SENSE OBRIR UN JUDICI A PUIGDEMONT NO ES POT OBRIR CAP JUDICI ALS ALTRES IMPUTATS

"Obertura de judici impossible "

Si no s'exigeixen unes responsabilitats al president, no es poden exigir als conseller

 

JAVIER PÉREZ ROYO Catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Sevilla 

 

Recordo que fa uns anys vaig parlar amb Joan Queralt sobre la conveniència, per no dir gairebé exigibilitat, que el dret constitucional i el dret penal formessin part de la mateixa àrea de coneixement. El dret constitucional entra en contacte amb totes les disciplines jurídiques sense excepció, però amb cap ho fa amb tanta intensitat com amb el dret penal.

El Codi Penal és la Constitució en negatiu. La Constitució garanteix l'autonomia personal mitjançant el reconeixement dels drets fonamentals, d'una banda, i la divisió de poders, de l'altra. Els drets habiliten cada individu a fer amb la seva vida el que li sembli apropiat. La divisió de poders organitza el monopoli de la coacció física legítima en què l'estat consisteix, de tal manera que no interfereixi indegudament en l'autonomia personal, és a dir, en l'exercici dels drets fonamentals.

Mitjançant el Codi Penal la societat estableix els límits tant per als individus com per als poders públics. No els límits inherents a l'exercici dels drets i al funcionament regular dels poders, que en el cas de ser traspassats generen o poden generar algun tipus de responsabilitat jurídica, sinó els límits absoluts, que generen el retret de la societat en el seu conjunt per a ls individus o per als titulars dels poders mitjançant el 'ius puniendi' de l'estat.

Dret constitucional i dret penal estan indissolublement vinculats. Sense la presència del pressupòsit constitucional pertinent no és possible l'exercici de l'acció penal. No hi ha axioma més rellevant que aquest per a l'estat de dret.

Aquest pressupòsit constitucional és el que està absent en el judici per rebel·lió contra nombrosos polítics nacionalistes, l'obertura del qual, pel que diuen els mitjans de comunicació, s'espera per al mes d'octubre. És el que intentaré explicar a continuació.

L'estat constitucional no és més que la projecció del principi d'igualtat a través de la legitimació democràtica de qualsevol forma de manifestació del poder. La cadena de legitimació democràtica de l'estat és el nucli essencial de l'estat constitucional, allò que el fa "recognoscible" com a tal.

Aquesta cadena de legitimació democràtica té dues formes de manifestació: la presidencialista pròpia del continent americà; i la parlamentària, pròpia del continent europeu. A la presidencialista els òrgans de naturalesa política, legislatiu i executiu, tenen legitimitat democràtica directa. A la parlamentària, únicament el legislatiu té legitimació directa; l'executiu la rep d'ell.

En la Constitució espanyola i en els Estatuts d'Autonomia únicament es preveu el procés de legitimació democràtica del president del govern o del president de la comunitat autònoma a través de la investidura. És el candidat a president el que presenta al Parlament el seu programa de govern basant-se en el qual sol·licita la investidura. Un cop investit, ell designa i cessa lliurement els ministres o consellers, que són, per tant, auxiliars del president en l'execució del seu programa de govern.

Els ministres i consellers són responsables de la gestió del seu ministeri o de la seva conselleria, i se'ls pot exigir la responsabilitat que correspongui, penal inclosa, com a conseqüència d'aquesta gestió.

Però quan es tracta d'una acció de govern, la responsabilitat s'ha d'exigir sempre al president. Un cop s'exigeix al president, també es pot exigir als ministres o consellers. Però si no s'exigeix al president, no es pot exigir a ells, que són mers apèndixs del primer.

Sense obrir judici contra Carles Puigdemont no es pot obrir judici contra cap dels altres imputats. Aquesta és una exigència de compliment inexcusable a partir del reconeixement i ordenació del principi de legitimitat democràtica que estableixen la Constitució i els Estatuts d'Autonomia.

informa:ARA.CAT (7-8-2018)

FELIPE VI, DE LA PROTESTA AL BUIT A BARCELONA

 

"Felip VI, de la protesta al buit "

 

José Antich

 

De totes les imatges que s'han pogut veure aquest divendres de l'acte institucional d'homenatge a les víctimes de l'atemptat del passat 17 d'agost cap, absolutament cap, era tan descarnadament cruel com la vista aèria de la plaça Catalunya de Barcelona. Un espai enorme, d'uns 30.000 metres quadrats, blindat per la policia i ocupat només en una part per l'acte sense encant organitzat per l'Ajuntament de Barcelona on es trobaven el Rei, les autoritats, la classe política, els familiars i un nombrós grup de defensors de la monarquia i de la unitat d'Espanya. Molt pobre en el seu conjunt per a la tragèdia que va ser l'atemptat en què van morir 16 persones, però explicable, lamentablement, per la basta manipulació que la Casa Reial i el govern espanyol han tractat de fer de l'acte.

Es va impedir l'accés a l'independentisme per evitar escenes de protesta i incomoditats de les autoritats espanyoles i l'unionisme es va quedar a casa. O se'n va anar a la platja. El govern espanyol volia evitar la xiulada a Felip VI de l'any passat, que va donar la volta al món i que va mostrar el disgust de la societat catalana amb la monarquia espanyola. L'ANC, Òmnium i els partits independentistes havien fet crides explícites per desmobilitzar els seus simpatitzants davant del model d'acte escollit i la presència reial. I la sempre disciplinada base de l'independentisme català va seguir les seves consignes. No hi va haver xiulades, cert. I només uns centenars de membres dels CDR en silenci i amb pancartes van participar en una marxa silenciosa per la Rambla de Barcelona.

No hi va haver protestes irades com en altres ocasions. Hi va haver una cosa pitjor i que acaba ressonant més que una protesta: el buit. Una plaça Catalunya que hagués pogut ser atapeïda de simpatitzants unionistes presentava enormes llacunes. En tot cas, centenars de persones amb banderes espanyoles. I en un balcó, molt a prop d'on estava instal·lada la comitiva oficial, una gran pancarta amb Felip VI de cap per avall i el següent text en anglès: "El rei d'Espanya no és benvingut als Països Catalans." Una pancarta penjada la nit abans i que els mossos, pel que sembla, primer van rebre ordres de retirar-la i després de no tocar-la. La delegació del govern espanyol ja ha expressat el seu malestar.

Dos breus apunts més. Per què la Casa Reial no va voler realitzar l'ofrena floral a la Rambla al costat de les autoritats catalanes i perquè no es notés tant la seva absència tampoc no hi va anar el president espanyol? Per què les autoritats espanyoles no van ser capaces d'aguantar la mirada a Laura Masvidal, la dona del conseller Quim Forn, quan el president Torra la va col·locar al seu costat a la fila d'autoritats i els la presentava? Felip VI, fugisser, va haver d'escoltar de Masvidal que no era ella sinó el seu marit qui havia de ser allà i el president del CGPJ i president del Suprem, Carlos Lesmes, va girar literalment la cara.

I un corol·lari. La important presència d'independentistes en una tarda climatològicament infernal a Lledoners en homenatge a Quim Forn demostra que la ciutadania no oblida i és agraïda a tot i el molt bé que es va fer aquell 17-A. No cal donar-li més voltes però sí que cal recordar que aquell dia, just aquell dia, van començar moltes coses. I van caure moltes caretes.

Informa:ELNACIONAL.CAT (18-8-2018)

Visites Rebudes

08026315