia.

"La reivindicació permanent mostra la determinació d'un poble que lluita pels seus propis drets", ha dit Laura Masvidal obrint el manifest que ha llegit conjuntament amb les dones de Jordi Turull i Josep Rull. "L'acostament no és cap privilegi, no és el nostre objectiu. Els volem a casa, no a prop de casa", han proclamat en nom de totes les famílies de presos i exiliats.

Marcel Mauri, d'Òmnium Cultural, ha denunciat que "les estructures de l'Estat segueixen aplicant de forma implacable la suspensió de la democràcia". "Al govern del PSOE li hem de dir que ja no pot mirar cap a una altra banda, l'únic gest que ens val és l'alliberament dels presos i el retorn dels exiliats. El govern espanyol pot acabar amb la repressió si ho vol".

Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, ha dit que "l'estat espanyol acabarà sentint vergonya de tot el que ha fet" i que "tindran la derrota política". "Lluitarem fins que siguem tots lliures i fins a veure la República catalana", ha conclòs.

La dona del temps Míriam Santamaria ha presentat l'acte amb un manifest demanant "llibertat immediata" i deixant clar que "l'acostament no és cap gest polític sinó una obligació legal".

"No ens aturarem fins a aconseguir la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats", ha acabat el manifest donant veu a tots els partits polítics.

"Aquests murs empresonen idees", ha dit Eduard Pujol, de Junts per Catalunya. "La llibertat és un gelat a la plaça porxada, un cafè a la Fonda Europa de Granollers i les havaneres de Calella", ha rubricat el portaveu parlamentari.

El diputat i portaveu adjunt del Grup Parlamentari d'Esquerra Republicana al Parlament, Gerard Gómez del Moral, ha cridat: "No pararem fins que siguin lliures". L'estat espanyol ha intentat suspendre la democràcia", ha dit Gerard Gómez i ha recordat la proclama d'Oriol Junqueras: "Fins a la victòria sempre".

 

Maria Sirvent, de la CUP, ha demanat "l'alliberament social i nacional del nostre poble".

 

L'acte d'avui ha estat diferent, davant el caos que es va originar la setmana passada. S'ha fet a uns camps segats de darrere de la presó, al turó de Torres de Bages. L'accés a Lledoners, completament tancat, perquè el vicepresident, Pere Aragonès, i el conseller d'Interior, Miquel Buch, poguessin entrar sense grans estridències i, en el cas de Buch, poder fer el traspàs amb Joaquim Forn, a qui succeeix a la conselleria.

A la concentració hi han assistit, del PDeCAT, la coordinadora general, Marta Pascal; el coordinador organitzatiu, David Bonvehí; i la portaveu, Maria Senserrich. També hi han anat altres membres de l'executiva. Per part d'ERC, el diputat i portaveu adjunt del Grup Parlamentari d'Esquerra Republicana al Parlament, Gerard Gómez del Moral; la diputada i secretària quarta de la Mesa del Parlament, Adriana Delgado; els diputats, Francesc Viaplana i Titón Laïlla; i el senador Xavi Castellana. I de la CUP ha vingut la diputada Maria Sirvent.

Al vespre hi h hagut una manifestació a Barcelona a favor dels presos que ha recorregut la via Laietana i la plaça deSant Jaume.

Informa:ELNACIONAL.CAT (11-7-2018)

SENYORS DE L'ICE: UNA LLENGUA AMENAÇADA COM EL CATALÀ NECESSITA UNA NORMA FORTA, SEGURA, ESTABLE QUE NO DESORIENTI

 

"Ara és l’hora, IEC"
«Una llengua amenaçada com el català ha de menester una norma forta, segura, estable, que no desorienti»

 

Per: Jordi Badia i Pujol

 

Ara fa dos anys que es va publicar la Gramàtica de l’Institut d’Estudis Catalans (GIEC). L’acolliment d’aquella obra fou divers: alguns filòlegs hi veien una gran oportunitat d’acostar la norma al ‘català del carrer’. Alguns altres, preocupats per la pèrdua de genuïnitat accelerada, consideràvem perillós que acceptés mots, construccions i girs que fins llavors havien estat bandejats per la normativa perquè eren fruit de la interferència del castellà. Molts d’aquests castellanismes gramaticals, la GIEC els presentava com a col·loquialismes: no els recomanava en registres formals, però els acceptava en els informals.

En una cosa coincidia pràcticament tothom: la GIEC no oferia una exposició clara i entenedora, a l’abast del gran públic. Aquesta consideració, d’alguna manera, la feia seva àdhuc la presidenta de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Teresa Cabré, que ja abans de publicar-se la GIEC prometia que durant el 2017 s’enllestiria una gramàtica ‘essencial’, una obra ‘adient per a algú que no sigui especialista i que vulgui anar de cara a la norma’.

Quan ja feia mig any que circulava la GIEC, vaig tenir ocasió d’explicar-ne la meva visió davant un auditori d’estudiants i professors de filologia (Universitat de Girona, maig del 2017: vídeo) i vaig poder comprovar que poca gent del gremi l’havia consultada. Amb el temps, he anat constatant que, efectivament, la GIEC és una gramàtica que no ‘ha arribat’ a la gent (ni tan sols als professors de català), és a dir, que no és vista com una obra útil. Llegeix més...

Visites Rebudes

08937746